SOS FINN NYELV:finn hanganyagot szeretnék hallgatni (pl. film), de eddig sehol sem találtam a neten. Küldenétek egy linket? A finn nyelv kiejtése és írásmódja mennyiben tér el egymástól? Mennyire nehéz nyelv?
A finn nyelv fonetikus, mint a magyar, mindent úgy ejtenek, ahogy írnak.
Különbségek:
az y-t ü-nek ejtik.
Ha egy hang hosszú, akkor megduplázzák.
Pl:
hellyys = hellűsz (érzékenység)
Van nekik 2 plusz hang:
s, ä
Az "s" a magyar s és sz között áll, inkább sz.
Az ä, nyílt e, az a és az e között van, olyan, mint az angol "apple"
pl.: äiti (anya)
A finnben ha az i mássalhangzó után áll, akkor "j" lesz belőle. Pl: Voi = voj tudni, képesnek lenni
ha 2 magánhangzó egymás mellet, és egyik semmi, akkor összeolvadnak. Ez olyan, mint a magyarba a "volt", régiesen, tájszólással. (vout, vuot)
Pl.: nauraa (nevetni)
első vagyok, bocsánat, ha az ö, u, o hangok hosszúak, abból is 2-t írnak.
ja és van néhány betű ami a magyarban van, de nekik nincs, ezek nem fognak zavarni téged.
Hanganyagot nem tudok, az nekem is jó lenne.
ja és az ee, az nem é, hanem a magyar e hosszan.
Anteeks = anteeksz (elnézést)
Mindkettőtöknek nagyon köszönöm a hasznos és értelmes válaszokat!!
Sajnos a két weboldal közül valamiért egyik sem működik most nálam. Az adott műsorokra rákattintok, de valamiért nem indulnak el (így hát hang sincs). Be tudnál linkelni esetleg egy harmadikat? Sokszor kerestem már finn hanganyagot a neten, de csak zenéket találtam. Az élő szóra is nagyon kíváncsi vagyok!!:-)
Amúgy szerintem is jó, ha van eleinte finn tanár! Kerestem csoportos finn nyelvtanfolyamokat, ám úgy tűnik most egész Bp.-en nincs. Így marad a magánóra. Ha tudsz ajánlani egy jó tanárt, akkor küldd el légyszi az elérhetőségét. Viszont előbb a beszélt finn nyelvet szeretném valahol meghallgatni. Nem adom fel.:-)
Köszi még egyszer!
Szerintetek a finn melyik nyelvhez hasonlít? Tudom, elvileg a magyarhoz. És még?
ez egy nyelvtanító, de meghallgathatod a szavak kiejtését:
finn rádiók
ha jobbat nem találsz, youtubeon is vannak fent dolgok pl.
http://www.youtube.com/watch?v=EGnZRrJ85s0
ez mondjuk nem tudom mi, de finn.
Ó sajnálom ezek szerint nem működik külföldről..
Talán a You Tube jobban működik:
http://www.youtube.com/watch?v=q7Zzr3Ukzcs
http://www.youtube.com/watch?v=ksva00S7Uxk
Ha érdekel a beszélt nyelv akkor ez egy nagyon jó oldal: [link] (mivel a finn beszélt nyelv nem egységes itt meghallgathatod a különböző területek kiejtését.
Sajnos én Finnországban tanultam meg finnül így tanárt nem tudok ajánlani :-(
Nagyon szépen köszönöm!! Tényleg egy gyönyörűséges nyelv!! Dalban énekelve még jobban tetszik, mint élő szóban.
Annyit kérlek árulj el még, hogy te mennyire kínlódtál meg vele? Tegnap egy internetes statisztikát olvastam, mely szerint a világ 3. legnehezebb nyelve. Bár szerintem ez hülyeség. Még a németet, kínait, japán is jóval hátrébb sorolták.
Azért vagyok rá kíváncsi, mert nem rég némettel próbálkoztam egy rövid ideig. Bár azt a nyelvet mindig is utáltam, de gondoltam hasznos, így muszáj tudni. Végül abbahagytam, mert azt éreztem, hogy meg kell erőszakolnom magam, hogy akár 10 percre is leüljek németezni. Angolt viszonylag szeretem (beszélem is), az olaszt viszont imádom!!
Tehát, ha a német nehéz volt nekem, akkor vajon a finn sokkal inkább az lesz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!