Tudtok elhagyatott helyeket Romániában?
Rengeteg gyár, ipartelep volt, amit a kommunizmus bukása után bezártak, utána pedig lepusztult. Sajnos a legtöbbet már lebontották, vagy széthordták (pl. a brassói és a Brassó környéki hatalmas ipartelepekből már semmi sincs meg). A még álló romokba boszketárok költöztek, akik nem túl barátságosak a látogatókkal.
A románok egyébként sem nézik jó szemmel a fényképészkedőket. Egyszer egy haveromra rendőrt hívtak, mert villamosokat fényképezett a végmegállóban.
Pusztakalán itt van: 45.73978, 22.99631, de a szatellit képekből ítélve már lebontották az ipartelepet.
Kiskapuson színesfém kohászat volt, a gyár egyes részei állítólag még működnek, a többivel nem tudom mi van. 46.11716, 24.22596
A bányászvárosokhoz hozzátenném Anina-t, Steierdorfot, Ciudanovita-t (az utóbbit nem ajánlom a sugárzás miatt). Bónuszként a marillavölgyi szanatórium, ahova az uránbányászok mentek meghalni 5 év munka után (egyes részei még működnek, nem tudom, ha látogatható-e).
Román nyelvű lista elhagyatott helyekről (a legtöbb Bukarestben):
Elhagyatott falvak listája:
Román Urbex csoport:
Szívesen, bár nem tudom, hogy mennyit segítettem. Amint mondtam, a legtöbb rom valószínűleg már nincs meg, vagy nem engednek be.
Még egy pár hely, ami eszembejutott:
Karánberek 45.31437, 22.11210 - elhagyatott falu
Szeben megyében tucatnyi elhagyatott szász falu van, pl. Gerdály, Ingodály, Álgyitelep, Kolun...
Bözödújfalu 46.42117, 24.90292, elárasztották egy víztározó építésekor. A vízből csak a templomtorony látszik ki, bár lehet, hogy azóta az is összedőlt. Érdekes lenne lemenni búvárfelszereléssel a víz alá.
Ehhez közel van egy elpusztult hőerőmű, de nem tudom, ha be lehet-e menni, katonák őrzik. 46.422447, 24.773695
Sajnos az utóbbi években rengeteg régi romot lebontottak vagy széthordtak... öt-tíz évvel ezelőtt kellett volna próbálkozz. :(
Pl. a Duna mellett volt egy csomó elhagyatott szénbánya, gyár, munkásotthon, borzalmas látványt nyújtottak, minden urbexes álma egy olyan hely volt. :) 2013-ban még megvoltak, aztán letarolták, és villanegyedet építettek a helyére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!