Azok a határon túli magyarok, akik saját államuk fővárosától igen távoli, onnan nehezen megközelíthető helyen laknak (pl. komplett Kárpátalja, Kelet-Szlovákia, Észak/Nyugat-Románia), milyen viszonnyal bírnak a fővárosuk felé?
Kárpátalja: Kijev veszettül messze van, ráadásul van bőven nagyváros a régión belül is. Amit Ungváron nem lehet elintézni, azt jó eséllyel Kijevben sem.
Erdély és a Partium: ugyanaz, mint Kárpátalján, persze Ungvàr behelyettesítendő Nagyvaraddal, Kolozsvárral, Temesvárral, Araddal, Brassóval, Marosvásárhellyel
Vajdaság: erős orientáció Szabadka és Újvidék felé, Belgrád elérhető közelségben van, de valószínűleg Szegedre többet jár a többség , mint oda
Horvátország, Ausztria: meglehetősen asszmilálódott közösségek, a településhálózat és a regionális különbségek, no meg a relatíve kis távolságok okán erősebb a kapocs a fővároshoz
Szlovénia: inkább Maribor játszik szerepet, bár Ljubljana is gyakori célpont
Szlovákia: nyugaton pozsonyi, keleten kassai orientáció
Csak otthon olyan nagyon fontos a főváros, oda központosul minden.
Kb. másfél órára lakok Berntől de eddig egyszer voltam ott, meg most megyek szavazni.
Gyakorlatilag Zürichben sokkal-sokkal több minden van, mint a fővárosban :D, és szerintem ezersze hangulatosabb is.
Észak-szlovákiai vagyok,a szlovák-cseh határtól nem messze
Prágában és Pozsonyban kb 2x voltam turistaként
Zsolnában vagy Popradban mindent el tudok intézni ha kell valami
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!