Kezdőoldal » Utazás » Európa » Moldáviai határátkelőhelyekről...

Moldáviai határátkelőhelyekről van valakinek infója? Kinek van valami tapasztalata bringával, vagy kocsival?

Figyelt kérdés

Kerékpárral mennék a nyáron;

Nagyjábol Ias, Kisinyov, Tiraspol, Odessa lenne az útvonal, de délebben is lehet, vagy kerüljem ki északon? a Román ukrán határszakasz sem túl biztos bringával. egyébként Kriml lenne a célpont első körben.

2010. márc. 7. 18:43
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Szerintem te a Krím-félszigetre gondolsz, de ha van egy Kriml nevű hely, amiről még nem hallottam, akkor világosíts fel:)

Iasitól kicsit északra kell menni, majd onnan Vulturi település határában ágazik el az út, itt Sculeni felé kell menni, ott van a határ Románia és Moldova között.

Innen dél felé kell fordulni, és Unghenibe menni, ahonnan Kornesti,Sipoteni, Kalaras és Straseni városokon át halad az út Kisinyovba. Innen a városon belül Dacia sugárútnak nevezett, délkeletre vezető úton kell elindulni, ami a Kisinyovi Nemzetközi Repülőtér mellett elhaladva vezet Bender(Tigina) felé. Az úton nem sokkal Bender előtt található a határátkelőhely, ahol átkelsz a PMR-be. Itt számíts egy kis pocsölésre, meg arra, hogy majd fizetned kell vízumért, meg úgy egyáltalán akármiért. FONTOS! A vízum 8 ÓRÁIG érvényes, ha ennél tovább akarsz maradni, regisztrálni kell egy rendőrőrsön, ami újabb pénzedbe fog kerülni, de még mindig olcsóbb, mint ha kifele a határon, vagy bent az "országban" megbüntetnek mert lejárt a vízumod. A határtól tovább indulva, majd Benderbe beérve át kell kelned a Dnyeszteren, a hidat nem lehet eltéveszteni, ha folyamatosan dél fele haladsz a főúton, ott lesz egyszer csak balra. Innen egyenes út vezet Tiraspolig, amit tovább egyszerüsit, hogy trolibusz köti össze Bendert Tiraspollal, így amíg trolivezeték alatt haladsz, addig jó fele mész. Amikor beérsz a városba, gyakorlatilag nyílegyenesen kell menned, ha jól emlékszem az utca neve Karl Libknecht utca, ami a végén egy enyhe jobbkanyart vesz (innen Ulica Mira a neve), majd továbbhaladva elérsz egy kereszteződéshez, ahol lekanyarodsz az M14-esre (Odeszka ulica), és ezen kell haladnod egyenesen, itt a bal oldalán az útnak egy vasútvonal halad, innen tudhatod, hogy jó úton vagy. Pervomaisk az utolsó település a PMR-ben, itt van a határ Ukrajna felé, a túl oldalon Kucsurhan település található. Innen az M16-os út egyenesen Odesszáig visz.

2010. márc. 7. 21:34
 2/13 A kérdező kommentje:

köszi elég korrekt útleírást adtál:)

igen a cél a Kriml félsziget, majd onnan komppal, hajóval Zonguldak, erről sem tudok még semmit, ha jártál arra akkor onnan is jól jönne info, de hegy térjünk vissza PMR-re ha jól látom a "gázos" területen kb 50 km-t kell tekerjünk. ez megvan 8 óra alatt, még ha fel is töltjük készleteinket a városban, már ha lehet ott kapni valamit. tényleg milyen pénz van ott, meg Moldvában? Románul tudok velük kommunikálni? fizetni kb mennyit kell (forintban mérve) a vízumért, meg az egyébbért, tételezzük fel hogy 8 óránál nem pocsolunk többet.

