Egyedül Budapestre jellemzőek azok a körfolyosós, belső udvaros, gangos elrendezésű házak, amik a belváros területén találhatóak?
Figyelt kérdés
Bécs pl. hasonló jellegű város, de én ott még nem találkoztam ezzel a körfolyosós elrendezéssel a századelőn épült paloták esetében.
Ilyesmire gondolok:
2015. szept. 29. 22:58
1/5 anonim válasza:
Igen, városrész méretekben mindenképp budapesti sajátosság, egy-egy folyosós van máshol is. Érdekes, hogy az utóbbi években ha nem is körbe, de a külső folyosó szakaszok újra megjelentek.
2/5 anonim válasza:
Szerintem is helyi jellegzetesség, főleg ekkora mennyiségben.
3/5 anonim válasza:
Nem. Az ipari forradalom (korai 1900-as evek) soran olaszorszagban epitettek nagy tomegben ilyeneket, kifejezettel alsobb tarsadalmi osztalyok szamara (ertsd: melosok), kozos hasznalatu erkellyel (ami ugye a fuggofolyoso), illetve kozos kiszolgalo-helyisegekkel mint WC, mosokonyha, stb. Innen kerult at Magyarorszagra is.
4/5 anonim válasza:
3 ez érdekes- közös erkélyek? hol taláni erről valamit? azok is körbefutottak körbezárva egy udvart, amelyben jellemzően egy ecetfa nő?
5/5 anonim válasza:
A 'kozos erkely' alatt magat a folyosot ertettem.
'casa di ringhiera' neven tobbet talalsz a temaban
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!