Németországban dolgozó magyarok! Hogyan tanultátok meg a helyi dialektust?
Orvosként szeretnék majd kint dolgozni.
Beszélek németül, de hochdeutschot. Voltam már Németországban többször is, de akkor az ismerőseim direkt próbáltak odafigyelni a kiejtésükre, hogy könnyebb legyen megértenem.
Azonban betegellátásban nem kis problémát okozna, ha nem értenénk egymást a pácienssel (pontosabban én nem érteném őt).
Mennyi idő ráállni a német dialektusra? Túlaggódom? :)
A hochdeutschot is csak akkor fogod itt megérteni, ha itt élsz és a dialektet meg még inkább.
De ha nem érted a beteget, akkor megkéred, hogy lassaban mondja el még egyszer, mert nem a német az anyanyelved - higg el, minden további nélkül megteszi.
Nekem kb. 1 év volt mire elég jól beszéltem a dialektust :) Sokan egyébként emiatt németnek is hisznek, csak hosszabb folyamatos beszéd után jönnek rá, hogy mégsem vagyok az - hibákat én is ejtek persze.
De ha napi 8 órát hallod, elég gyorsan érted, és egy idő után beszéled is majd.
Persze mindig vannak súlyos esetek, akik olyan durván beszélnek, hogy alig érted - de könyörgöm, magyarul is van olyan "paraszt", akit alig értek, ez normális jelenség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!