Mekkora fizetésből lehet korrektül megélni Svájcban (Zürichben)?
ez éves fizetés? én a német árakat tudonm csak de ez több mint 40.000€ ez itt még évesnek is nagyon szép.
amúgy a németek azt mondják hogy akkor van kényelmes életed ha a lakás költségei a fizetésed 1/3-a. vagy is ha egy család össz bevétele 3000€ netto akkor a lakásra minden kiadás nem lehet több mint 1000€. így marad félretenni, és élni is. habár ez függ a család nagyságától is.
Havi ado 4583 CHF-re Zürich kantonban 253 CHF: ugy tippelném, kb 4000 CHF lesz a nettod havonta (egyéb jutalékok, nyugdijpénztár...). Nettóból még mindenképp fizetni kell betegbiztositast (kb 200 CHF / ho), lakbér (Zürich varosban 1500 alatt nem nagyon találsz, ill. csak masokkal együtt lakva, vagy varoson kivül) + amit többiek irtak.
Amugy azt mondanam, ez a fizu Svajcban körülbelül átlagosnak számit... szakképzett külföldiek körében alacsonynak... de gondolom, nem is valami szakképzett "fehérgalléros" állásról van szó.
Értem. Igazából a munka maga fehérgalléros, konkrétan toborzás-kiválasztás (csúnya szóval fejvadászat). Igazából az érdekelne, hogy a lakásbérlés + rezsi (az mennyi általában?) + havi kaja + egyéb fizetendő dolgok után ebből a pénzből mennyi maradna vissza? Ebből a fizetésből mennyire lehet megélni? Mi az amit a maradékból meg lehet még csinálni?
A lakásbérléssel kapcsolatban, néztem neten lehetőségeket és láttam már 7-800 franktól lakást (1 szoba+fürdőszoba). Ez mennyire reális?
bocs, nagyon ritkán nézek vissza... ha még aktuális:
- a 7-800 frankos lakásod nem reális. Szerintem nem kapod meg: lakásra pályázni kell, bemutatva "erkölcsit", ajánlóleveleket, munkaszerződést, stb, a városon belül simán lehet 20-30, extrem esetben 100 palyazo ugyanoda. A városon belül sikerdijas keresést szoktak feladni... csak hogy lásd, mennyire extrem a lakáshelyzet (benn a városban)
- a lakbérben nagyrészt benn van a rezsi (fűtés, melegviz, stb), en csak aramot fizetek pluszban (2 havonta 70 fr körül) + net / tv (kb/min havi 50). Évente egyszer van "egyeztetés": ha túl sok volt, pluszban fizetned kell... én eddig mindig visszakaptam (kb 10 frankot egész évre :))
- havi kaja: szorozd be mondjuk 3-4-gyel azt, amit most költesz kajára... ebéd: pl kb 15-20 fr / nap
- városi közlekedés: kb havi 100-as
- ha ezeket összeadom, marad mondjuk 1500 chf-ed: ebből segitheted otthoniakat, megtakarithatsz, élvezheted az életet, kirándulgathatsz, sielhetsz, utazgathatsz, kütyüt vásárolhatsz, stb
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!