Kezdőoldal » Utazás » Európa » Erdélyben letelepedni?

Erdélyben letelepedni?

Figyelt kérdés
Ki szeretnék költözni és kinti rokonok hiányában nem igazán tudom mire számítsak. Mi mennyibe kerül. Mennyire könnyű ott letelepedni stb. Mire számíthat aki oda költözik. Ilyenek érdekelnének engem.
2010. márc. 8. 18:28
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
57%
A románok utálják az ottani magyarokat. Én már csak tudom, 3 éve költöztünk át Magyarországra.
2010. márc. 8. 18:39
 2/16 anonim válasza:
68%
A környezet valóban ellenséges lehet, bár attól függ,hogy Erdélyen belül hova szeretnél menni, mivel jobb ott, mint itt? Én nem mennék.
2010. márc. 8. 18:53
 3/16 anonim ***** válasza:
100%
Honvisszafoglalás? Nem rossz :)
2010. márc. 8. 18:53
 4/16 anonim ***** válasza:
25%
1. vagyok. Elmennél oda idegennek, mikor itt itthon vagy? Én nem éreztem Erdélyben otthon magam, de itt sem érzem teljesen bár már inkább Magyarországot tekintem a valódi otthonomnak. Míg Erdélyben laktam, akkor is igazi magyarnak tartottam magam, így túl lehet élni az ottani életet, de én biztos nem mennék oda vissza. Amúgy románul tudsz? Anélkül véged van ott.
2010. márc. 8. 19:09
 5/16 A kérdező kommentje:

Honvisszafoglalás :)). Azaz.

Angol, német de ezek ott semmit nem érnek. Románul nem beszélek egy szót se. Elég lenne nekem egy csendes kis tanya a csendben.

2010. márc. 8. 19:23
 6/16 anonim ***** válasza:
87%
Csendes kis tanyán megesznek a medvék. Ha nem tudsz egy szót sem románul az azért nem valami jó. És miből akarsz megélni? Nem lesz állampolgárságod se semmi. Csendes kis tanyát itt is találhatsz.
2010. márc. 8. 19:43
 7/16 anonim ***** válasza:
88%

Latom itt mindenki Erdely ellenes. En erdelyi vagyok, Pesten laktam 2 evet, Miskolcon meg 2ot. Miskolcon leneztek mert "roman vagyok" (enyit a honfitarsi szeretetrol), Pesten leneztek mert "videki vagyok" (ott csak annyit mondtam hogy Miskolcrol jottem -ennyit errol, a pestieknek minden falu).

Ami a romanokat illeti, a legtobbel semmi baj, ugyanugy lehetnek rendesek es gazemberek mint a magyarok. Utcan max nagyon gyanus negyedekben fog kellemetlen meglepetes erni, de oda amugysem ajanlatos menni. En egesz jol beszelek romanul, persze nem hibatlanul. Van 1-2 tanar meg kollega akik kicsit maskepp bannak a romanokkal (nem szivatjak, engedekenyek, stb) illetve elejtenek par kelletlen megjegyzest, de ennyi. Az ilyenek egymas szemet is kikaparjak. A tobbseg megcsak meg sem jegyzi ha epp ejtettel egy apro hibat, szivesen segit ha valaminek nem tudod hogy mondjak. A moldvai kollegak tobbsege mielott idejott volna, magyart hirbol sem latott, most meg tobb mint fele magyarul koszon (ha nem is tud mast magayrul vagy max par szot) es kedvesek.

Ugyhogy szerintem ha hajlando vagy tobbet tanulni hogy ervenyesulni tudj (ugyanazt az anyagot tobb nyelven elsajatitani es kuszkodni hogy elegansan es folyekonyan fejezd ki magad) nincs akadalya.

Mivel azt irtad hogy egy csendes tanyan szeretnel lakni, nem varosban, gondolom idosebb lehetsz. Meg most is vannak szintiszta magyar falvak, vagy max 1-2 hazravalo roman lakossal ha ez lenne a gond. Ilyen helyen nem nagy gond ha koszonesen kivul mast nem tudsz romanul. (amugy az alapot 1 ev alatt siman elsajatitod es a te esetedben ennel tobbre lehet hogy nincs is szukseg)

Nem tudom jobb-e mint a magyarorszagi falvakban, de legalabb szep a taj. :)

2010. márc. 8. 19:44
 8/16 anonim ***** válasza:
25%

Tessék szíves felébredni, ez a valóság nem egy álom!

Előbb tanuljál meg románul alap szinten, 0 román tudással...

"Annyi esélye van, mint kaputelefonon felhívni Tokiót"

2010. márc. 8. 19:47
 9/16 A kérdező kommentje:

Ah értem és köszönöm eddigi válaszaitokat. Beszerzek egy alap román nyelvkönyvet.

19:44-nek. Üdv! Hát öreg még nem vagyok, 22 éves vagyok. Most végzek egyetemen. Őszintén szólva kinn is annyi esélye van az elhelyezkedésnek, mint idehaza. :(

Nekem elég lenne az, hogy egy csendes kis erdélyi faluban, kis tanyán méhészkednék (jelenleg is méhészkedem) és megteremteném a többi szükséges jót is. A magyar valóságot meg mindenki tudja.

Ja, szerintem nem vagyok ezzel egyedül, hogy 2004 december 5.-óta szégyellem hogy anyaországi magyar vagyok.

Nem kell részleteznem miért.

Ha ma lenne erről szavazás, biztosan máshogy alakult volna.

2010. márc. 8. 20:38
 10/16 A kérdező kommentje:
Találtam is egy könyvet. A címe: Borza Luica: Román nyelvkönyv.
2010. márc. 8. 20:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!