Melyik európai országban van a legtöbb világváros?
Attól függ, mi számít világvárosnak. Szerintem amúgy kb. ilyen a sorrend az első helyeken:
Németország > Oroszország > Nagy-Britannia > Olaszország > Svájc > Franciaország > Spanyolország > Lengyelország
Keresgéltem neten, és találtam egy bizonyos Global City Indexet, ami szerint a világvárosok 3 fő kategóriába (alpha, beta, gamma), és azon belül több alkategóriába vannak beosztva.
Eszerint a lista szerint Nagy-Britanniában van a legtöbb világváros /fontossági sorrendben a városok/:
London, Manchester, Birmingham, Bristol, Edinburgh, Glasgow, Belfast, Southampton
Aztán Németország:
Frankfurt, München, Berlin, Düsseldorf, Hamburg, Köln, Stuttgart
Franciaország:
Párizs, Lyon, Marseille
Olaszország:
Milánó, Róma, Torino
Spanyolország:
Madrid, Barcelona, Valencia
Oroszország:
Moszkva, Szentpétervár
Mondjuk ez a lista egy kicsit nekem sántít, mert nem értem, hogy pl. Manchester vagy Belfast miért világváros, vagy azt, hogy Berlin csak Beta+ besorolást kapott (tehát egy szinten van Bogotával, Düsseldorffal, Hamburggal, Tel-Avivval), pedig szerintem az egyik legnagyobb világváros itt Európában...
Berlin főváros ugyan, de szerintem nincs olyan jelentősége mint Hamburgnak, Münchennek vagy Frankfurtnak.
Franciaországban csak Párizst és Marseillet mondanám világvárosnak, a többi olyan kis helyi szintű közösség. Svájcot viszont hiányolom a listáról, rengeteg világszervezet, bank, nemzetközi cég székel mondjuk Genfben, Zürrichben, Lausanneban - minden szempontból világvárosnak tekinthetőek szerintem.
itt a lista a világvárosokról, és a rangsor.
Anglia
London, Manchester, Birmingham, Bristol, Edinburgh, Glasgow, Belfast, Southampton
Németország:
Frankfurt, München, Berlin, Düsseldorf, Hamburg, Köln, Stuttgart
Franciaország:
Párizs, Lyon, Marseille
Olaszország:
Milánó, Róma, Torino
Spanyolország:
Madrid, Barcelona, Valencia
Oroszország:
Moszkva, Szentpétervár
Magyarország:
Budapest, Győr
Ezeket találtam, és így összeraktam egy listát...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!