Aki járt már Moldovában, az kipróbálta a helyi gasztronómiát?
Eléggé trollgyanús kérdésnek tűnik. Éppen hogy nincs semmi extra a gasztronómiájukban, meg nincsenek igazán önálló ételeik. Túlnyomórészt a román konyha tipikus fogásaival (csorba, töltött káposzta, puliszka) találkozhatsz, kisebb részben meg a tipikus keleti szláv ételekkel.
Ami meg a borokat illeti, az tény, hogy sokat termelnek, az ország méreteihez viszonyítva arányaiban jóval többet, mint mondjuk mi. A minőség viszont azért erősen vegyes. A kollektivizálás és a szocializmus nem tett jót ott sem a bortermelésnek. A függetlenné válás óta persze igyekeznek nagyon felfuttatni, már csak azért is, mert ez az egyik fő exportcikkük. Miközben idehaza a megtermelt bor több mint kétharmadát elfogyasztjuk, és csak a maradék megy külföldre, addig a moldávoknál nagyjából pont fordított az arány. És ez így volt régen is, csak akkor a Szovjetunió többi tagállamába vitték, most meg nyugatra, főleg az Európai Unióba. Nagyjából ezért alakulhatott ki az a kép, hogy a moldáv bor "világhírű".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!