Kezdőoldal » Utazás » Európa » Mennyi pénzt érdemes magunkkal...

Mennyi pénzt érdemes magunkkal vinni az El Camino zarándokútra (kb. másfél hónappal és 800 km-rel számolva)?

Figyelt kérdés
Szeretnék nyáron nekivágni a teljes távnak, ezért bármilyen más információnak is nagyon örülnék olyanoktól, akik részt vettek már a zarándoklaton.

2012. nov. 13. 21:09
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%

Ez elsősorban tőled függ :) Egyrészt attól, hogy mennyire a legolcsóbb szállásokat fogod keresni, magadra főzöl vagy zarándokmenüzöl, és azt milyen gyakran, stb. Másrészt pedig attól, hogy a teljes összeget, amit az útra szánsz, készpénzben viszed-e, vagy inkább út közben veszel fel bankautomatából pénzt (ami persze nem minden faluban van :)).

Nekem 2011 nyarán átlag 16-17 euróból jött ki egy nap.

Van, aki szerint napi 20 euróból csak nagyon szűkösen lehet meglenni, más szerint meg 10 euróból is simán ki lehet jönni. (Az extrém 1 eurós esetekről meg nem is beszélve.)

Én pl jobb szeretem felülbiztosítani magam, ha én mennék jövő nyáron a francia útra, legalább napi 25 eurót számolnék. És a végén örülnék, hogy mennyit hoztam haza :)

Más: Szerintem a francia útra másfél hónap sok. Persze fizikai állapottól, kortól is nyilván függ, szóval neked kell tudnod (ami persze nem egyszerű :))! De a Saint-Jean-Pied-de-Port-tól Santiago de Composteláig tartó utat általában 28-34 etapra "szokás" osztani.

Érdemes olvasgatni Camino fórumokat, oldalakat. Ha tudsz angolul, netán spanyolul, akkor azokat, de magyarul is nagyon sok oldal van már.

Kérdezz még nyugodtan :)

2012. nov. 14. 15:01
 2/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a sok hasznos információt! Tegnap olvasgattam egy-két honlapot és most értem a végére egy Camino-s könyvnek is, szóval nagyon rákattantam a témára. Spanyolul tanultam régebben, imádom, de már öt éve nem foglalkoztam a nyelvvel, szóval lesz mit felfrissíteni a nyárra. Valamiért a Francia út nem vonz annyira, inkább az van bennem, hogy az Északi úton mennék, ami egy nagyon kicsivel hosszabb, esetleg Sevillából, Valenciából vagy Alicantéból indulni - azoknak az utaknak viszont nem Santiago De Compostela a végállomása, tehát kb. még vagy 200 km-t rá kell számolni. Mindenképpen szeretném végigjárni a teljes hosszat, még ha rá is megy a nyaram... igaz, sosem voltam egy aktív, sportos alkat (kb. akkor futok, ha öt kutya zavar), de kell valami változás, valami kihívás.

Nem tudom, mennyire érdemes megtervezni egy ilyen zarándoklatot előre... Pl. szükséges-e még itthon zarándokszállásokat nézni, térképeket nyomtatni, útikönyveket venni a látnivalókról, élménybeszámolókat olvasni? (hogy mégsem az legyen, hogy túlszervezem az egészet, és irreálisan magas elvárásokkal vágok neki az útnak, viszont ne ott derüljön ki az sem, hogy otthon hagytam valami nagyon fontosat vagy időközben elfogyott a pénzem...) Szóval az a legnagyobb dilemmám, hogy mit vigyek és mennyit.

Két kérdésem van még: 1) Mivel érdemes a helyszínre utazni? 2) Ha július elején tervezek indulni, kb. mire számítsak? (sokkal szívesebben mennék ősszel vagy tavasszal, de nyáron van szünetünk az iskolában). Köszi szépen a segítséget!

