Csehországba utazom, erre szükség van? Többi lent.
Foglaltam szállást airbnb-n Csehországban 3 napra, és a fogadó fél azt kéri sablon üzenetben az oldalon, hogy töltsek ki egy elektronikus formanyomtatványt az adó (gondolom idegenforgalmi) megfizetéséhez(50 korona), ahol személyes okmányokat kérnek többek között. Kérdésem, hogy járt már valaki így? Muszáj kitöltenem?
Magát az adózást értem, viszont furcsa hogy ezt előre kérik tőlem.
Lehet hogy hülye kérdés, de nincs ebben tapasztalatom és kicsit bizalmatlan vagyok. A házigazda nem válaszolt (még)
Nem találkoztam még a 4-es által leírt átveréssel élőben, de olvastam már róla, és szerintem félreérted...
Nem a foglalásod, a hely vagy a tulaj az átverés, hanem egy plusz szereplő, azaz a csaló IS üzengethet neked a hely nevében, és pénzeket követel (a valós szállásadód tudta és engedélye nélkül természetesen).
Tehát a normális foglalás, visszamondás, visszatérítés stb. megy rendesen, azok teljesen hivatalosak és szabályosak, csak ezek a plusz adókról szóló üzenetek kamuk, ha tényleg átverés...
Erre végülis válaszolt a kiadó?
Közben megtaláltam a leírásban ezt:
"A vendégekre vonatkozó idegenforgalmi adó nem képezi a foglalás árának a részét. 50 czk/éjszaka vendégenként.
A vendégeknek ki kell tölteniük egy online érkezési űrlapot."
Érdemes gondosan dokumentálni mindent. Screenshot az üzenetekről, hogy ő küldte neked, linkeket elmenteni, hogy hova küldött, screenshot az oldalakról.
Érdemes alaposan megnézni a linkeket, amiket kapsz, leinformálni, hogy azok tényleg hitelesek, valód oldalra mutatnak, nem kamu címek, mint amiket a scammer SMS-ekben küldözgetnek, hogy "csomagját nem tudjuk kézbesíteni, erősítse meg a címet a csomagkuldes-magyarposta.xyz.com oldalon"...
15# Köszi a tippet, az üzenetváltást screeneltem.
Az oldal (jotform), ahová irányított a tulaj, arról a kis fülben azt írja hogy érvényes tanúsítvánnyal rendelkezik és biztonságos kapcsolatot ír.
15# Igazság szerint még mindig nem vagyok meggyőzve egyik oldalról sem. Most vagy az történik, hogy mint egy idióta, levelezek a tulajjal a nyalvánvalóról is, vagy egy csalót tartok szóval. Tanácstalan vagyok... Írtam az oldal supportjának, hátha mondanak rá valamit.
Egyébként ez a kérdést mások is feszegették:
Persze, ha az én konkrét esetem csalás, akkor hiába. Csak azt nem tudom, hogyan bizonyosodjak meg róla.
A cseh kormány/turisztikai-/adóhivatal biztos nem jotformon kéri be az adataidat, ez nagyon kamu szagú.
Kérdezd meg az AirBnB ügyfélszolgálatát. Bár nem biztos, hogy ők sok mindent tudnak/akarnak/fognak tenni.
Esetleg a cseh követség, vagy valamilyen turisztikai hivatal tud válaszolni, hogy ez tényleg hiteles oldal/megoldás-e.
Nekem ez az időkorlát is olyan gyanús...
Nem tudom, hogy működik ott az idegenforgalmi adó, de máshol ráér érkezéskor is fizetni, furcsa, hogy itt meg sürgetnek és a foglalás törlésével fenyegetnek...
18# Igen, én is így gondolom! Az ügyfélszolgálat azt válaszolta, hogy az oldal biztonságos (beküldtem nekik a konkrét linket az adatbekérőre).
Aztán ki tudja.. Lehet rá se mentek a linkre, csak felmondták azt, amit a neten amúgy is írnak róla, kvázi azzal ők nem vállalnak felelősséget.
A tulaj azt állítja, hogy azt csak ők látják és hogy azt a bejelntéshez kérték el, mert "megfelelnek a helyi szabályoknak" és nem feketén dolgoznak.
Nekem úgy tűnik, hogy valóban a kiadó küldte ezeket. Kérdés, ezt hogyan ellenőrzöm le? Mert egy csaló is írhatna a profil mögül, ha nagyon állhatatos. (csak ez meg már lehet, paranoia)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!