Kezdőoldal » Utazás » Magyarország » Milyen cipőt vegyek fel...

Milyen cipőt vegyek fel túrázáshoz nehéz terepre?

Figyelt kérdés
Sajnos csak téli bakancsom van. Szandál és vászon sportcipőm van még. Dömösről mennénk a Prédikálószékre.
2020. szept. 11. 05:22
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:

10:

Mint írtam, én túracipőben túrázok, csak télen veszek fel bakancsot, akkor sem mindig, vagy gleccseren. Egyébként 40-nél jóval több km sem gond túracipőben vagy bakancsban, emellett vannak könnyű túracipők is, de épp hogy hosszabb távokon nem a cipő tömege az elsődleges, ott pont hogy valamivel vastagabb, erősebb talp, parnázottság, rugalmasság többet jelent.

Amúgy próbaltam túraszandált is, nem jött be, szerintem pont azoknak való, akik 5-10 km-t mennek könnyű terepen. Nyilván van egy-két extrém arc, aki felmegy vele a Triglavra, csak ugye a balerina cipőtől a papucson a tűsarkúig mindenben akadnak extrém példák, az nem azt jelenti, hogy az adott lábbeli ideális lenne a célra.

2020. szept. 12. 20:57
 12/23 anonim ***** válasza:
Kamáslival együtt használva miért ne mehetne fel az ember vele a Triglavra? Nyilván nem vagyunk egyformák, nekem számít a súlya. Nem kell a balerinacipős példával erőlködni.
2020. szept. 14. 10:24
 13/23 A kérdező kommentje:
Nos megvolt a túra. A téli bakancsot akartam vinni, de kopott a talpa és a sportcipő talpa is sima. Maradt a szandál és ki is röhögtek Dömösön, amint látták, hogyan húzom meg a tépőzárait egy padnál... Sikerül úgy meghúzni, hogy egy kavics se ment bele, csak a túra vége felé egy kis homok. Legközelebb beszerzek egy bakancsot :)
2020. szept. 14. 10:59
 14/23 anonim ***** válasza:
0%

Fel lehet menni, csak épp baromira nem lesz kényelmes. A kamásli pedig bokától felfelé segít, de a túraszandálba még így is bemehetnek az apró kövek (a Triglav mészköves, agyonjárt ösvényein van belőle bőven), ha meg annyira szorosan veszed fel, akkor a kényelmet veszíted el a túracipőhöz képest, amihez meg teljesen felesleges ugyanott a kamásli.

A tömeg meg mint írtam, kamu érv, mivel vannak könnyű túracipők, terepfutó cipők, amelyek egyébként könnyebbek a túraszandáloknál. Ugyanazon modellnél igaz, pl. tipikus túraszandál a Keen Targhee III Sandal 0.63 kg/pár, ennek a túracipő változata 0.9 kg/pár. Azonban a túrázásra is alkalmas terepfutó cipők majdnem mind 0.63 kg/pár alatt vannak. Egy túraszandált pedig szvsz korrektebb ezekkel összevetni, mivel az említett Keen Targhee túracipő változatának felsője azért sokkal több mindentől véd, mint a szandál, ennek megfelelően nehezebb is. Ha tényleg a könnyűség a fő szempont, akkor túrára is a legjobb választás a terepfutó cipő.

2020. szept. 14. 11:07
 15/23 anonim ***** válasza:
47%
14-es a túraszandált magyar "hegyekbe" ajánlottam, nem Szlovéniába, a Triglavon szét is fagynál benne. Na csá.
2020. szept. 14. 11:40
 16/23 anonim ***** válasza:

15:

Augusztusban, szeptemberben nem fagynék szét ott sem benne, nem az lenne a gond. Itthon tingli-tangli túrákra jó lehet, de komolyabb távokra, kicsit nehezebb terepekre már kevés itthon is.

2020. szept. 14. 12:48
 17/23 anonim ***** válasza:
16-osnak: csak hogy tudd, ott egész évben hó van, augusztusban, szeptemberben is.
2020. szept. 14. 20:07
 18/23 anonim ***** válasza:

17:

Tavaly augusztus 20-adikai hosszúhétvégén voltunk, leszámítva kb. 2-3-szor 10 métert a gleccser maradvány területén (Aljazev Domtól mentünk fel, a Prag út és a fenti menedékház közötti részre gondolok) egyáltalán nem volt hó. Egyébként általában júliustól októberig csak rövid időszakokban fordul elő hóy tavaly október végén is jártunk a környéken, akkor a Triglavon ugyan nem voltunk, de Mangart hómentes volt. De te biztos jobban tudod, mint aki már járt ott...

2020. szept. 14. 22:04
 19/23 anonim ***** válasza:

Hozzáteszem egy rakás ismerősöm volt még a Triglavon, a nyári-kora őszi időszakban egyik sem hóban. Szerintem összekevered másik heggyel. Egyébként a Triglav gleccsere a 20. század során fokozatosan visszahúzódott, ma már csak foltok vannak.

Itt van a beszámolóm a tavalyi túránkról:

[link]

A "hó" nagyjából annyi, amennyit a 4. képen látsz. Ha valaki túraszandállal indulna el ilyen időjárási körülményekben, nem azzal szívna, hanem azzal, hogy az ösvények nagy része kőtörmelékes. Amivel egyébként jópár hazai útvonalon is. Nyilván van, aki szandálban szeret túrázni, de erre írtam, hogy balerina cipőben is láttunk embereket, nem csak ott, hanem a Tátrában is.

2020. szept. 14. 22:20
 20/23 anonim ***** válasza:
Bocs, amúgy rosszul írtam, nem tavaly volt, hanem tavalyelőtt.
2020. szept. 14. 22:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!