Kezdőoldal » Utazás » Európa » Tudtok elhagyatott helyeket...

Tudtok elhagyatott helyeket Romániában?

Figyelt kérdés
Sziasztok. Október - november tájékán kirándulni készülünk Romániába. Nekem elsődleges célom, hogy elhagyatott helyeket fényképezzek ihletszerzés céljából. Első sorban nem a turista látványosságok érdekelnek sőt, hanem az olyan helyek ahová nehéz eljutni, eldugott elhagyatott falvak, 19-edik századi romos fa, és kőépületek, kommunista időkből visszamaradt gyárak, kórházak, és egyéb épületek. Aradról indulnánk autóval, és innen számítva kb. 600-700 km-nél többet nem szeretnénk menni. Ami fontos: hegyet mászni nincs lehetőségünk, de a több órás(max. fél napos) kemény erdei utak nem zavarnak, szállást pedig nem igénylünk. Eddig amit találtam az egy Pusztakalán környékén lévő elhagyatott ipartelep(sajnos 2012-es a legújabb infóm a helyről, remélem még meg van), aki esetleg tud valamit a hollétéről az nyugodtan írja meg. Ezen kívül még célba van véve Nagyvárad környéki aluminium üzem, illetve Petrilla, Marosújvár, Verespatak, és Lupény. A válaszokat előre is köszönöm.

2016. jún. 4. 23:33
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Rengeteg gyár, ipartelep volt, amit a kommunizmus bukása után bezártak, utána pedig lepusztult. Sajnos a legtöbbet már lebontották, vagy széthordták (pl. a brassói és a Brassó környéki hatalmas ipartelepekből már semmi sincs meg). A még álló romokba boszketárok költöztek, akik nem túl barátságosak a látogatókkal.

A románok egyébként sem nézik jó szemmel a fényképészkedőket. Egyszer egy haveromra rendőrt hívtak, mert villamosokat fényképezett a végmegállóban.

Pusztakalán itt van: 45.73978, 22.99631, de a szatellit képekből ítélve már lebontották az ipartelepet.

Kiskapuson színesfém kohászat volt, a gyár egyes részei állítólag még működnek, a többivel nem tudom mi van. 46.11716, 24.22596

A bányászvárosokhoz hozzátenném Anina-t, Steierdorfot, Ciudanovita-t (az utóbbit nem ajánlom a sugárzás miatt). Bónuszként a marillavölgyi szanatórium, ahova az uránbányászok mentek meghalni 5 év munka után (egyes részei még működnek, nem tudom, ha látogatható-e).

Román nyelvű lista elhagyatott helyekről (a legtöbb Bukarestben):

[link]

Elhagyatott falvak listája:

[link]

Román Urbex csoport:

[link]

2016. jún. 6. 14:47
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen:D Hatalmas segítséget nyújtottál:D
2016. jún. 6. 16:13
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Szívesen, bár nem tudom, hogy mennyit segítettem. Amint mondtam, a legtöbb rom valószínűleg már nincs meg, vagy nem engednek be.

Még egy pár hely, ami eszembejutott:

Karánberek 45.31437, 22.11210 - elhagyatott falu

Szeben megyében tucatnyi elhagyatott szász falu van, pl. Gerdály, Ingodály, Álgyitelep, Kolun...

Bözödújfalu 46.42117, 24.90292, elárasztották egy víztározó építésekor. A vízből csak a templomtorony látszik ki, bár lehet, hogy azóta az is összedőlt. Érdekes lenne lemenni búvárfelszereléssel a víz alá.

Ehhez közel van egy elpusztult hőerőmű, de nem tudom, ha be lehet-e menni, katonák őrzik. 46.422447, 24.773695

2016. jún. 7. 15:09
 4/6 A kérdező kommentje:
Elnézést a kései válaszárt. Köszönöm ezeket is:D Most már azért van miből válogatni, és mivel nagyjából egy útvonalon vannak ezért nem ér nagy vesztesét, ha némelyiket nem lehet megnézni, vagy le van rombolva.
2016. jún. 12. 19:48
 5/6 anonim ***** válasza:
Bözödújfalun nem látszik már a templomtorony, két éve összedőlt. De ha lehet csónakázni a tavon, akkor lehet, hogy látod a maradványokat.
2016. jún. 15. 20:00
 6/6 anonim ***** válasza:

Sajnos az utóbbi években rengeteg régi romot lebontottak vagy széthordtak... öt-tíz évvel ezelőtt kellett volna próbálkozz. :(

Pl. a Duna mellett volt egy csomó elhagyatott szénbánya, gyár, munkásotthon, borzalmas látványt nyújtottak, minden urbexes álma egy olyan hely volt. :) 2013-ban még megvoltak, aztán letarolták, és villanegyedet építettek a helyére.

2016. aug. 4. 11:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!