Később szeretnénk kiköltözni Londonba. Pár tipp?
A barátom és én már korábban voltunk kint Londonban pár napig és annyira megtetszett az ottani élet, hogy visszavágyok.
Nos, lenne pár kérdésem, örülnék, ha olyanok válaszolnának, akik kint élnek vagy éltek kint. :)
1. Hogyan érdemes a szervezkedést elkezdeni? (Nem most mennénk, csak pár év múlva, még a főiskolát itt szeretném elvégezni, csak tervbe van a dolog.)
2. Kb. mennyi pénz kellene az elinduláshoz, albérlet stb.?
3. Durván hány font a minimálbér kint? Tényleg többet keres egy utcaseprő is, mint nálunk egy alkalmazott?
4. Jó kint élni? Nektek megérte (akik kimentek)?
5. Egyéb személyes tapasztalat/tanács? :)
Köszönök szépen előre is minden választ!
Bár én nem élek/éltem kint, azért válaszolok, ha nem gond. :)
Ha minden igaz, jövőre én is kiköltözöm és olvasgattam fórumokat, hogy hogyan érdemes nekivágni.
Ha nincs semmilyen elképzelésetek, hogy hol/mit dolgoztok, vagy hol éltek, akkor érdemes min 1000-1500 fontott kivinni, mert ebből ki lehet húzni egy ideig, amíg találtok munkát.
Olcsóbb fapados repjegyek vannak akár már 10e Ft alatt is Londonba.
Az albérlet azt mondják elég drága, kb 80 fontttól a csillagos égig/hét. :)
A kaja se olyan oklcsó, viszont azt sajna én nem tudnám így hirtelen megmondani, h mennyi/hét, de szerintem jól kell tudni vásárolni, aztán meg lehet azt is úszni viszonylag olcsón.
Ami még nagyon drága Londonban az a közlekedés.
A minimál órabér azt hiszem 5,9 font/óra most, de külföldiként kezdetben nem biztos, hogy megkapod a heti 40 órát.
Hát hogy milyen kint élni, arról sajnos még nem tudok nyilatkozni, de szerintem nem lehet rossz. London jó kis hely. :)
Szerintem ha nincs konkrét elképzelésetek, akkor érdemesebb közvetítőn keresztül kimenni, mert akkor nem kell attól tartani, hogy "Mi lesz ha elfogy a pénz, és még nem találtunk munkát?", meg általában kínálnak szállást is, ami az átlagos londoni szálláslehetőségekhez képest olcsóbb.
Nos,én tudok válaszolni neked,hiszen 4 éve élek kint.Igaz fél évig éltem csak Londonban,jelenleg egy angol vidéki városban élek.. A kérdéseidre a válasz.
1.Érdemes először arra menni,hogy jó angol nyelvtudásotok legyen,Minél jobban tudsz angolul,annál könnyebben kapsz állást.Londonban főleg kell,mert ott nagy a konkurencia.Sokan elfelejtik,hogy nem csak magyarok,hanem a világ minden tájáról Londonba mennek szerencsét próbálni,és bizony ilyenkor annak van esélye aki tud kommunikálni.
Kezdetben érdemes előbb annak kimennie aki jobban beszéli a nyelvet,akinek nagyobb esélye van.Addig elég ha szobát bérel.Amikor már dolgozik,és fix az állása(vagyis lejárt a próbaideje) akkor menjen ki a másik..Persze ha mindketten jól beszélitek akkor mehettek egyszerre is,csak akkor több kiadással kell számolni.
2. Hogy mennyi pénz kell,az sok mindentől függ.Megint csak avval tudom kezdeni,hogy ha van nyelvtudás akkor is számoljatok 1-2 hónapot (így legalább nagyobb az öröm ha párhét után kaptok állást)Függ attól is,hogy Londonban hol akartok bérelni szállást.Mit akartok bérelni szobát vagy kislakást? (bár eleinte csak szobát fogtok tudni bérelni),mennyire tudtok a kajában spórolni,mennyi mindenről tudtok lemondani..PL: Ha csak 2 buszmegállóra van a melóhely akkor képesek vagytok -e gyalogolni,hogy spóroljatok a közlekedési árakkal.Én azt szoktam mondani,hogy átlagosan 1 ember kezdésnek nem árt ha kivisz magával 800-1000 fontot..(evvel el lehet lenni 1-2 hónapig)
3. Jelenleg 5.94 font/óra a minimálbér.
Nem igaz,hogy többet keres itt egy utcaseprő mint otthon egy közalkalmazott.Sokan elkövetik azt a hibát,hogy csak annyit mondanak,hogy "milyen király itt a minimálbér 280.000 forint (kábé 840 font) Otthon egy közalkalmazott nem keres ennyit..Na igen..De otthon nem is fizetsz 120.000 forintot egy szobáért,és nem fizetsz 1 zónára 350 forint vonaljegyet(a zóna azt jelenti,hogy csak bizonyos távolságig tudsz közlekedni.Nem úgy mint otthon hogy végállomástól.végállomásig) De mondhatnám azt is,hogy 1 kiló kenyér átszámítva 368 forint..Szóval soha nem szabad átszámolni a fontot,mert te itt a fontból fogsz élni,és úgy fogsz fizetni...
4. Jó kint élni,ha megtalálod a számításodat.Sokan nem fogják bevallani(de sok ilyen magyart ismerek) akik csak azért nem mennek még haza,mert itt legalább van állásuk,és félnek a bizonytalanba hazamenni.Van akinek bejön,,van akinek nem..Mi például úgy vagyunk,hogy itt kint se nem jó,se nem rossz.Mostanában,hogy a válság itt is érezhető volt,hogy csak akkor tudod meg,hogy emelték az árakat amikor mész vásárolni(itt nem mondják előre meg)bizony már otthon is megkeresnénk azt a pénzt amit itt..Jobban mondva otthon ne fizetnék havi 850 font albérletet..(nem kevés ugye?)De ismerek olyanokat akiknek nagyon bejött.Jó munka,jó élet..De hidd el nekem..Jóval többen hazamentek az elmúlt 1 -2 évben mint gondolnád..
5.Személyes tapasztalatom,hogy NE BÍZZ SENKIBEN! Itt kint sem különb mint otthon csak más..Itt is lesznek a munkahelyeden rosszakaróid.Itt is bántani fog pár dolog amivel nem fogsz tudni egyetérteni akárcsak otthon..
Amire hamar ráfogtok jönni az,hogy a magyarok sajnos nem tartanak össze.SŐT vannak olyan magyarok akik ha meghallják a magyar szót inkább nem szólalnak meg,mert nem akarják,hogy tud,ők is magyarok..De ilyenekkel nem kell foglalkozni..Ha valamit el akarsz intézni,vagy el akarsz érni azt csakis ti magatok fogjátok tudni megoldani..
Hát nagyjából ennyi--Ha van még kérdésed írj,szívesen válaszolok rá..
Üdv
Köszönöm szépen ezt a sok információt, nagyon hasznosak! :) Hát én középfokon beszélek angolul (a szóbeli régebb óta megvan, írásbelizni ezen a héten szombaton megyek), szóval elég jól elboldogulok, a barátom is leteszi majd a nyelvvizsgát - remélem - hamarosan. :)
Mindenképp megfogjuk próbálni Londont, nem veszíthetünk vele. :)
tegnap 23:02 vagyok
Én sok sikert kívánok nektek..
A lényeg,hogy tanuljátok a nyelvet mert ez számít a legjobban.
Igen, ez a leglényegesebb. Ha ez megvan, már nem vagyunk elveszettek. :)
És mégegyszer köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!