Erdélyben a lakosok hányad része román?
Azt nem tudom, hogy hányad része román, de annyit elárulok, hogy ha a boltban az eladó román, egyáltalán nem biztos, hogy tud magyarul!... Nagy ritkán tudnak a románok magyarul, esetleg ha van magyar rokonuk stb., de ez nagyon-nagyon ritka! Itt a suliba is csak mi, magyarok tanuljuk a románt, a románok nem tanulnak magyart, mert ugyebár Románia a "románoké"!
Azt nem tudom, hogy viszonyulnak a magyarokhoz, mert ez függ a személytől is. Van, aki barátozós típus, van aki pedig "gyűlöl" minden más nemzetiséget...
15/F
Hát mi itt úgy vagyunk, hogy bemegyünk, és románul szólalunk meg, mert az mindenki érti. Egy magyar elárusítónak kell tudni románul, fordítva pedig már nem érvényes... :(
Ha bemész és esetleg magyarul szólalsz meg, akkor vagy visszaválaszol, mert magyar, vagy pedig megkérdi románul, hogy mit akarsz, mert nem érti...
Pedig szerintem úgy lenne a jó, hogy ha mindenki tudná mindkét nyelvet, mert így nem jó! Amint mondtam, suliban is csak mi tanulunk románt, ezért heti 4-5 órával több van nekünk, mint a románoknak. Nekik elég csak a román, angol, német...csak az a baj, hogy mi is tanuljuk ezeket, és nekik nincs pluszba még egy nyelv.
15/F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!