Van még olyan európai ország, aminek Magyarországhoz hasonlóan nincs nemzeti légi társasága?
Gondolom Andorrának. Kicsi és hegyes, minek neki.
De szerintem több törpeállamnak nincs (végülis bennünket is törpévé tett dicső vezetőnk).
Wizz magyar-lengyel úgy tudom.
Amúgy nemzeti légitársaság alatt ha az állami pénzből operáló légitársaságot érted, akkor elég keveseknek van ilyen. Tekintve hogy baromkra nem éri meg. Magán légitársaságok annál inkább. Pl úgy tudom az USA-nak sincsen állami társasága, a három nagy (Delta, American,United) magáncégek.
De pl a skandináv orszàgoknak is közösem van egy, a SAS. Szlovákiának meg úgy tudom még fapadosa sincs. Amikor a Swissair meg a Sabena tönkrementek, akkor Svájcnak meg Belgiumnak sem volt (azóta lett Brussels Airlines meg Swiss de nem tudom ezek mennyire állami cégek).
A Wizzair diszkont légi társaság én hagyományosra gondoltam, az mindegy, hogy állami vagy magánkézben van.
A bolgároknak Bulgaria Air van, ha jól tudom.
Most így végignézve ezeknek nincs még:
Albánia (Albania Airlines megszűnt 2011-ben)
Bosznia (B&H Airlines megszűnt 2015-ben)
Ciprus (négy cég is lett a Cyprus Airways 2015-ös megszűnése után, az egyik közvetlen jogutódként, de egyikről se írják, hogy nemzeti lenne)
Litvánia (FlyLAL megszűnt 2009-ben, van most litván légitársaság, de nem tudom, nemzeti-e)
Macedónia (Macedonian Airlines megszűnt 2009-ben)
Szlovákia (Slovak Airlines megszűnt 2007-ben)
Alitalia most van a csőd szélén, szóval lehet, hogy az olaszoknak se lesz
+ egy rakás miniállam (Andorra, Liechtenstein, Monaco, San Marino, Vatikán)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!