Kezdőoldal » Utazás » Magyarország » Megúszhatom a BKV pótdíj...

Megúszhatom a BKV pótdíj kifizetését?

Figyelt kérdés
Sajnos munkanélküli vagyok, nem volt pénzem jegyre, az ellenőr pedig megbüntetett. Viszont csak a személyimet kérte el, lakcím kártyát nem. A nevem pedig igen csak gyakori. Ha nem fizetem be, elévül egy év után, vagy folyamatosan terhelni fogják és végül a sokszorosát hajtják be? Hogyan tudnám megúszni kifizetését? :S

2014. szept. 11. 18:52
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:

"akkor az elévülési kifogás tárgytalan"

Rád is vonatkozik, hogy olvasd el a Ptk.-t.

Bár nyilván most már a BKK meg a behajtói is ismerik az új jogszabályt, és nem hagyják már elévülni emiatt.

2014. szept. 12. 09:06
 12/31 anonim ***** válasza:
Miért nem linkeled, ahelyett, hogy okoskodsz? Te sem jártál utána, legalább akkor bizonyítékkal vernéd a nyálad. Igen, felkészültem rá, hogy én hibáztam, de hadd ne én foglalkozzam olyannal, amit te akarsz bebizonyítani. ;)
2014. szept. 12. 15:25
 13/31 anonim ***** válasza:

Nem jártam most utána, hogy tudjam linkelni, korábban olvasgattam a Ptk.-t, miután a hírekben is szó volt róla, hogy ez elévülés dolog jelentősen változik.

Kicsit nehéz linkelni olyasmit, ami nincs (hiszen egyszerűen nincs felsorolva a törvényben az elévülés megszakítására az értesítés), de azért megpróbálom:

2013. évi V. törvény

[link]

És a lényeges rész:

"6:25. § [Az elévülés megszakítása]

(1) Az elévülést megszakítja

a) a tartozásnak a kötelezett részéről történő elismerése;

b) a kötelem megegyezéssel történő módosítása és az egyezség;

c) a követelés kötelezettel szembeni bírósági eljárásban történő érvényesítése, ha a bíróság az eljárást befejező jogerős érdemi határzatot hozott; vagy

d) a követelés csődeljárásban történő bejelentése.

(2) Az elévülés megszakításától vagy az elévülést megszakító eljárás jogerős befejezésétől az elévülés újból kezdődik.

(3) Ha az elévülést megszakító eljárás során végrehajtható határozatot hoztak, az elévülést a kötelem megegyezéssel való módosítása és a végrehajtási cselekmények szakítják meg."

(Megj.: érdekes a "határzat" szó, nem nagyon nézték át a törvény szövegét...)

A régi Ptk. szerint valóban megszakította az elévülést az értesítés:

1959. IV. törvény

[link]

"Ptk.327. § (1) A követelés teljesítésére irányuló írásbeli felszólítás, a követelés bírósági úton való érvényesítése, továbbá megegyezéssel való módosítása – ideértve az egyezséget is –, végül a tartozásnak a kötelezett részéről való elismerése megszakítja az elévülést."

(Régi vs. új Ptk.: a régi jogügyletekre [vagyis amik az új Ptk. hatályba lépése előtt jöttek létre] a régi Ptk.-t kell alkalmazni. De valószínűleg a kérdező esete napokkal, max. hetekkel ezelőtt történt.)

2014. szept. 12. 15:59
 14/31 anonim ***** válasza:
Szeretem az ilyen mindenbe belekötő egyedeket itt a gyk-n.
2014. szept. 12. 20:27
 15/31 anonim ***** válasza:
Nem kötekedem, csupán kiszedtem belőle azt, amivel ő elfelejtette alátámasztani az állítását. Ennyi a történet.
2014. szept. 13. 11:29
 16/31 anonim ***** válasza:
Én nem rád gondoltam utolsó, hanem az arra aki beírta ezt a rendeletet.
2014. szept. 13. 11:52
 17/31 anonim ***** válasza:
Hát, de legalább utána nézett nekem, amit köszönök is. :)
2014. szept. 14. 20:35
 18/31 A kérdező kommentje:
Köszönöm az értelmes hozzászólóknak, a kioktatókhoz pedig csak egy további kérdésem van: Ha Pest mellett laknál, de be kéne menned állásinterjúra, hogy oldanád meg? Igen, nem ok a munkanélküliség, de akkor ennyi erővel üljek otthon és ne is keressek, mert nem tudom igénybe venni a szolgáltatást?
2014. szept. 17. 00:55
 19/31 anonim ***** válasza:
Persze mindenki csak kioktatni tudja a másikat, de most őszintén ki az aki még egyszer sem bliccelt? Álszent népség...
2014. szept. 17. 14:52
 20/31 anonim ***** válasza:
Ja és lehet engem simlisnek nevezni de képzeljétek el hogy én se veszek se jegyet se bérletet egy ideje mert felháborítónak tartom hogy a cigány honfitársunk zavartalanul utazhat a buszon csöves barátaival együtt. Megbüntetett az ellenőr úgy, hogy az előttem ülő mocskosnak szintén nem volt jegye és egy szólt se szólt neki. Úgyhogy erről ennyit részemről.
2014. szept. 17. 14:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!