Aki járt már Albániának megnézte az ottani bunkereket?
Az ország híres arról, hogy a kommunista diktatúra minden helyet teleépített ilyen gombaformájú kis katonai bunkerekkel. Gyakorlatilag nincs egy talpalatnyi föld Albániában, ahol ne lenne betonbunker, olyan sok van belőlük.
A legtöbbjük mára üres. Úgyhogy bárhol járhat az ember az országban mindenütt találhat bunkert. Aki arra utazott élt a lehetőséggel, hogy megtekintse azt a bunkert vagy bunkereket, ahol épp járt?
Igen. Aki abban az országban jár, nem kerülheti el őket.
Magyarországon is sok bunker van. A legtöbb a vasútállomásokon.
Bizonyára. Kevés bunker talált kreatívabb felhasználást. Durrës tengerparti városában az egyik tengerparti bunkert Bunkeri étteremmé[32], a másikat Gjirokastërben pedig kávézóvá alakították.[40]
Különféle javaslatok születtek, hogy mit kezdjünk velük: pizzakemencék, napkollektorok, méhkasok, gombafarmok, behajtós mozik vetítőtermei, tengerparti kunyhók, virágültetők, ifjúsági szállók és kioszkok voltak az ötletek.[41]
Én Tito bunkerében jártam vagy két éve.
Félelmetesen gagyi állapotok és nevetséges, hogy hogyan képzelték egy atomtámadás túlélését a vezérkar részére.
7.
Nem volt ez annyira régen.
Mindössze 40 éve halt meg Tito.
Kétszer jártam Albániában. Az út mentén láttam néha bunkereket, de nem mentem egyikhez sem közelebb. Viszont Tiranában elmentem a bunkermúzeumba, azt nagyon tudom ajánlani annak, akit a téma érdekel. Két kirendeltsége is van, az egyik közvetlenül a főtér, a Szkander bég tér szomszédságában, értelemszerűen az a turisták által jobban látogatott. Annyira tetszett, hogy egy másik nap kimentem a másik kiállítási helyszínre is, az az egyik külvárosban van, a Dajti hegy lábánál. Az sokkal nagyobb és sokkal bunkerszerűbb, mert azt kifejezetten az elit számára tervezték.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!