Milyen Svájcban az élet?
Nekem Svájc Magyarország után a második otthonom, évek óta járok oda ki. Nemsokára úgy tervezem, hogy hosszabb időre is kimegyek, és talán vissza sem jövök (Vagy átcuccolok Németországba, mert német nyelvterületen szeretnék élni).
Remek ország, nagyon sokféle ember van ott, a fizetés pedig meseszerű. Szoktak azzal érvelni, hogy ennek a hátránya az, hogy magasak az ára, ez azonban nem igaz. A svájci fizetés több ezer frank, ahhoz képest egy pár frankos csokoládé, vagy egy 150 frankos cipő aprópénz, nincs benne semmi drága. Bár természetesen ott is vannak olcsóbb, illetve drágább termékek, viszont a magyar termékekhez képest még nagyszerű, hogy ott az olcsó is jó, nem úgy, mint hazánkban.
Egyébként a svájciak nagyon precíz emberek, tehát a jó munkát megkövetelik. Ott nem lehet összecsapni semmit sem.
Nos a svájci minimálbér nem 1m ft. Én kint élek (szezonszerűen),700ezer ft körül keresek. Ez az amit kézhez kapok,de a bruttó béremből lejön a szállás,étkezés ami elég jó,üdítőt bármit korlátlanul fogyaszthatok,amibsokngelyen nem így van,így ezeket a dolgokat sem kell megvennem a boltban.
Viszont szerintem nem olcsó ország,nyilván a magyar szemmel való szemlélést nem tudom levetkőzni de egy példa ami legelőször vágott szíven az élelmiszerboltban: imádom a brokkoli krémlevest, míg otthon 400ft itt átszámolva 1500-1800,egy signal fogkrém itt átszámolva 1200 ami otthon szontén 300körül lehet.
Én az embereket többnyire kedvesnek gondolom,segítőkészek is.
Gyönyörű helyek vannak itt,csak ámulok sokszor.
Az ételeik meg sem közelítik számomra a magyart,de ezt minden országban elmondtam ahol eddig jártam.
Azzal egyetértek,hogy nagyon rendezett,az utak 100m hóban is tökéletesen takarítottak,nem hepehupa az egész,nem láttam még szemetelést sem,az "olcsó" termékek is jó minőségűek.
Az egészségügy is drága a fogorvos csillagászati,alap biztosítást fizetek ami ftban több,mint 50e ft.
Én összességében azt mondom,hogy ez egy klassz hely.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!