Bukarest milyen hely?
Van egy sajátos hangulata, én azt mondom, aki nyitott az ilyesmikre, egyszer megéri elnézni. :)
Alapvetően nem nagy szám, sajnos a Ceauşescu éra eléggé tönkrevágta a régi "Micul Paris"-t, szóval nem annyira a történelmi belváros miatt érdekes látvány. De például ott van a monumentális parlament épülete, és a Champs Élysées-t mintázó sugárút, az egy érdekes s szimbolikus látványossága például a városnak.
En 12 evig eltem Bukarestben... nem az a kimondott turista celpont, de nem olyan rossz hely, mind sokan mondjak. Valamikor Kis Parizsnak hivtak, es nem ok nelkul. Biztonsagosabb, mint az europai nagyvarosok legtobbje, es jo az ejszakai elet. En nagyon szerettem, a regi negyedeknek (Cotroceni, Dorobanti) van egy sajatos varazsuk, meg amugy egy rohamosan fejlodo nagyvaros.
Amit erdemes megnezni:
* Lipscani negyed (N44.4318, E26.0989) - regi es hangulatos negyed, Bukarest egyetlen "ovarosnak" tekintheto resze. A kornyeken meg megnezheto az Egyetem ter (Universitate), Cismigiu park, Unirii ter, Parlament epulete.
* Grigore Antipa termeszetrajzi muzeum (N44.4533, E26.0849), kotelezo megnezni :) bar altalaban nagyon sokan vannak... mellette van a Parasztmuzeum es a Geologiai Muzeum
* Herastrau Park (N44.4691, E26.0799), mellette a Diadaliv es a Falumuzeum
Persze attol fugg, hogy mi erdekel. Muzeumok, parkok, tortenelem, templomok, vasarlas... ha tudsz mondani valami kozelebbit, akkor segitek.
Van egy varosnezo busz, ami a Herastrau-tol az Unirii-ig megy, idengenvezetovel meg mindennel, de eleg draga.
Bukarest mellett ott van me'g a Mogosoaia palota (N44.5275, E25.9925), amit esetleg erdemes megnezni.
Az elelmiszerek, szolgaltatasok olcsobbak, pl buszjegy 90 Ft-nak felel meg.
Sok a tolvaj, gyanus alak, nem art vigyazni. A cigany gettokat (Ferentari, Rahova, Colentina) keruljetek el. Taxiba NE uljetek, meg akkor se, ha az eletetek fugg tole!!! Tomegkozlekedessel barhova el lehet jutni.
"Hogy inkább nyugatias, vagy inkább balkáni-e a város jellege."
Is-is. Sajatos modon otvozodik a nyugati, balkani, es ortodox kultura. Ez jol lathato pl. a Biserica Amzei negyedben.
Nos, bennem vegyes érzelmek vannak ezzel a várossal kapcsolatba. Persze ezt se (mint semmi mást) nem lehet általánosítani.
Én itt Erdélyben élek, és inkább megszoktam az itteni nyugodtabb, zöldebb környezetet.
Bukarestbe jártam már párszor. Azt hiszem 3x voltam átutazóba azért, hogy tengerre mehessünk. Nos, átutazóba lévő ember azt mondaná szép. Persze, a "szépet" csak az fogalmazza meg, aki nem utálja kifejezetten a románokat, mert mind tudjuk hogy van ez...
Gyermekkoromba (6 évesen kb.) 2 hetet kellett ott töltsek a kórházba. Akkor nem láttam sokat, csak a kórház alján levő butikot. Akkor láttam meg a kedvenc orvosomat is, aki nagyon szívélyesen, és féltetten vett a karjaiba (NEM PEDOFILON!). Bár, tudta az orvos is, hogy nem értem a nyelvét (akkor még ugyebár nem tudtam románul) mégis beszélt velem :) szüleim néha fordítottak is, de az orvos nem ragaszkodott túlságosan hozzá :D Sajnos a szavaiból nem sok ragadt meg máig, de mégis egy mondata átjött: "Ne maradjak romániába! Szörnyű hely."
Persze, álmodozom, hogy kimehessek külföldre, hisz nekem minden álmom megtalálni álmaim városát, ahol otthon érzem magam. Viszont azért nem értek egyet az utóbbi állításával. Ez az orvos amúgy most Franciaországba van.
Nah, elkalandoztunk a témától :)
1-2 éve újra vissza kellett menjek ugyanabba a kórházba.
Első alkalomkor úgy jártam, hogy érkezésem 2. napján egyből megműtöttek.. az orvost nagyon utálom még most is. Nem adott érzéstelenítőt, és el se altatott, és úgy kezelt, ami nem volt kellemes. Majd egy napra rá szabadságot vett ki mert megfázott (<- nem tehetett erről, nem ezért utálom) és így begyulladt a sebem, és újra kivágta sima szikével, érzéstelenítő nélkül. Miközben gyógyultam (egy hetet) volt időm körbenézni. Bár, első napokba inkább csak a kórház melletti parkba járkáltam. Bár, kicsit elgazosodott volt, mégis nyugodt, és épp akkor az volt nekem a legfontosabb. Az nem annyira tetszett, hogy pont a kórház épülete mellett volt egy nagyon nagy, és zajos (meg méregdrága) hotel...
Pár hétre rá, vissza kellett menjünk ugyanabba a kórházba, mert nem volt jó az orvoslás.
Amúgy, mindeközben apumnak is külön ágyat adtak mellettem (kiskorú vagyok és egyedül úgysem lehettem volna), ami szép gesztus volt, szóval ketten voltunk egy szobába.
Ekkor 12 napot ültünk azt hiszem. Ekkor már elaltadtak a műtétnél, de végül ez sem volt jó kezelés és Kolozsváron kaptam meg az igazi orvost, aki bár, román volt, tudott magyarul, a hozzám hasonlókért.
De ez a 12 nap alatt fel tudtam fedezni Bukarestet.
Átlagos városka. Bár, első látogatásnál izgatott voltam... mégis amikor mentünk (mind 2-szer) építették a Champs Élysées-hez hasonló munkát, így nem volt jó megnézegetni.
Ami NAGYON zavart, hogy minden egyes utcába, ahol jártam (és elég sokba jártam) az utca végén volt egy üres, eladó romos telek, ahol össze van gyűjtve egy csomó szemét. Szóval minden utca végén van egy szemétlerakó telk, amit senki sem tisztít.
Nekem inkább csak ilyen tapasztalataim vannak.
Ha még érdekel Bukarest, akkor itt egy videó, ami bemutatja a várost +zenei aláfestés is van!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!