Parádfürdőn, egy épület története érdekelne. Tudnátok segíteni nekem?
Van egy épület Parádfürdőn, ami nagyon megfogott, és szeretném tudni, hogy a múltban mi célt szolgált.Próbáltam utána olvasni, de konkrétumot sehol sem találtam, csak annyit, hogy Ybl Miklós építette Gróf Károlyi család számára.Gondolom kastélyként szolgált eleinte, de én az utániakra lennék kíváncsi.Pontosan az Erzsébet Park Hotellel szemben helyezkedik el és eléggé elhagyatott.
Az alábbi linkre kattintva van kép róla:
A válaszokat előre is köszönöm!!
Még egy kép a kastélyról. Én gyermekként 1978-ban töltöttem itt télen egy hónapot. Életreszóló élmény volt. Széles folyósók (vagy csak én voltam kicsi), hatalmas termek voltak. Legalább 10 ágy volt a szobánkban és nagyon magasan volt a plafon, gyönyörű stukkók díszítették a mennyezet alatt a falat körben, a sarkokat is. Esténként a hangszóróból szólt a mese, és az Il Silenzio altatódalnak, utána már csendben kellett lenni. Sokszor olvastam én a mesét, nagyon izgalmas volt, mert zseblámpával kellett egy pici helyiségbe felmászni a keskeny csigalépcsőn, hogy ahhoz a szobához érjünk, ahol a kis "stúdió" volt. Odaérkeztünk után sokáig féltem hogy eltévedek a folyósokon, aztán megszoktam. Délelőtt tanítás folyt, ma is emlékszem az ottani osztályfőnököm nevére, Prékopa István bácsi nyugdíjas tanárként tündér volt. Ebéd a földszintes kis épületben volt, mindig finom dolgokat kaptunk, a jutalom savanyú cukorka volt. Ebéd után tanulás, majd irány a természet, szánkózás a közeli pályákon, sokat kirándultunk, élveztük nagyon. A kastély alatt volt egy nagy "focipálya", ott is sok időt eltöltöttünk. Szomorú látni az épületet jelenlegi elhanyagolt állapotában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!