2012. nov. 15. 11:39
 3/16 anonim ***** válasza:
100%

Az északi út az egy kicsit más tészta :) Én ott nem jártam, de olyannal beszéltem, aki a francia és az északi úton is járt, meg olvasgattam is róla.

Amit nem árt tudni:

A francia út előnye és hátránya is abból adódik, hogy ez a legnépszerűbb útvonal. A hátránya az, hogy rengetegen vannak, az előnye meg az, hogy ezért nagyon sok a szállás, nagyon fel vannak készülve minden szempontból a zarándokokra. A szállások közti távolság általában 5-10 km, a leghosszabb szakasz szállás nélkül kb 17 km.

Ezzel szemben az északi úton lényegesen ritkábban vannak a szállások, ezért kevesebb lehetőség van arra, hogy eldöntsd, meddig akarsz menni egy adott napon.

Egy kis statisztika 2011-ből, a Santiagóba érkező zarándokok számáról, útvonalak szerint:

francia út 132652

portugál út 22062

északi út 11729

Vía de la Plata 8061

Az északi út szállásai közt - ha igaz, amit a honlapok írnak - több az adományos szállás, viszont a nem adományos szállások lényegesen drágábbak, mint a francia úton.

Amit még nagyon mondanak az északi útról, hogy sokkal keményebb, hegyes-dombosabb a terep, mint a francia úton.

A Camino minden útvonalának Santiago de Compostela a végpontja (kivéve a Finisterre-Muxía út, annak a kezdőpontja Santiago), csak többnyire előbb vagy utóbb becsatlakoznak a francia útba. Ez az északi útra is igaz, bár az csak nagyon a végén, Arzúában csatlakozik a francia útba.

A Sevillából induló útról (Vía de la Plata) annyit hallottam (magyaroktól, akik előtte a francia úton is jártak), hogy alig lehet emberrel találkozni, és nagyon messze vannak a szállások egymástól.

Az Alicantéből és Valenciából induló utaknál gondolom még "rosszabb" a helyzet.

Az előre megtervezésről:

Én szálláslistát nyomtattam magamnak itthon, de Saint-Jean-Pied-de-Port-ban is adtak egyet. Ezek jól jöttek.

Térképem nem volt, nem is volt rá szükség, a francia út nagyon jól jelzett (amennyire tudom, a többi útvonal is). Csak a szintkülönbségeket mutató ábrám volt, az azért néha jól jött.

Útikönyvem sem volt, élménybeszámolókat sem olvastam (csak fórumokat), de több Caminót járt ismerőssel beszélgettem. De nagyon sokan mennek útikönyvvel is. Nekik azzal volt jó, nekem meg nélküle :)

Mit és mennyit vigyél:

Csak fontos dolgokat, és minél kevesebbet :)

Ruhaneműből max 3 váltást, de kettővel is el lehet lenni. Nyáron legalábbis. Ha délután kimosod, estére megszárad. Ha mégsem, akkor napközben a táskádra biztosítótűzve - persze ez lehet, hogy hülyén hangzik, de ott nem leszel ezzel egyedül :)

Bejáratott, kényelmes cipőt, és kényelmes hátizsákot.

Zuhanyzáshoz papucsot, délutánra szandált. Ez mondjuk 2 az 1-ben is megoldható...

Esőkabátot. Vagy olyat, ami alá a csomagod is befér, vagy külön huzatot a hátizsákra.

Naptejet, nap ellen kalapot.

Hálózsákot, tisztálkodáshoz ami kell, alap gyógyszerek, mosószer... :)

Nem árt valami kis táska, amit mindig magadnál tartasz: igazolványoknak, pénznek, bankkártyának.

"Mivel érdemes a helyszínre utazni?"

Ha Irúnból indulsz, akkor pl:

repülővel Párizsba, Madridba, vagy Barcelonába,

mindhárom városból közvetlen vonat megy Irúnba.

