Jelenleg melyik a legélhetőbb ország Európában?
Melyik országba költöznél szívesen, ha megtehetnéd?
Vagy esetleg Európán kívül valahova?
Nincs univerzális válasz, az élhetőségi ranglisták főleg az élhetőségi ranglisták készítőinek preferenciáit tükrözik. A valóságban viszont ahány ember annyiféle válasz. Van, akinek egy elhagyatott, csatornázatlan, csendes kis görög hegyi falu az álma a Balkán-hegységben, más meg a párizsi nagyvárosi metropolita nyüzsgésre vágyik ahol minden kényelmi szolgáltatás elérhető és tele van érdekes emberrel.
Az általános mérőszámok szerint rangsorolással rengeteg a probléma: pl. a megélhetési költségek nem fognak hátráltatni egy jól fizetett tőzsdei brókert, de komolyan frusztrálhatnak egy takarítónőt. Az oktatás- vagy egészségügy fontos a betegeknek és családos embereknek, de nem igazán kéne, hogy érdekeljenek egy makkegészséges egyedülállót. Már olyan listát is láttam, ahol a szexuális kisebbségek reprezentáltságát is az élhetőségi kritériumok közé veszik, de ha nem sorolod magad az LMBTQ szektába akkor ez aligha csökkenti az életszínvonalad - sőt, még lehet, hogy zavarni is fog a sok progresszív hippi akiknek ez amúgy apellál.
Ha az urbánusabb típus vagy akkor a magyar városok élhetősége messze a Nyugat-európai népességi központok mögött van, de a vidéki beállítottságú embereknek - akik magasabbra értékelik az ökoszisztéma szolgáltatások színvonalát - nagyjából hasonló Európa-szerte, ott nem olyan éles a Nyugat-Kelet irányú széttagoltság.
Nem tudom, mod-e még valamit neked a Szózat.
Amúgy a világ bármely országában van olyan hely, ami megragad, ami vonz - egy időre. Jártam pár felé, mind tetszett (azért mentem oda) és min jól éreztem magam. Na de örökre? Kényszerből igen, de önként nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!