Költözés Angliába?
Üdv. Mivel a hazai helyzet nagyon elkeserítő, szeretném elhagyni az országot, Anglia tűnik a legmegfelelőbbnek, mert angolul viszonylag jól tudok, és tetszenek a brit szigetek.
Lényeg a lényeg, 1 évem van még suliból, utána neki állnék gyűjteni a kiköltözésre.
Kérdéseim elsősorban azokhoz szólnak, akik kint élnek / éltek, és van tapasztalatuk.
Kérdések:
#1 Tudom, hogy London a legdrágább hely, úgyhogy vidékre szeretnék menni inkább. Melyik várost ajánljátok, és miért?
#2 Mennyi pénzzel érdemes nekivágni? Arra gondoltam, hogy 2-3 évet dolgozok itthon, miután végeztem sulival, amit kerestem mind átváltanám Fontba, és mennék ki.
#3 Milyen végzettséggel érdemes kimenni? Ami nekem lesz, az érettségi + OKJ-s gépészeti technikum. Ér ez valamit odakinnt?
#4 Milyen nyelvtudással lehet ellenni odakinnt? Középfokú angol nyelvvizsga minimum meglesz, de felsőfokúra hajtok. Az már csak elég lenne nem?
#5 Mivel van ez az új szabály itthon, hogy felsőfokú végzettség esetén kötelesek vagyunk itthon maradni X ideig, ezért arra gondoltam, hogy ha minden jól összejön, odakinnt is lehetne végezni egy fősulit vagy ilyesmi. Erről tapasztalat valakinek?
#6 Egyenlőre úgy néz ki, hogy lesz aki velem tart, de ha ez változik, s csak egyedül tudnék kimenni, érdemes? Vagy teljesen esélytelen?
1. Mindegy melyik városba mész. Válassz aszerint, hogy hol szeretnél élni, milyen jellegű helyen. Nagy nyüzsgő városban, vagy nyugodt vidékiben. Hegyek között, tengerparton vagy pusztában ...
Ha ezt eldöntötted, akkor felejtsd el kb 1 évre. Költözz ki egy aránylag nagy városba, mondjuk Manchester, Liverpool, Birmingham, Bristol stb... A nagyobb városokban "könnyebb" munkát találni, de ez attól is függ mihez értesz... Aztán ha már van x hónap tapasztalatod itt kinn, akkor előveheted az álmod, hogy hol szeretnél élni. Onnantól kezdve nyitva áll az ország számodra, odamész ahova akarsz.
2. 2-3 évet dolgozni itthon? Ugyan minek? A legjobb, ha mihamarabb neki vágsz, ha már eldöntötted. Kár 2-3 évet elpazarolni otthon. Én is vártam 3 évet, de tök fölösleges volt...
Van pl egy olyan opciód, hogy ide jelentkezel főiskolára. Megigényled a diákhitelt, ami EU-s diákként ugyanúgy jár, mint egy angol fiatalnak. De a rendszer annyiban különbözik az otthonitól, hogy nem rögtön kezded a törlesztést, amint meg van a diploma, hanem csak akkor ha a fizetésed eléri az évi 21ezer fontot. De ha meg már ennyit fogsz keresni, akkor meg se kottyan az a havi 60 font törlesztés... Emelett kapsz pénzt a megélhetésre is, amit nem kell visszafizetni és persze diákmunkát is vállalhatsz. Minek 2-3 évet otthon gyűjtögetni, ha ez idő alatt szerezhetsz egy angol diplomát és kapásból be is illeszkedsz?
De ha mindenképp gyűjtögetni akarsz, akkor kb 1000-1500 fontra lesz szükséged, ha nem jönnek össze elsőre a dolgok.
Ha minden fillért félreteszel, mert mondjuk anyukádékkal élsz, akkor ezt egy fél év alatt is össze tudod gyűjteni.
3. Az én tapasztalataim szerint se a végzettség, se a tapasztalat nem számít, ami nem itteni. Kivéve, ha doktori, informatikus, mérnök és hasonló...
Ami számít, az egy jól összeállított önéletrajz, ami megmutatja mennyi mindenhez értesz, mennyire kitartó vagy, elszánt, megbízható, lelkiismeretes, stb.
4. A nyelvvizsgának nincs jelentősége. Hacsak nem főiskolára mész, ott lehet számít. Ha van egy jó közép alapod, arra gyorsan fogsz tudni építeni.
Pl.: vegyél egy 200-300 oldalas angol könyvet, valami egyszerű sztorival és olvasd el. Ha megy szótárazás nélkül, akkor a szókincseddel nem lesz gond. (nyilván nem fogsz érteni minden szót, de nem is ez a lényeg)
Nézz meg egy angol filmet, felirat nélkül. Ha élvezed, akkor nem lesz gond. (pl a Király beszéde)
Menj fel egy angol chatre és beszélgess... ha el tudsz beszélgetni valakivel 2-3 órát értelmes témákról, akkor nem lesz gond.
5. ezt már megválaszoltam.
6. Én a párommal jöttem ki, de 1 évig csak én dolgoztam. Jól megéltünk. Tehát lehetséges. De könnyebb, ha ketten vagytok.
Sok sikert, ha még van kérdésed privizz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!