Van itt valaki aki Bochumban él vagy élt?
Nyáron kiköltöznénk Bochumba édesanyámmal. Lenne pár kérdésem, milyen tapasztalataitok vannak, emberek, iskola, nyelv, árak.. Milyen álláslehetőség lenne nyelvtudás nélkül? (gyár, takarítás, mosogatás) Iskola? Itthon jövőre kezdeném a 12. osztályt gimiben. Középszintű német érettségivel.. Mennyi kb a havi megélhetés, albérlet..? És mennyi a fizetés?
Előre is köszönöm. Üdv. 17L
Én nem Bochumban lakom, de Németországban lakom, így tudok némi infót.
Az árak változóak, a bevásárlásnál az alapvető élelmiszerek nagyjából azonosak a magyar árakkal, vagy picivel drágábbak, de a minőségbeli különbség óriási! A német jobb. Az emberek távolságtartóak, de egy idő után, ha látják, hogy tisztességesen dolgozol, adózol, törvénytisztelő vagy, akkor ha szeretni nem is fognak, de megtűrnek.
"Milyen álláslehetőség lenne nyelvtudás nélkül? " - Semmilyen! Német nyelvtudás nélkül nem tudsz elhelyezkedni még a legalapvetőbb munkahelyeken sem!
"Mennyi kb a havi megélhetés, albérlet..?" - Erősen város függő! Bochum-ot nem ismerem. Élelmiszerre alsóhangon 200-250 € kell/hó, de ekkor még akciókat kell figyelned.
"És mennyi a fizetés?" - Ez teljesen munkakörtől függ. A példa kedvéért, én az IT szektorban dolgozom és nettó 1800 € a fizetésem. A szakemberek átlagosan nettó 1400-1500 €-t keresnek.
"Elég karcsúnak érzem azt 1800 eurót. Ennyit itthon is meg lehet keresni, normális szakmai tudással, 5-10 éves tapasztalattal, sima kóderként. Nettóban."
Az, hogy te karcsúnak érzed, az a te dolgod. Itthon mikor lehet ennyit keresni? Otthon, nettó 140.000 Ft-tal kezdtem Budapesten, majd 3 év után ment fel a bérem 180.000 Ft-ra. (És persze papíron csak minimálbért kaptam, a többit zsebbe.) Az IT-ben dolgozó ismerőseim mindegyike külföldön dolgozik.(Van aki Svédországban, van aki Angliában és még jó pár helyen.) Majd ha eltöltök idekinn 5-10 évet, akkor nekem is több lesz a fizum. De otthon hiába van ennyi gyakorlatom, akkor sem jutnék egyről a kettőre. Egy-két csókosnak jut hely otthon, de amúgy nem. Nekem akkor telt be a pohár, amikor felvették a főnök egyik rokonát programozónak, holott életében nem volt informatikához kapcsolódó állása.
"de aki Bp-n 3 éves tapasztalattal nem keres legalább 250 ezret nettóban az valamit nem jól csinál."
Én mindössze annyit nem csináltam jól, hogy nem voltam hajlandó elmenni egy lélekölő multicéghez! Inkább elmentem egy kis 25 fős csapathoz, ahol kevesebbet kaptam, de legalább nyugodt munkatempó volt, csak a végén megutáltam az egészet az előbb leírtak miatt.
Itt Németországban is egy kisebb cégnél vagyok, nem nagyon szeretem a multik légkörét. Éppen elég volt az a 6 hónap amit szakmai gyakorlaton voltam egy multinál.
Köszönöm a válaszokat! :)
A nyelvtudás nélküli munkát azért kérdeztem, mert sok ismerősünk ment ki úgy külföldre hogy nem tudta az adott nyelvet és gyárakba, mosogatni ilyesmire felveszik őket is. Egyébként az itthoni munkakör: biztosítás és hitelügyintézés. (vizsgákkal) A német sulikről tudtok valamit mondani? Gondolom nagyon nehéz bekerülni is és mindent németül tanulni. Ja, és azt szerettem volna még, hogy néztem albérletet, rezsivel 300-350 euro kb egy 2 szobás lakás, de nem bútorozott. Márpedig nem ártana ha az lenne.. És még egy kérdés, egy repülőjegy kb. mennyi lenne (Budapest-Dortmund) de akár a vonat is érdekelne, igaz hogy van vagy 15 óra plusz átszállás.. Bocsi a sok kérdését, köszönöm szépen!
"A nyelvtudás nélküli munkát azért kérdeztem, mert sok ismerősünk ment ki úgy külföldre hogy nem tudta az adott nyelvet és gyárakba, mosogatni ilyesmire felveszik őket is. Egyébként az itthoni munkakör: biztosítás és hitelügyintézés. (vizsgákkal) A német sulikről tudtok valamit mondani? Gondolom nagyon nehéz bekerülni is és mindent németül tanulni. Ja, és azt szerettem volna még, hogy néztem albérletet, rezsivel 300-350 euro kb egy 2 szobás lakás, de nem bútorozott. Márpedig nem ártana ha az lenne.. És még egy kérdés, egy repülőjegy kb. mennyi lenne (Budapest-Dortmund) de akár a vonat is érdekelne, igaz hogy van vagy 15 óra plusz átszállás.."
Régebben, még a válság előtt volt némi esély a nyelvtudás nélküli munkára, de akkor is csak segítséggel! Manapság a sok munkanélküli miatt ez lehetetlen, mert minden nyelvet nem beszélőre jut 10 olyan, aki beszéli a nyelvet. Tapasztalataim szerint itt, Németországban a legtöbb lakást bútorozatlanul adják ki, így beköltözés után neked kell venni a bútorokat. De vannak kész bútorösszeállítások az IKEA-ban és a hasonló boltokban. Én Hamburgban élek, itt még nem találtam 300 €-ért 2 szobás lakást. Én egy 55 m2-es lakást bérlek 550 €+rezsiért. Dortmundba megy repülő. Azt hiszem hogy a Wizzair és a Ryanair. Iskolákról nem tudok nyilatkozni, mert én magam nem járok iskolába, és gyerekem sincs, szóval erről nincs infóm.
23:24
Igen, valószínűleg ugyanarról az országról beszélünk és tudom, hogy manapság össznépi sport a siránkozás és a nyugat ajnározása, de én jól érzem itthon magam. Mondjuk én tettem is érte...
13:11
Idézd már légyszíves, hogy hol írtam, hogy a nettó 250 vetélytársa az 1800 euronak. Gondolom, olyan munkakörben vagy, ahol a szöveg értelmezés nem követelmény.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!