Kezdőoldal » Utazás » Európa » Hollandiába hogy áll most a...

Hollandiába hogy áll most a kannabisz jogi helyzete?

Figyelt kérdés
Hallottam megunták, hogy a fű miatt mennek oda olyan sokan ezért szigorítottak. De hallottam azt is, hogy csak egyes önkormányzatok és a turistáknak való eladás városonként változik. Mi az igazság? Van esélye egy turistának Hollandiába füvet fogyasztania?

2023. okt. 22. 13:40
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
82%

Jogi fogalmakon vitatkoztok.

Legális: jogi értelemben azt jelenti, hogy nem esik korlátozás alá, bárki, bármennyit tarthat magánál, adhat, vehet, termeszthet.

Dekriminalizálás: adott korlátozások között nem minősül bűncselekménynek. Max 25g-t vásárolhatsz egyszerre, nem adhatsz el és ha megállít a rendőr akkor igazolnod kell (blokkot meg kell tartani), hogy regisztrált helyen (coffeeshop) vetted.

Magyarul Hollandiában a kamillatea legális, az autód csomagtartója tele lehet kamillateával és még csak nem is kell igazolnod, hogy honnan van. Hirdetést is feladhatsz, hogy kamillatea háztól eladó.

A fű Hollandiában is csak dekriminalizálva van. Egyszerre max 25g lehet nálad, azt is tudnod kell igazolni, honnan van és senkinek nem adhatsz el belőle.

2023. okt. 25. 15:33
 22/28 anonim ***** válasza:

Éltem Hollandiában, így hozzáfűznék még pár dolgot az előttem levőkhöz.

Hollandiában a községeknek (municipality vagy hollandul gemeente) nagyobb hatalma van mint a tartományoknak (provintie). Ez szembenáll a német-osztrák-svájci rendszerrel ahol a tartományok vagy kantonok rendelkeznek nagyobb hatalommal a községekkel szemben.

Miért írom ezt?

Mert Hollandiában az, hogy milyen szabályok vonatkoznak a marihuána fogyasztással kapcsolatban az elsősorban az adott gemeente-től függ.

Vannak olyan gemeente-k ahol bárki bemehet az utcáról amennyiben igazolni tudja, hogy 18 elmúlt, függetlenül attól hogy csak turista. A legtöbb gemeente ilyen. Tehát pl Amszterdam (a legtöbben ezt szokták ismerni, de fontos megjegyezni, hogy Amszterdam nem egyenlő Hollandiával, ahogyan Budapest sem egyenlő Magyarországgal), Hága, Amersfoort, Almere, Alkmaar, Eindhoven, Roermond stb is mind ilyen gemeente (ezeket ténylegesen is ismerem és vásároltam is itt), hogy bárki bemehet aki elmúlt 18.

Viszont van pár olyan gemeente, ahol viszont olyan szabályozás van, hogy kizárólag Hollandiában élő emberek mehetnek be. Ehhez nem kell feltétlenül holland állampolgárnak lenni, de igazolnod kell, hogy Hollandiában élsz. Ehhez a gyakorlatban a holland jogosítványt kell felmutatni, ugyanis holland jogsit csak az tud csináltatni magának, aki regisztrálva van a holland lakossági rendszerben (rövidítve BRP-ben). Ilyen gemeente például Maastricht és Lelystad. Általában azok a gemeente-k ilyenek, amik kevésbé külföldi- illetve turistabarát helyek. Ugyanis ahogy említettem ahogyan Budapest sem egyenlő Magyarországgal ugyanúgy Amszterdam sem egyenlő Hollandiával. Mivel saját tapasztalatom szerint az echte hollandok túlnyomó része nem füvezik és igazából nagyon le is nézi a füveseket. Saját tapasztalatom szerint a coffeeshopokba kb 90-95%-ban turisták vagy egyéb külföldiek szoktak menni (pl lengyel vagy portugál vendégmunkások), illetve még sok másod generációs marokkói vagy török bevándorló. De echte hollandból én nagyon kevéssel találkoztam ilyen helyeken.

2023. okt. 29. 16:57
 23/28 A kérdező kommentje:
#22-es a rotterdami szabályozásról tudsz esetleg valamit? Valamint a gomba helyzete is a gemeentek-től függ? (Úgy hallottam az is dekriminalizált)
2023. okt. 30. 11:14
 24/28 anonim ***** válasza:

Mivel Rotterdam nagyváros és tele van külföldivel, ezért nagy valószínűséggel oda is be lehet menni gond nélkül.

Ami a gombákat illeti, azokat nem a coffeeshopokban árulják, hanem a smartshopokban. Azokra meg tudtommal nem vonatkoznak ilyen szabályozások, mert azokból eleve kevesebb is van. Plusz egy csomó smartshop postán is kézbesít, szóval aligha valószínű, hogy gond lenne. Személy szerint én se nagyon voltam ilyen helyeken, mivel amikor kipróbáltam a varázsgombát, akkor én is internetről rendeltem.

2023. okt. 30. 19:31
 25/28 anonim ***** válasza:
2023. okt. 31. 06:05
 26/28 A kérdező kommentje:
Tehát akkor bizonyos fajták legálisak csak?
2023. nov. 9. 11:48
 27/28 anonim ***** válasza:

Ha a varázsgombára érted a kérdést, ott az van, hogy maga a szárított gomba nem legális, hanem amit árulnak, a "truffles" az ehető micéliummal kevert gomba. Végülis ugyanaz a gombafaj, meg a hatás a totál ugyanaz, csak annyi a különbség, hogy a szárított gombából 1-2 gramm is elég, míg a trufflesből ugyanehhez a hatáshoz 8-10 grammot kell megenni. Most ezek nyilván csak hasraütés szerű arányok, nem tudom a teljesen pontos arányt.

2023. nov. 9. 15:13
 28/28 A kérdező kommentje:
Köszi szépen ☺ a fordítóval kicsit nehezen értettem miről van szó
2023. nov. 15. 00:36
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!