Mi a véleményetek Bázel (CH) városáról? Mennyire élhető? Megéri-e mondjuk Németországban lakni, és Svájcban dolgozni?
Ezzel az egésszel több probléma is van. Először is magyarok nem kaphatnak olyan permitet (G) Svájcban, amivel megcsinálhatod, hogy külföldön laksz és Svájcban dolgozol.
A németeknek ez opció lehet, de nekik sem éri meg, ugyanis így fizethetik a német TB-t meg adókat, amelyek sokkal magasabbak mint a svájci megfelelőik, úgyhogy amit nyernél a lakhatáson elbukod a közterheken simán.
Nekem volt itt egy német kolleganőm, a határ mellől járt be Zürichbe, de ő is mondta, hogy sokkal jobban megérné neki beköltözni.
AZ első többszörösen is hülyeséget ír. A G-s vízumot már említették miért.
Másrészt: a német tb 150€, ha magadnak fizeted. Svájcban nem ritka a havi 250frankos ár, emellé pedig minden igénybe vett kezelés 10%-át fizetned kell, de maximum 700 frankig éves szinten.Az éves prémium 300 frank. Ha jól számolom, Ez kb. 333 frank, ami kicsikét több, mint 150 € :)
Másrészt. Míg egy adag sültkrumpli a svájcban 7 frank az utcai árusnál, a németeknél 2,5 euró. Míg itt egy faluban akár 500€-ért is találsz felújított, 80-90m2-es lakást, addig a Svájcban ez ennek minimum a triplájába kerül.
Tehát igen, megéri. Sok ismerősöm van itt Németo-ban, akiknek napi 80km-t ingázni is megéri, akkora a bevételkülönbség.
Én is utánanéztem, de elég kétértelmű a dolog.
Az egyik helyen azt írják, hogy az EU 25 államának állampolgárai bárhol lakhatnak az Unióban, és bárhol dolgozhatnak Svájcon belül. Egyedüli feltétel csak a min. heti egyszeri visszatérés a Svájcon kívüli lakóhelyre.
A másik helyen pedig apróbetűvel írják, hogy csak az EU 2 tagállamának (ebben Mo. nincs benne) állampolgárai ingázhatnak, kapnak Grenzgängerbewilligungot. Tartok tőle, hogy ez az érvényes. Elég zavaros, hogy ilyen ellentmondás van, mert mindkettőt a Svájci Minisztérium honlapján találtam, úgyhogy hivatalos forrás.
EU-2 = Románia, Bulgária
Itt vannak az országok:
Beszélgettem itt privátban egy kamionsofőrrel, aki kint szeretett volna dolgozni de svájci címet kértek tőle. Holott az EU-25 így Magyarország is mehetne grenzgängerként.
Elméletben tehát mehetne a dolog, csak k-európai, meg ingázó is, gondolom ez már sok a Svájcinak. De írjátok meg majd a későbbi tapasztalataitokat, hogy mire jutottatok, mert én is ki szeretnék menni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!