Hogy ebből melyik lesz jó, azt majd adott dátumra látod. Mármint a csatlakozásokat, meg az árakat is. Mindenesetre hónapokkal indulás előtt érdemes elkezdeni nézegetni.

"Ha július elején tervezek indulni, kb. mire számítsak?"

Melegre, hidegre, esőre, szélre :)

Francia út tapasztalatai alapján:

délután tűző nap (ennek elkerülésére a zarándokok közül sokan hajnalban indulnak, és kora délutánra a következő szállásra érkeznek), igyál sokat!

hajnalban/hegyekben viszont tud hideg lenni augusztusban is

az utolsó rész, vagyis Galicia: közel az óceán, szóval óceáni az éghajlat, sok esővel

Gondolom az északi úton sem nagyon van ez másképp.

2012. nov. 15. 15:06
 4/16 A kérdező kommentje:

Huh, nem is tudod, mennyit segítettél :) Kezd egyre jobban megjönni a kedvem a zarándokláshoz :) Lehet, hogy megszívlelem még ezt az északi utat, mivel a lakóhelyem körül 70 km-es sugárban még egy domb sincs sehol, szóval nem biztos, hogy ott a legjobb ötlet elkezdeni a hegymászást (még ha nem is olyan barátságos, függőleges sziklafalak meg keskeny, leszakadozó betonutak vannak, mint a dél-spanyolországi Caminito del Rey-en, nem szeretnék viharban fent ragadni a hegyen... :) ). Ugyanakkor valamiért vonz is a hegyvidéki táj, úgyhogy remélhetőleg nem törik bele a bicskám :)

Portugália sem lehet rossz, de mivel egy árva szót nem beszélek azon a nyelven (sem franciául), inkább maradok a spanyol útvonalaknál. A zarándokútlevelet minden kezdőpontnál ki lehet váltani? Hogy néz ki ez a pecsételgetés?

Valóban nem szerencsés a tömegnyomor (gondolom nyáron szoktak a legtöbben lenni), de az sem lehet túl jó, amikor sehol egy lélek, ha esetleg bajba kerülnél, se egy szálláshely elérhető közelségben.

Ha nem túl személyes a kérdés: Te tapasztaltál valami különöset, megmagyarázhatatlant, csodaszámba menő dolgot? Volt valami, ami nehézséget okozott az út alatt?

2012. nov. 15. 21:07
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

Én elég sokat túráztam, túrázom itthon is, meg külföldön is túráztam már jó párszor, úgyhogy megértem a hegyek iránti vonzalmat :)

Ha az északi út mellett döntesz (meg amúgy is), azért előtte nem árt elmenni párszor legalább pár magyar "dombot" megmászni. Így a cipődet is tesztelheted (jut eszembe: a vízhólyag sokaknak szokott gondot okozni, nekem kimondottam vízhólyagok ellen tervezett túrazoknim volt, és nagyon sokat segített - én a Decathlonban vettem, de gondolom más túraboltokban is van ilyen), és a hátizsákot is érdemes kipróbálni (azt mondják, az az optimális, ha a hátizsák súlya nem több a testsúlyod 10%-ánál, de ezt szerintem nagyon nehéz betartani, főleg kis testsúlyúaknak :)).

De ha a francia utat választod, ott is lesznek hegyek :) [link] (az első etap, Saint-Jean-Pied-de-Port-tól Roncesvallesig erről hiányzik, az még szép mászós :))

"A zarándokútlevelet minden kezdőpontnál ki lehet váltani?"

Saint-Jean-Pied-de-Port-ban van egy zarándokiroda, ott regisztrálják a zarándokokat, és adják ki a zarándokútlevelet. De az útba eső kisebb-nagyobb városokban is adnak ki zarándokútlevelet: van ahol zarándok-/caminós irodában, máshol plébániákon, vagy zarándokszállásokon.