2010. márc. 8. 10:19
 3/13 anonim ***** válasza:

A vízumpapír én úgy hallottam, hogy egy egész napig jó további regisztrálás nélkül, de inkább hallgass az előttem szólóra, jobb félni. Az ára hivatalosan 100 forint körül van. Persze a határon majd mindennel bepróbálkoznak, hogy kell PRM-be moldáv vízum, meg kell biztosítás, meg kell a biciklire vitorla, stb... ami mind nem igaz, de a lényeg, hogy minél több lóvét szedjenek ki belőled. Itt vagy csúsztatsz vagy öt-tíz ejrót az útlevélbe, vagy nem hagyod magad, de akkor készülj fel, hogy várathatnak órákig. A komp fogós kérdés. Krímből nem találtam járatot (ami nem jelenti azt, hogy nincs), de van egy Skadovsk-Zonguldak vonal, ami elvileg működik. Itt egy link, van benne ár is, de elég vad még gyalog is, hát még nem tudni, minek minősítik majd a kerót. Próbáltam őket hívni, de nem működnek a telószámok. [link]

Az is durva, hogy csak angol link van hozzá, de ez van. Sok szerencsét!

2010. márc. 8. 12:28
 4/13 anonim ***** válasza:

Előzőhöz: Itt a tiraspoli migrációs hivatal elérhetősége (ha esetleg ott ragadnátok) telefonszámmal.

[link]

2010. márc. 8. 12:31
 5/13 anonim ***** válasza:
A PMR-be régen tényleg egynapos volt a vízum, de mostmár 8 óra, ez egészen biztos (már amennyire valami biztos lehet egy ilyen országban). A hivatalos fizetőeszköz a PMR-rubel, de sok helyen elfogadják a moldáv leit is. 1 moldáv lei kb 14 forint, 1 PMR rubel kb 30 Ft. A PMR rubelt sehol nem váltják a PMR-en kívül, így csak annyit váltsatok, amennyit biztos elköltötök. Vásárolni lehet, van egy Sheriff nevezetű üzletlánc a PMR-ben, ott az ilyen alap élelmiszereket, és egyéb fogyasztási cikkeket (mint pl cigaretta) be lehet szerezni. A vízum hivatalos ára gyakorlatilag semmit sem jelent, mert a valóban kifizetendő összeg mindig a határőr hangulatától, és a ti elszántságotoktól függ. Meg lehet úszni nagyon olcsón, de akkor készüljetek fel, hogy tényleg órákig pepecselnek vele, míg egy 5-10 eurónyi pénz csodákra képes. Viszont ez nagyon fontos, hogyha mondjuk többen mentek(pl 4-en), akkor nehogy egy nagyobb címletet adjatok, mert attól vérszemet kapnak. A legjobb taktika, ha a zsebeitekbe elraktok egy-két papírpénzt a legkisebb címletű moldáv leiekből (ez az 1 illetve 5 leies, tehát pl az egyik zsebedbe 2db 1 leies, egy másikba 1 5 leies és egy 1 leies, egy harmadikba némi aprópénz mellett 3 1 leies stb), és hosszas szabadkozás közepette, míg kifejtitek, hogy nektek alig van pénzetek, lassan, nagy keresgélés után elszeditek szépen lassan az egyes zsebekből azokat az 1 és 5 leieseket és a határőr markába rakosgatjátok, aki egy idő után azt mondja, hogy ez már elég, így viszonylag olcsón megúszhatjátok. Ahogy látótávolságon kívülre kerültök töltsétek újra a zsebeiteket ilyen módon, mert ha útközben megállít a rendőr, valamibe tuti beleköt, és akkor mehet a móka előröl.
2010. márc. 8. 15:30
 6/13 anonim ***** válasza:
Ja és nem kötekedésből, de a félsziget neve még mindig KRÍM-félsziget L nélkül:).
2010. márc. 8. 16:45
 7/13 anonim ***** válasza:
Nos, akkor ha a Krím félszigetre akarsz eljutni, akkor az út folytatása Odesszából a következőképen néz ki: A városból az M14-es úton kell kifelé haladni Mikolaiv felé. Nos ez egy kétszer két sávos gyorsforgalmi út( de nem igazi autópálya, több szintbeli kereszteződés is van rajta), így nem tudom, hogy lehet-e rajta biciklizni. Ez az út egyenesen Mikolaivba vezet. Ha nem lehet ezen az úton kerékpározni, akkor még Odessza külső részén kiágazik belőle a T-16-06-os számú út Chornomorske település felé. Ez jóval kanyargósabb út. Egy idő után azonban ez is visszatorkollik az M14-esbe, de az út itt már sima 2X1 sávos főút, egészen Mikolaivig, majd a városon keresztül haladva a város túloldalán az út kettéágazik, de mindkét ágat továbbra is M14-esnek neveznek, neked a délre Herson felé vezető ág kell, de itt megint elég autópálya-jellege van az útnak, ha ez baj, akkor a T-15-01-es út halad végig viszonylag közel a partokhoz Hersonig. Hersonnál át kell kelni a folyón, majd tovább haladva rövidesen az M14-es út kettéágazik, az egyik ág száma innentől M17, ez kell neked, ez az út Dzsankoj városába vezet, ez egy sima egyszerű, 2X1 sávos főút. Az út északról megkerüli a várost, majd a város északkeleti csücskénél találkozik az M18-as úttal, ezen kell dél felé fordulni Simferopol felé, ez az út egyenesen oda visz. Simferopol a Krím-félsziget legfontosabb közlekedési csomópontja, innen mindenhova el lehet jutni, mivel pontosan nem tudom, hogy a Krímen belül hova mész, ezért eddig írtam csak az útitervet.
2010. márc. 8. 17:36
 8/13 A kérdező kommentje:

