Egy átlag vendéglátós runner vagy konyhai kisegítő mennyit keres? Londonban.
Én Londonban voltam kitchen porter, még 6.31-es órabéren. A heti fulltime óraszám valójában 37.5, ami napi 8 óra mínusz a fél órás kötelező ebédszünet.
0 hour contracton van a legtöbb vendéglátóipari dolgozó, ami azt jelenti, hogy rosszabb esetben reggel mondják meg hogy kapsz-e órát és hogy mennyit, jobb esetben egy hétre előre.
Nekem szerencsém volt, mert jól dolgoztam, erős voltam, és jól beszéltem angolul. Így minden műszakot és túlórát vihettem ami csak volt. Heti 45-55 órákat toltam, a hétvége minden esetben munkanap, és kerestem, hát utána lehet számolni, de 900-1000 fontot. Volt olyan munkatársam, aki az 1500-at is megkereste, éjjel nappal dolgozott.
Én a többiekkel ellentétben nem gondolnám hogy kevés ez a pénz. Magyarországon egy kitchen porter ha szerencséje van és be van jelentve, akkor keres 69ezer forintot. Annyiból nyilván nem tud például szobát bérelni. Londonban 1000ből már azért lehet garzont is. Szóval azért ne túlozzunk. Én elég sok pénzt félretettem a kint létem alatt. Kajára egyáltalán nem költöttem, mivel a konyhán korlátlan mennyiségű ételhez fértem hozzá, tudtam hazavinni is (főként bélszínsteak, kínai, illetve sültcsirke minden mennyiségben). Plusz alkohol, főként bor és sör is rengeteg volt, azt is vittem haza így a szórakozásra sem kellett költeni. Vettem a havi buszbérletet 80 fontért, 500 körül már kapsz rendes szobát, nem csak lepukkant magyarházakban. 300 fontod havonta még barátok között is megmarad, ami majdnem az itthoni minimálbér duplája. Mindenki eldöntheti hogy ez sok vagy kevés. De ha van barátnő, barát, tesó, anyuka apuka, akkor az 500 fontos double bedroom máris csak 250 fejenként. Ekkor már a fizud fele megmarad. (ami annyi amit most Bp-n 3 diplomás könyvelőként egy multinál keresek..)
Ettől függetlenül a nagy többség nem kapott ennyi munkát. A mi szállodánkban a KP-k közül én vittem az összes túlórát, így a többieknek jellemzően kevesebb órájuk volt. És volt olyan magyar srác, aki heti 5-10 órákat kapott. Igen, ő nem élte túl a dolgot. Karácsony január februárban leáll a biznisz, ha nem dolgoztad be magad a core magba, és nem te leszel az aki bent van mert kötelező bent lennie akkor is valakinek, akkor 2-3 hónapig heti pár órád van csak, ami nyilván nem elég.
Nálunk a szállodában nem volt jellemző a borravaló, a pincéreknek sem.
Ha kicsit profibb vagy, és el tudsz menni egy esetleg jobb étterembe, és kapsz szerződést nem ügynökségen keresztül vagy, akkor kaphatsz magasabb fizut mint a minimál, és kaphatsz borravalót is. Az már egy fokkal jobb. De pl az egyik KP társam egy könyvesboltba elment raktárosnak, máris 7,5 volt az órabére.
Ettől függetlenül abban igazuk van a többieknek, hogy vidéken minden olcsóbb. Viszont vidéken a munka is kevesebb. Szóval jól ki kell fogni.
Nagy általánosságban azért azt mondanám, hogy habár nekem sok mindenben szerencsém volt, és ennek köszönhetően elég gyorsan elég sok pénzt kerestem, ez általában nem mindenkinek sikerül. Nagyon keményen kell dolgozni, és ha nem vagy elég jó, vagy nem vagy nagyon jó, akkor nem csinálsz annyi pénzt, ahogy elég legyen. De persze én mindig azt mondom, ha itthon nem egy biztos jól fizető állást adsz fel, akkor nincs veszíteni való.
22:59!
1000 fontos nettòbòl Londonban nem bérelsz garzont az fix. 700+rezsi környèkén kapni egy lepukkant, külvàrosi garzont. Ès akkor még nem ettèl, stb. Legtöbb helyen kaja van ugyan, de max paradicsomos spagetti, semmi több, nemhogy vihetsz valamit haza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!