Koszovói és Albán autópályán keresztül Montenegróba?
Lenne értelme ezen az útvonalon menni?
Leereszkedni az Koszovói-Albán autópályán Lezha-ig aztán onnan északra fordulni és így megközelíteni Montenegrót, jóval kevesebb a szerpentin-hajtűkanyar mint a "szokásos" -végig Szerbián keresztül- útvonalon.
Mi a véleményedtek? Jó ötlet erre menni Montenegróba?
Egy fórumon ezeket az infókat találtam:
"Mióta elkészült a koszovói autópálya, a bevált útvonal:
Belgrád – Nis – Leskovac (eddig A1 jelű autópálya) – itt letérni jobbra a 39 jelű úton – Lebane – Medveda – Medevce – koszovói határ (onnan M9 jelű az út) – Pristina – Orlata – innen R7 jelű autópálya az albán határig (Morina) – onnan rövid szakasz az SH30 jelű úton (Kukes) – onnan SH5 jelű úton tovább (Kolsh) – itt kezdődik az albán A1 jelű autópálya, ami az albán tengerpartig (Durras) megy (de lehet, hogy azóta már Morinatól indul).
Van egy opció Nis és Pristina között:
a Nis – Prokuplje – Merdare (itt a koszovói határ) – Pristina útvonal.
A Koszovóba történő belépéskor kötelezően megkötendő biztosítás (személykocsira 30 EUR [a szerbeknek 50 EUR], motorra 15 EUR), ami 15 napig érvényes. Hiába az Európára érvényes zöldkártya, Koszovóban nem jó. A határon lehet válogatni bódék között, hogy hol kötöd meg a biztosítást. Kártyával is lehet fizethetni.
A szerbeknek (legyen az határőr a magyar határon, vagy rendőr a koszovói határon) elég a magyar személyit bemutatni. A szerb rendőrök simán átengednek személyivel, hiszen a koszovói/szerb határ számukra nem államhatár, csak egy ellenőrzési pont. Tehát elfogadják az EU-s állampolgároktól a személyit is a kilépéshez és a belépéshez is. A koszovói határőrnek útlevél kell és belepecsétel. A koszovói pecsétes útlevéllel a szerb határon probléma adódhat, úgyhogy visszaútban is csak a személyit célszerű bemutatni."
Csináltam egy térképet, erre az útvonalra gondoltam:
Nem, nem jó ötlet.
Vagy Szerbián keresztül menjetek simán, vagy Bosznián keresztül. Koszovót hagyjátok ki inkább a történetből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!