köszi mindenkinek az ötleteket javaslatokat

a pénzzel én is így gondoltam, de jó hogy meg lettek nevezve a címletek :)

a Krím jogos biztos a Kreml-el kevertem :)

mire odaérek hogy "átússzam" a Fekete tengert megtanulom.

egyébként szimferopol, Jalta, Szevasztopol útvonalra gondoltam. Szevasztopolnál láttam kikötő jelzést, gondoltam onnan megy Törökbe járat.

2010. márc. 9. 10:35
 9/13 anonim ***** válasza:

Nos akkor Simferopolból az út a továbbiakban: Azon az M18-as úton, amin bejöttetek a városba haladjatok tovább, már nem emlékszem pontosan melyik városok vannak kiírva, mert hajnalban mentünk arra, így elég fáradt voltam, de Alushta szinte biztos, Jalta is ki lehet írva, és Pionirskoe esetleg, ez egy köztes falvacska nem messze Simferopoltól. Simferopol és Jalta között trolibusz jár (ami egyébként a világ leghosszabb, 90km-es trolibuszvonala), így megint könnyű dolgotok van, mert csak a troli felsővezetékét kell követnetek, esetleg, ha jó kondiba vagytok követhettek is egyet, nem mennek olyan gyorsan, ha az 52-es számot látjátok rajta, az végig Jaltáig megy, az 51-es csak Alushtáig. Azért itt a Krími hegyekben számítsatok (az út korábbi részeihez képest) komolyabb emelkedőkre. Az Angara-hágónál nagyobb pihenőhely van, innen már leejt az út egészen Alushtáig. Alustában továbbra is az M18-ason kell haladni, itt már tuti ki lesz írva Jalta, és időnként már Sevastopol is.

Maga az M18-as út csak Jaltáig tart, innen H-19-es jelzéssel folytatódik az út Sevastopolig, és persze Jalta után a trolibusz sem folytatódik.

2010. márc. 9. 15:13
 10/13 anonim ***** válasza:

Szevasztopolból nincs járat, csak Isztambulba. Minden szombaton 19:00-kor indul, hétfőnként reggel ér oda. 200 USD vagy EUR a jegy, benne van napi 3x-i kaja, szállás kabinban, hány fősben, azt nem tudni. Ezt a kikötő infóirodája mondta, felhívtam őket, mert engem is nagyon érdekel a téma. Itt vannak az elérhetőségeik:

[link]

Van viszont Evpatoria - Zonguldak között egy "Marian" nevű komp, (elvileg) naponta jár. Ezt a neten találtam.

[link]

Tehervonal alapból, de fel lehet rá menni, az is olyan 2-300 USD-be fog kerülni szerintem. Meg van a Skavodszki is, de az jócskán kiesik az útvonaltervedből.

[link]

Olvastam egy orosz pár útibeszámolóját, akik Novorossiyskból mentek Samsunba és az út kettejüknek 600 USD volt, amit lealkudtak 450-re és a túlparton fizették. Nagyjából ezek vannak mára, az árak és a lehetőségek napról-napra változhatnak mindkét irányba, a végén úgyis improvizálni kell majd...

2010. márc. 9. 15:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!