Melyek Budapest legszebb/legérdekesebb/legjobb helyei?
Hát egyszer volt már iylen kérdés itt ahova egy napos túrát írtam le Pesten. Amit én már külföldi kollégákkal barátokkal többször bejártam.
Kezdtük hogy a Bécsikapun felmentünk a várba és ott körbenéztünk, lementünk a labirintusba, aztán a Mátyás templom, halászbástya, palota, és le Siklóval a Klark àdám térre, ott át a lánchídon gyalog, elsétáltunk a Bazilikáig, ahol felmásztunk a kupolába, aztán elmentünk a parlamenthez gyalog (ide bevoltunk elöre jelentkezve idöpontra, így belülröl is megnéztük, magyaroknak ingyenes csak be kell elötte jelentkezni, legalább is régen be kellett) aztán metróval vissza a Moszkvatßerre, és gyalog az autonkhoz. Aztán autóval tovább az operához, ahol szintén van körbe vezetés (elöre kinéztük mikor hogy idöre oda érjünk) aztán ki a ligetbe, ahol kajáltunk és megnéztük a hösökterét. Innen aztán autóval fel a Citadellához ahonnan naplementét néztünk.
Ez elég húzos, de egy napba bele fér. Még ki lehet menni a margit szigetre, vagy`òbudára az Aquincumba (remélem jól írtam). Hírtelen ennyi jutott eszembe, pedig még sok mindent lehet csinálni. Mindig elöre készültem, és lényeges információkat elmondtam mindenröl, így a külföldi barátok kollégák is élvezték, és röviden sok mindent meg tudtak Budapeströl.
Szerintem Budapest belvárosa úgy, ahogy van, érdekes. Én szeretek céltalanul bolyongani az V., VI., VII., VIII., IX. kerületekben, mert mindig találok valami érdekes dolgot. :)
Természetesen ott vannak a "kötelező" látnivalók is: az V. kerületben az Országház, a Szabadság tér, a Deák Ferenc utca (Fashion Street), a Vörösmarty tér, a Váci utca, a Pesti Vigadó, a Duna-korzó, a belvárosi hidak (Margit híd, Lánchíd, Erzsébet híd, Szabadság híd), a megkapó hangulatú Egyetem tér, a VI. kerületben a csodálatos Andrássy út, a Nagymező utca (alias Pesti Broadway), az Operaház, a Millenniumi Földalatti Vasút vonala és megállóhelyei, a Városliget és a Hősök tere (bár az utóbbi kettő már a XIV. kerülethez tartozik), a VII. kerületben a mindig pezsgő és élettel (valamint kocsmákkal) teli Király utca, a Dohány utcai zsinagóga, ami Európában a legnagyobb ilyen jellegű építmény, a VIII. kerületben pedig a Nagykörúton belüli rész csodálatos. Ez az úgynevezett Palotanegyed, itt van többek között a Nemzeti Múzeum is, valamint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár palotája.
A IX. kerületben pedig ott van a Központi Vásárcsarnok, ahol mindenképpen megéri bolyongani egy picit, valamint a Kálvin térről induló Ráday utca, ahol mindenképpen megéri sétálgatni a megkapó hangulata miatt. :) A IX. kerületben van az újonnan megnyílt Bálna is, azt is érdemes lehet megnézni, ha az embernek több ideje van, valamint a Rákóczi (régi Lágymányosi) hídnál a Nemzeti Múzeum és környéke, ami kiválóan reprezentálja a XXI. századi, fejlett Budapestet. :)
A Rákóczi hídon átsétálva a XI. kerületben találjuk magunkat, ahol többek között a Zöld Pardon nyílt meg, valamint az út másik oldalán van a Kopaszi-gát, ami sokak szerint a legkellemesebb, legfejlettebb budapesti park.
Budán, az I. kerületben természetesen kihagyhatatlan a Budai Várnegyed felkeresése is, de gondolom ez evidens. :)
Ezen kívül Budán szerintem nincs olyan sok minden, ha az embernek tényleg sok ideje van, felmehet a Budai-hegyekbe is, ahonnan (pl. a János-hegyi Erzsébet-kilátóból) kitűnő panoráma tárul a látogató szeme elé. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!