Kezdőoldal » Utazás » Európa » Erdélyben a lakosok hányad...

Erdélyben a lakosok hányad része román?

Figyelt kérdés
Úgy értem, ha mondjuk Gyergyószentmiklóson vagy Szovátán bemegyek egy boltba, akkor mennyi az esélye, hogy ott román lesz az eladó? Jó, gondolom, hogy még ha román is, akkor is tud magyarul, de ebből adódik a másik kérdésem, hogy hogyan viszonyulnak, hogyan fordulnak az Erdélyi románok a magyar ,,turistákhoz"?
2009. aug. 12. 23:26
 1/5 anonim válasza:

Azt nem tudom, hogy hányad része román, de annyit elárulok, hogy ha a boltban az eladó román, egyáltalán nem biztos, hogy tud magyarul!... Nagy ritkán tudnak a románok magyarul, esetleg ha van magyar rokonuk stb., de ez nagyon-nagyon ritka! Itt a suliba is csak mi, magyarok tanuljuk a románt, a románok nem tanulnak magyart, mert ugyebár Románia a "románoké"!

Azt nem tudom, hogy viszonyulnak a magyarokhoz, mert ez függ a személytől is. Van, aki barátozós típus, van aki pedig "gyűlöl" minden más nemzetiséget...

15/F

2009. aug. 13. 00:46
 2/5 A kérdező kommentje:
Hú, köszi! Ezen most meglepődtem egy kicsit. De ha mondjuk egy erdélyi magyar bemegy egy ismeretlen helyre (étterembe, boltba, sörözőbe), akkor honnan tudja megállapítani, hogy milyen nyelven köszönjön?
2009. aug. 13. 10:15
 3/5 anonim válasza:

Hát mi itt úgy vagyunk, hogy bemegyünk, és románul szólalunk meg, mert az mindenki érti. Egy magyar elárusítónak kell tudni románul, fordítva pedig már nem érvényes... :(

Ha bemész és esetleg magyarul szólalsz meg, akkor vagy visszaválaszol, mert magyar, vagy pedig megkérdi románul, hogy mit akarsz, mert nem érti...

Pedig szerintem úgy lenne a jó, hogy ha mindenki tudná mindkét nyelvet, mert így nem jó! Amint mondtam, suliban is csak mi tanulunk románt, ezért heti 4-5 órával több van nekünk, mint a románoknak. Nekik elég csak a román, angol, német...csak az a baj, hogy mi is tanuljuk ezeket, és nekik nincs pluszba még egy nyelv.

15/F

2009. aug. 13. 12:34
 4/5 A kérdező kommentje:
Értem, és teljesen egyetértek veled. Ja, és köszönöm a válaszokat!
2009. aug. 13. 20:09
 5/5 anonim válasza:
Gyergyóban, meg Szovátán is nagy valószínűséggel magyarok az emberek, kevesebben vannak románok (Gyergyóban legalábbis)...
2009. aug. 30. 17:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!