Kezdőoldal » Utazás » Európa » Van még olyan európai ország,...

Van még olyan európai ország, aminek Magyarországhoz hasonlóan nincs nemzeti légi társasága?

Figyelt kérdés

2017. aug. 23. 14:47
 1/9 anonim ***** válasza:
40%

Gondolom Andorrának. Kicsi és hegyes, minek neki.

De szerintem több törpeállamnak nincs (végülis bennünket is törpévé tett dicső vezetőnk).

2017. aug. 23. 15:08
 2/9 anonim ***** válasza:
51%
A Wizzair nem magyar ?
2017. aug. 23. 15:23
 3/9 anonim ***** válasza:
0%
Így van, a Wizz például jelentős részben magyar tulajdonban van. Igazából nincs nemzeti légitársasága még a törpeállamokon kívül Szlovákiának, Bulgáriának, de szerintem a Nyugat-Balkánon volna még találat. De Skandináviában sem tudnám az SAS-t egyértelműen nemzeti légitársaságnak nevezni, mert most akkor melyik nemzeté is?
2017. aug. 23. 16:28
 4/9 anonim ***** válasza:
53%

Wizz magyar-lengyel úgy tudom.

Amúgy nemzeti légitársaság alatt ha az állami pénzből operáló légitársaságot érted, akkor elég keveseknek van ilyen. Tekintve hogy baromkra nem éri meg. Magán légitársaságok annál inkább. Pl úgy tudom az USA-nak sincsen állami társasága, a három nagy (Delta, American,United) magáncégek.

De pl a skandináv orszàgoknak is közösem van egy, a SAS. Szlovákiának meg úgy tudom még fapadosa sincs. Amikor a Swissair meg a Sabena tönkrementek, akkor Svájcnak meg Belgiumnak sem volt (azóta lett Brussels Airlines meg Swiss de nem tudom ezek mennyire állami cégek).

2017. aug. 23. 16:49
 5/9 anonim ***** válasza:
Bolgároknak van a Balkan Air ha működik még.
2017. aug. 23. 16:50
 6/9 A kérdező kommentje:

A Wizzair diszkont légi társaság én hagyományosra gondoltam, az mindegy, hogy állami vagy magánkézben van.

A bolgároknak Bulgaria Air van, ha jól tudom.

2017. aug. 23. 18:05
 7/9 anonim ***** válasza:
A Wizz de facto nemzeti légitársaságként funkcionál azokon az útvonalakon, amelyeken csak az állam által kijelölt légitársaság repülhet. (Ilyen pl. a régi Malév-útvonal Budapest-Moszkva.) Az mindegy, hogy magánkézben van, a német Lufthansa például legalább három nemzeti légitársaság tulajdonosa (Austrian, Swiss, Brussels), a görög magánkézben lévő Aegean simán kiszorította a görög nemzeti Olympic és a ciprusi nemzeti légitársaságot (előbbit fel is felvásárolta), magánkézben van a British a szlovén Adria, meg egy rakás másik.
2017. aug. 24. 00:25
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Most így végignézve ezeknek nincs még:

Albánia (Albania Airlines megszűnt 2011-ben)

Bosznia (B&H Airlines megszűnt 2015-ben)

Ciprus (négy cég is lett a Cyprus Airways 2015-ös megszűnése után, az egyik közvetlen jogutódként, de egyikről se írják, hogy nemzeti lenne)

Litvánia (FlyLAL megszűnt 2009-ben, van most litván légitársaság, de nem tudom, nemzeti-e)

Macedónia (Macedonian Airlines megszűnt 2009-ben)

Szlovákia (Slovak Airlines megszűnt 2007-ben)

Alitalia most van a csőd szélén, szóval lehet, hogy az olaszoknak se lesz

+ egy rakás miniállam (Andorra, Liechtenstein, Monaco, San Marino, Vatikán)

2017. aug. 24. 00:37
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm, ilyesmire lettem volna kíváncsi.
2017. aug. 24. 17:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!