A többi "kezdőpontnál" hasonló a helyzet: ha nincs is kimondottan zarándokiroda, valahol egészen biztos, hogy tudsz majd szerezni zarándokútlevelet.

"Hogy néz ki ez a pecsételgetés?"

A zarándokútlevél a pecsétjeivel bizonyítja, hogy tényleg zarándok vagy, ez kell a szállások igénybevételéhez (többnyire), és hogy a végén, Santiagóban megkapd az oklevelet, a Compostelát.

A zarándokszállásokon szinte mindenhol kapsz pecsétet (nálam egy helyen nem volt), de kérhetsz pecsétet bárokban, templomokban, önkormányzatnál, meg ahol csak akarsz :)

Elvileg napi egy pecsét kell, az utolsó 100 km-en elvileg napi kettő kell - ezt én csak utólag olvastam, és nekem általában napi egy volt csak, sőt, olyan nap is volt, hogy egyáltalán nem volt, de soha senki nem tette szóvá, és a Compostelát is szó nélkül kiállították, szóval nem igazán veszik komolyan azt, hogy napi kettő kéne.

"Valóban nem szerencsés a tömegnyomor (gondolom nyáron szoktak a legtöbben lenni), de az sem lehet túl jó, amikor sehol egy lélek, ha esetleg bajba kerülnél, se egy szálláshely elérhető közelségben."

Igen, nyáron vannak legtöbben, illetve az utolsó 100 km-en. Meg Szent Években, de Szent Év soká lesz (2021-ben, ha minden igaz) :)

Egyébként teljesen igazad van. Nekem - főleg az Út elején - nagyon nagy biztonságot jelentett a tudat, hogy max 5 percen belül tuti jön valaki, aki nem hagy meghalni az út szélén :D

Engem különben csak a vége felé zavart a tömeg, de állítólag az minden útvonalnál kritikus (ugyebár az utolsó 100 km teljesítéséért lehet megkapni a Compostelát, ezért sokan csak annyira mennek).

Na meg a francia úton (is) vannak alternatív utak, és ha zavar a tömeg, akkor érdemes azokat választani, mert a többség a "fő" útvonalon megy.

"Te tapasztaltál valami különöset, megmagyarázhatatlant, csodaszámba menő dolgot?"

Rengeteg olyan "apróság" történt nap, mint nap, "pont ott és pont akkor", amikről úgy éreztem, hogy személyesen nekem szóltak, amik számomra csodák voltak :)

"Volt valami, ami nehézséget okozott az út alatt?"

Semmi komoly. Persze volt, amikor kicsit nehezebb volt fizikailag vagy lelkileg.

Ami még eszembe jutott: a túrabot nagyon hasznos tud lenni, tehermentesíti a lábat, térdet.

Ha Santiagóba érve még marad időd, menj el Finisterre-ig (3 nap gyalog)! Nagyon szép levezetés az óceánig!

2012. nov. 24. 00:12
 6/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm :)
2012. nov. 25. 19:05
 7/16 anonim válasza:
Kedves kérdező! Elmentél ? Hogy sikerült ? Mesélj!!
2013. máj. 17. 16:38
 8/16 A kérdező kommentje:
Hétfőn indulok az északi útra, és már nagyon várom !!!
2013. jún. 26. 15:32
 9/16 anonim válasza:
Milyen volt a zarándokút! Mesélj!
2013. szept. 30. 19:45
 10/16 A kérdező kommentje:

Nehéz pár sorban összefoglalni... Legszívesebben most azonnal indulnék vissza :)

Az út nem volt mindig könnyű, de nagyon örülök, hogy vállalkoztam rá. Gyönyörűszép helyeket láttam, és a rengeteg élmény kárpótolt a nehézségekért. Szóval csak annyit mondhatok, hogy mindenkinek jó szívvel tudom ajánlani, és nagyon remélem, hogy eljutok jövőre is!!

2013. okt. 7. 18:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!