Más országoknak mért nincs akkora határon túli népessége mint Magyarországnak?
A második világháború utáni Szlovák-Magyar (kényszeres) népességcseréről infót legkönnyebben wikipédián találsz, azt már rád bízom hogy ezt hogyan keresed meg, de tippként azért leírom hogy a google jól jön.
Azt pedig ismerősöktől tudom hogy sok ott a magyar ma is, de erről remélem nem kell bizonyítékot nyújtanom.
Ami meg Romániát és az erdélyi magyarokat illeti, Ceausescu idejében tömegesen telepítették be a románokat erdélybe. Erdélyi haverom nagymamája mesélte hogy busszal vitték tömegesen a városokba a szándékosan leromboltatott román falvakból a román falusiakat és kényszerítették őket hogy ott maradjanak.
A saját nagyszüleimet nem kérdeztem, de apám sem valami vidáman idézte fel azokat az időket amikor arról mesélt hogy milyen volt akkoriban az élet.
A németek nagy részét kitelepítették, a maradék meg asszimilálódott.
A magyarok nagy részét nem telepítették ki és aránylag jól ellen is tudtak állni az asszimilációnak.
"Arról meg nem hallottam hogy a lengyelek kiírtották volna a német lakosságot Danzigban."
A világháborúban a város nagy részét szétbombázták. A túlélő németeket meg a szovjetek elkergették.
Ha nem is ennyire durván, de a magyarok is a nagyvárosokban maradtak meg kevésbé, mivel az államoknak a nagyvárosok etnikai megnyerése volt a fontos. Pl. Pozsonyban és Kassán már szinte alig van magyar, és Kolozsvár is bőven román többségű.
A németek valamiért tényleg jobban asszimilálódtak mint a magyarok, ennek én sem tudom az okát. Apukám mesélte hogy volt a faluban olyan család ahol a nagypapa alig beszélt magyarul, az apukámmal egyidős unoka meg már nem beszélt németül.
A második világháború után körülbelül 12 millió németet telepítettek ki Közép-Európából, gyakorlatilag mindenkit aki német volt. Magyarországon, Lengyelországban, a Szovjetunió nyugati részén, Csehszlovákiában ezért nem maradtak németek. A felvidéki és erdélyi magyarok helyzete se volt túl jó a háború után, de őket nem telepítették ki teljes számban, hanem pl. Csehszlovákia és Magyarország között lakosságcsere volt, ami azt jelentette, hogy a Magyarországról önként áttelepülő szlovákok arányában telepíthettek át kényszerrel magyarokat a csehszlovák hatóságok. Ezen kívül sokan menekültek át Magyarországra magyarként, és sokakat telepítettek át cseh területekre, akik így könnyebben asszimilálódtak. De a teljes magyar népességet nem üldözték el.
Ezen kívül a magyarok részben tömbökben élnek (pl. Székelyföld, Dél-Szlovákia), ezért kevésbé hat rájuk az asszimiláció. Részben pedig (Erdély jó része) száz évvel ezelőtt a városok, nagyvárosok voltak jellemzően magyarok, ezeket hosszú és következetes munkával kellett a román államnak megváltoztatnia, ami nem ment egyik pillanatról a másikra, de mára ezen a területen a magyarok visszaszorultak (ma Marosvásárhely a legnagyobb magyar város, de ott is 50% körüli a románok aránya).
Röviden válaszolva: Annyi magyar került a határ túloldalára, hogy folyamatos lemorzsolódással is jelentős számban maradtak ma is. 100 év nem annyira sok idő, tekintve hogy az asszimiláció jellemzően több generáción keresztül tartó folyamat egy-egy család életében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!