Mit kell tudni egy izlandi utazásról?
Nemrég láttam egy utazónaplós kisfilmet (Jurkovics Milán: Izland mozgásban), ami nagyon megtetszett, fel is vetült a családban, hogy elutazhatnánk Izlandra. Ezzel kapcsolatban számos kérdésem lenne azoknak, akik esetleg jártak már ebben a varázslatos országban, vagy sokat tudnak róla:
1. Mikor érdemes utazni? (Nem igazán szeretnénk hidegben menni. Milyen az időjárás nyáron?)
2. Milyen közlekedési eszközt válasszunk? (Általában repülővel utazunk, de ezúttal úgy gondoltuk, ha már ott vagyunk, körbejárnánk az országot, bérelnénk akár (lakó)autót is. Szerintetek hogy éri meg igazán?)
3. Mennyi időre? (Nem szeretnénk sokáig kimaradni az iskolából/munkából, de persze az is lehet, hogy nyáron mennénk, de nem is ez az igazi kérdés. Valamilyen szinten szeretnénk belekóstolni az izlandi életbe, de nem akarunk olyan sokáig ott lenni, hogy megunjuk.)
4. Hol szálljunk meg? (Már említettem, hogy esetleg lakóautót bérelnénk, de ha mégsem, akkor állandó szállást kell keresni. A kisfilmben láttam, hogy itt a nagyobb városok is 2-3 ezer főt számlálnak, ezért nincs is olyan sok szálláshely. Ki mit ajánl?)
5. Mit lehet megnézni? (A kisfilmben nem esett róla szó, de ismerek egy helyet, Blue Lagoon a neve, oda mindenképpen szeretnénk elmenni, és persze nagyon kíváncsiak vagyunk magára a természetre, a forrásokra és a sziklákra, de azért mondjatok még látványosságokat!)
6. Izlandi pónik? (6 éves korom óta lovagolok, nagyon szeretem a pónikat, ezért is kérdezem, hogy milyen lehetőségeink vannak velük kapcsolatban. Azt hiszem, egy könyvben olvastam, hogy "ki lehet őket próbálni", de persze lehet, hogy csak kisebb gyerekeknek. Mindenesetre megnéznénk őket valamilyen farmon, ha lenne rá lehetőség.)
7. Mi is az a sarki fény pontosan, vagy Izlandon hogy van jelen? (Elnézést a buta kérdésért, 13 éves vagyok.)
8. Pontosan melyik időszakban van ott sötét?
Azt hiszem, egyelőre ennyi kérdésem van, de szívesen fogadok bármilyen útibeszámolót vagy tapasztalatot a témával kapcsolatban. A válaszokat előre is köszönöm! :)
1. Mondjuk július-augusztus. 25 C foknál nyáron sincs melegebb. Tavaly még június elején sem volt megnyitva a Landmannalaugur ösvény (az egyik legszebbnek mondott 2-3 napos túra) a hó miatt.
2. Repülő vagy Dániából komp.
A Smyril Line oldalán körülnézhetsz, hogy mibe kerül a komp.
3. Szerintem kb. 2 hét alatt nagyon sok mindent meg lehetne nézni, de ez eléggé tőletek függ, hogy hogy akarjátok.
4. Pénztárcától függ. Én hostelekben voltam, egy éjszaka 3-4-5000 ISK a sok ágyas szobákban. A kemping még olcsóbb.
5
Reykjavík. (Millió dolog van, Hallgrímskirkja, tengerészeti múzeum, pénisz múzeum, Northern Lights Center, a Laugavegur a Váci utca, a kikötő szép). Javaslom ezt az oldalt:
Landamannalaugar.
Mývatn környéke (maga a tó és a megkövült lávaformációk és Námafjall, a bugyborékoló "iszappal").
A Dettifoss vízesés (Mývatn-tól kb. 60 km-re van, ott vették fel a Prometheus c. film vízeséses jelenetét.)
A Vestfirðir félsziget.
Bálnanézés (Reykjavík, Akureyri, Húsavík és még biztos sok más helyen is van).
Gejzírek.
A Vatnajökull-on lehet snowmobile-ozni.
Van sok természetes, forró vizes "medence" is, különösen hidegben jó ülni bennük a szabad ég alatt. Húsavík közelében van egy ilyen egy domb tetején és lényegében ingyenes (200 ISK adomány ajánlott) pedig rendesen ki van építve, zuhany is van mellette. Egyébként ezek a természetes forró vízes medencék minden uszodában is vannak.
6. Igazából nem pónik csak nagyon pici lovak és lépten nyomon vannak lovas-farmok, ahol lehet velük túrákra menni. Állítólag csak az izlandi lovak képesek a "tölting"-re, ami egy átmenet a galoppozás meg a séta között.
https://www.youtube.com/watch?v=iyAsIz64gAY
7. Igen, főleg télen sokat lehet látni. Ha jól tudom a napból érkező részecskék égnek el az atmoszférában.
8. Talán december a mélypont. Akkor 10-11 körül kel a nap és 16-kor már korom sötét van és a kettő között sem lesz igazán világos. Egy időszakban nyáron meg éjfélkor is világos van.
Érdekelhet:
http://www.gyakorikerdesek.hu/utazas__europa__5502651-mit-tu..
Engem is érdekelne, mert nekem is nagyon megtetszett a dokumentumfilm. Habár korábban is sokat hallottam Izlandról, de az ott élő magyarokról roppant keveset. A filmben a lány azt mesélte, hogy 40 euróval (!) és angol nyelvtudás nélkül utazott Izlandra és ott maradt. Nagyon elcsodálkoztam ezen, mert egyrészt 40 euró nem sok! (Azt gondoltam, csak nyelvbotlás volt) Másrészt úgy tudtam, hogy angol nyelv nélkül nem lehet boldogulni. Sokszor hallottam, hogy aki ki szeretne menni Izlandra dolgozni, de nem tudja a nyelvet, angolul viszont igen, akkor nem probléma, mert jól beszélik a nyelvet. Viszont az izlandit ott is megtanulhatod.
És neked, Kérdező egy dolgot tudok neked javasolni: ne beszélj nekik a dánokról vagy Dániáról, mert utálják őket és ezt nem viccből mondom! Ha mégis kicsúszna a szádból, akkor köpnöd kell egyet. Ezt szokták tenni az izlandiak, ha róluk beszélnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!