Hogy lehet, hogy Németországban rengeteg élelmiszer a töredéke, mint otthon?
Értem, hogy csak 7% az ÁFA az élelmiszeren, de nem csupán 20% a különbség. Van, hogy a harmadába kerül. Pl bertolli extra szűz olívaolaj otthon 1200 ft, itt meg 1,8 euro. Ráadásul Lidlben vásárolok, és otthon a Lidliben drágábbak a dolgok. Pedig ugyanaz az üzlet. Van pofájuk otthon többért árulni ugyanazokat a termékeket, ugyanabban a boltban?
Vagy zacskós tészták, levesek. itt 50 cent a maggi és a knorr. otthon meg 600-700 ftot is elkérnek érte egy tésztás kajáért.
leves meg 400. nem értem....
igen, kb 5x drágábbak az ingatlanok. de 5X annyit is keresnek. szóval ugyanúgy vehetnek, ha akarnak. itt nem azért nincsen saját lakásuk, mert nem tehetik meg (hozzáteszem, a magyar sem teheti meg, hiszen szinte mindenkinek hitelre van lakása) hanem azért nincs nekik sajátjuk, mert 1. nem akarnak hitelt felvenni rá, 2. nem olyan röghözkötöttek. a németek többsége viszonylag sűrűn költözködik. ha talál egy jobb munkahelyet, lemondja az albérletet és továbbáll. a magyar meg nem talál a környéken munkát, ahol él, mert a lakását nem tudja a hitellel és nem is akarja eladni. inkább bedől a hitele, ha munkanélküli lesz, vagy kimegy külföldre dolgozni.
itt kb a népesség felének van saját lakása, és ők nagyszázalékban a nyugdíjas korosztályból valók, mert már nem költöznek, megállapodnak egy városban.
2000 eurot? több ismerősöm is megkeres. igaz, aki gyárban vagy ilyen ilyen szalagmunkás, ő csak 1000 körül. de egy jobb szakmával a 2000 tejesen elérhető itt.
amúgy mi jóval délebbre élünk Stuttgarttól, München közelében, délre. ez a régió elég fejlett.
"2000 eurot? több ismerősöm is megkeres. igaz, aki gyárban vagy ilyen ilyen szalagmunkás, ő csak 1000 körül. de egy jobb szakmával a 2000 tejesen elérhető itt.
amúgy mi jóval délebbre élünk Stuttgarttól, München közelében, délre. ez a régió elég fejlett."
Igen, ez igaz, de a kivándorlók nagyobb része nem éppen olyan szakmákkal érkezik, amiket meg is fizetnek. Az itt élők 70%-a olyan munkát végez, ami nem a szakmájába vág, vagy azért mert nem jó idekinn a szakmája vagy pedig nincs is neki. Nekem "ismerőseim" akartak kijönni, mert azt hitték, hogy itt majd 2000 €-t kapnak bolti eladóként. Mert jönnek ugyan jól képzett, nagy szaktudású IT-s emberek is, mérnökök, jó szakmunkások, de sajnos ők vannak kevesebben, mert a kivándorlók magját most is a nyelvet nem jól beszélő, szerencsét próbálók alkotják, nekik pedig kevés az esélyük.
20:26 "csakhogy kint kevés embernek van saját háza vagy lakása."
Ekkora hülyeséget már régen hallottam!!
Persze! Ott csak úgy állnak a házak és nincsen tulajdonosuk?!
Elárulom, hogy ahol te pl. fizeted az albérletedet, az is valakié!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!