(Haza) költözés Nagy-Britanniából Magyarországra?
Mivel már a költözés megtörtént,szeretném megírni, mit hogyan intéztem végül, ha bárki hasonló cipőben jár, talá itt választ talál magának:
Council tax:
Interneten (egy formanyomtatvány kitöltésével) jeleztem a councilnak a kiköltözés dátumát költözés előtt kb 1 héttel (persze levélben is lehet). Megadtam az új címemet és ennyi. Eredmény: a megadott új címre kaptam egy levelet, amiben közöltek egy elszámolást és az egyenlegemet. Nos nekem túlfizetésem volt, és ezt úgy oldottam meg, hogy leleveleztem az ügyintézővel, hogy egy Nagy-Brtianniában élő ismerősöm nevére állít ki csekket (amit majd ő bevált és átutal nekem). Mivel én nem inkasszósan fizettem, így nem tudták megoldani a bankszámlára utalást. Ezért kaptam a csekket.
Közüzemi szolgáltatók:
British Gas, Welsh Water (én kimondottan Walesben laktam) és egyéb: ugyanaz, mint a council tax annyi különbséggel, hogy pluszban a mérőóra-állást is jelezni kell a kiköltözés napjával bezárólag. Nekem egyszerű volt, mert én repülővel költöztem, a párom pedig kötöztetővel, és a költözés napján bemondta nekem az állást, én pedig már küldtem is a bejelentőt a neten. Eredmény: itt is megkaptam a leveleket, és ismét túlfizetésem van :). Viszont ezt még nem tudtam lelevelezni, de valószínű vagy utalják a számlámra, ha kérem, vagy csekk...
Autó biztosítás: Tesco Car Insurance
Eladásra a költözésemet követően került sor. Ez azért is fontos, mert én voltam a tulaj, a szerződő, a 1st driver. Tehát nekem kellett lemondanom. Telefonon 5 perc, személyi adatokat kértek, szerződés számot és az eladás idejét. Mivel van díja a cancellation-nek, telefonban adtam meg a bankszámlám (ha más számlájáról fizetünk, akkor a számlatulajnak kell ott lennie) adatait és meg is lett szüntetve a policy. E-mailben (szerződés kötésekor megadott) kaptam egy visszaigazolást, oszt ennyi. A díja kb 14 font volt, pedig azt olvastam, hogy 40 körül van. De lehet, hogy no claims bonus meg stb miatt lehetett ilyen alacsony, ezt nem akartam firtatni :).
Internet: TalkTalk
Nekem borzalmas tapasztalatom volt. Levélben mondtam le a netet költözés előtt 3 héttel. A párom volt a szerződő fél, így őt hívták fel néhány nappal később, hogy megerősítsék a lemondás tényét és a pontos dátumot. Eredmény: A netet a költözés előtt 1 héttel megszűntették.Folyamatosan értetlen pakikkal (csórók...a sunyi britek őket ültetik be az ügyfélszolgálatra, hogy ők küzdjenek az ingerült kliensekkel) beszéltem telefonon. 3 napon keresztül próbáltam a végére járni a dolognak, csak azt hajtogatták, hogy lehet, hogy félreértés történt, de akkor sem tudják visszaállítani. Kierőszakoltam egy 10 fontos vouchert tőlük, amit a mai napig nem kaptam meg a kinti címemre. Szóval én azt javaslom, hogy a netet költözés előtt kell lemondani 2-3 munkanappal és letiltatni az inkasszót a kártyáról. A sztorimat a szolgáltató oldalán szép hosszú posztban megírtam a facebookon, hogy mások is olvassák a történetemet és figyelmeztessem őket, hogy be aware. Az kemény volt akkor, mert éppen árultuk az autót, akkor kellett volna igazán a net...meki, wetherspoon és ismerősök. Mobilnetre befizettem (Lebara-Vodafone), de sz@rt sem ért, nem működött sajnos.
Jogosítvány: jelenleg a brit/velszi jogosítványomat használom, és szégyen szemre nem jelentkeztem még ki a DVLA-tól.
HMRC: sajnos még a P-s nyomtatványaimat nem kaptam meg, így kijelentkezni sem tudok. Bár telefonon sem értesítettem őket.
Utóbbi két dolog függőben van, amit el tudom őket intézni, érdemi választ írok majd azokról is. Megpróbálom nem regénybe foglalni :).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!