Miért vannak sokan ennyire rossz véleménnyel a Fekete-tengerről és a Napospartról?
Sokan leszólják, és azt mondják, hogy egy posvány és egy putri. Miért?
Eddig 8 ország tengerpartján jártam:
Görögország: Kefalonia, Zakynthos, Kréta, Rhodos; Olaszország: Jesolo, Grado, Bibione;
Spanyolország: Costa Brava: Santa Susanna, Barcelona;
Törökország: Camyuva, Kemer, Antalya;
Horvátország: Opatija, Crikvenica és Krk sziget;
Bulgária: sunny beach;
Szlovénia: Piran;
Ciprus: Kissonerga, Coral bay, Paphos, Peyia
Ebből a nyolcból a bulgár Napospart nálam a 6. helyen van, így a szlovén tengerpartot és az északkelet olasz Adriát előzi meg.
Nem annyira tiszta a víz mint a török riviérán vagy Cipruson, de szép kék színű, olcsóság van, homokos tengerpartok, sok szórakozási lehetőség, a közeli dombokban egy hegyekben túrázási lehetőségek, kulturált szállodák (persze sok gagyi is van).
Hát, alapvetően azért, mert én Romániát és Bulgáriát nem hasonlítanám turizmus szempontjából egyik fent említett helyhez sem.
Mégpedig azért, mert aki odáig elmegy a tengerért, az azért teszi, mert az olcsóságért megy. Rengeteg Wizz- és Ryanair járat repül ezekhez a tengerpartokhoz, itt is a low-budget utazók érkeznek, illetve az ország lakosságának nagyrésze is a tipikus "csomagolunk hét kiló sonkás szendvicset és akkor nem kell papanashit, mícset venni" utazók.
Na Görögország, Olaszország, Spanyolország, Törökország asszem top10 a nemzetközi turizmusnál érkezések szempontjából, Ciprus, Horvátország abszolút a turizmusra van kiépülve, Szlovénia pedig a téli turizmus mellett a nyáriból is nagyot kaszál, fejlett ezen a téren.
Ha mondjuk a turistákat lehet 3 csoportra osztani büdzsé szempontjából, akkor Bulgária, Románia főleg alsó, illetve középső kategóriás utazók kedvelt célpontja, míg az összes többi (Talán kivéve az erőteljes középkategóriás Szlovéniát) a közép- és felsőkategória célpontja.
Vagyis elsősorban nem maga a tengerpart illetve a természeti adottság döntő tényező itt, inkább a megszokott célközönség, ami a gazdasági, turisztikai fejlettség alapján alakul ki.
Én is jól éreztem magam ott, bár jó régen voltam (kb. 10 éve), de idén szívesen megnézném újra :)
Lehet (biztos 😀) nem egy "luxi" nyaralóhely, a tenger nem a legjobb/legszebb, vegyes népség jár oda nyaralni, a turistaútvonalakról letérve nem nehéz valódi putriba futni stb., de nekem ár/érték arányban veri pl. Horvátországot (Split) és Törökországot (Alanya).
Ha esetleg sikerül mostanában eljutni, és mást tapasztalok, akkor mindenképp visszatérek, és megírom az észrevételeimet 😊
(Ne értsetek félre, voltam már Közép-Amerikában és Ázsiában is párszor, szóval nem az a szempontom, hogy mindegy, csak olcsó legyen, de nem is az fog befolyásolni, hogy éppen mi a divat.)
Eddig kétszer voltam a bolgár tengerparton, mindkétszer mellékesen, mert nem a fő cél vlt, de leugrottunk oda.
A fő gond, hogy sorra nőttek a szállodák, de közben az infrastruktúra nem fejlődött, hatalmas a tömeg, az utakon dugók vannak, a boltokba alig férsz el, a tengerpart jórészt élvezhetetlen. A Napospart ezen belül a legrosszabb, mert a turisták többsége oda megy, mert azt hallotta. Vannak jó partszakaszok, pl. Irakli part, amik nyugisabbak, kulturáltabbak, de csak ezek miatt nem mennék oda.
A másik, amit egész Bulgáriára tudok mondani, nem csaka tengerpartra, hogy turizmusban az a fajta nép, aki úgy lehúzós, hogy közben nem kedves, és nem is segítőkész. Szemben a horvátokkal, akik profi turistakopasztók, de tudják mitől érzi jól magát a vendég, a bolgároknál te teszel szívességet, hogy lehúzhassanak.
Egyéként maga a tenger nem rossz, csak máshogy jó mint a Földközi-tenger, Adriai tenger. Nem átlátszó, nem olya szép, viszont sokkal kellemesebb benne úszni, illetve szelesebb időben óceáni jellegű hullámai vannak a parton, ami élvezetes tud lenni.
Ezen mondjuk meglepődtem, én 10 évig jártam Bulgáriába, szüleim 20 éve járnak nyaranta 1-2 alkalommal, mindig mindenki extrém kedves és barátságos volt a vendéglátásban, komolyabb barátságokat is kötöttünk.
#kérdező
Napospart elég zsúfolt, azt valószínűleg azért nem szeretik sokan.
6!
Én is meglepődtem, mert én sem tapasztaltam semmit rosszat a bolgár vendégszerettel kapcsolatban, ellenben pont Horvátországban éreztem azt, hogy úgy szolgáltak ki minket, mintha a fogukat húznák...
3. voltam
5 vagyok.
Voltak pozitív élmények is, de a legrosszabb az volt, mikor Karlpvp-ban egy hotelben, ahol azt hirdették, tudnak angolul, egy szót sem tudtak persze, mi próbáltuk megoldani a helyzetet, ők meg a nyelvi nehézségeket kihasználva megpróbáltak átverni. És mindezt arrogáns, lekezelő stílusban. De pl. Vidinben nagyon barátságosak volak a panziósok. Összességében viszont több morcos szállásadóval és vendéglátóssal találkoztunk, mint más országokban.
Horvátországban meg eddig mindig kedvesek voltak, a szomszéd Szlovéniában még inkább.
Köszönöm a válaszokat! Az elsőt nem értem miért pontozták le, szerintem jól elmagyarázta. Egyébként kizárólag a bolgár tengerpartra gondoltam a Fekete-tenger esetében, mert a román tengerpart infrastrukturálisan gyengébb sokkal.
Törökország partjait északról szintén ez a tenger mossa. Ott nincsen turizmus, csak a Földközi-tenger partvidékén a Török Riviérán?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!