Németországban mennyibe kerülnek az alapvető élelmiszerek?
Attól függ, hol vásárolsz.
Lidl, Aldi, Netto, Norma, Penny olcsóak.
Kaufland, Real, Edeka, Rewe drágák.
1 kg kenyér - na jó, de milyen? A LIDL-ben 1,5-2,5 euró (450-750ft), de másnap én azt nem eszem meg, annyira szar (nem előítélet, amúgy mindig a Lidl-ben vásárolok itt). A pékségben 3-6 (900-1800) euró, de napok után is finom.
Meg mi mennyi? A hús drága. Az előcsomagolt terméket, amit a minősége miatt nem feltétlen érdemes megvenni, megkapod emberi áron. Pulykamell 6-7 (1800-2000) EUR/kg, csirkemell is ugyanennyi kb. Hentesnél 10 eur/kg (3000) alatt nem kapsz szinte semmit, csak ugye a nagyon csontos húsokat.
Vékony, szeletelt sonka legolcsóbban 1,5 eur 100g (450ft), szalámi is legolcsóbban 1 (300 ft), de a határ a csillagos ég, 3-4 euróért is vehetsz...
A tejtermékek szerintem olcsóbbak. Bio tej is van 1 euróért, márkás, igazán finom joghurt (müller vagy zott) is van 30 centért (100ft). Vaj 1 euró (300ft).
A sajt nagyon változó, attól függően darabot veszel-e vagy szeleteltet, termelőtől vagy boltból és milyen fajtát. A legolcsóbb sajtoknak olyan 5-7 EUR a kilója (1500-2100 ft), a kicsit jobb fajtáknak (érleltebb, ízesebb) már 10-15 eur (3-5000) között mozog, de többért is van.
Tojás 1-3 euró, minőségtől, fajtától függően (3-900ft)
A zöldség szintén nem drága, bár a magyar piaci árakhoz képest talán az.
Imádom, amikor az ilyen kérdésekhez mindig a létező legalacsonyabb árakat írják be az emberek.
Valójában egy órát is mehetsz minden irányba, mire találsz zsemlét 20 cent (=60 Ft) alatt. Hús egy random olcsóbb boltban is +30%-kal, sajt a legízetlenebb ócskaságokat leszámítva 50-100%-kal drágább, mint Magyarországon. Lehet, hogy valami alsó-szászországi falu széli Lidlben van olcsóbban is, de egy olcsóbb berlini boltban (pl. Netto) kb. ilyen árakkal kell számolni, egy drágább boltban (én ilyenbe Kaisers'be jártam általában) pedig még többel.
Tejet azt viszont viszonylag könnyen kapsz kb. a magyarral egy árban, akár az átlag magyar árnál olcsóbban is.
Feldolgozott áruknál van egy rakás, ami megdöbbentően drága (pl. gríz a magyar ár kb. 5-szörösébe kerül), de van olyan is, ami olcsóbb (pl. Barilla spagettiszósz, amit szoktam venni itt is, ott is, kb. a felébe kerül Németországban, mint nálunk).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!