Kezdőoldal » Utazás » Európa » Nem a balatoni árakkal van a...

Nem a balatoni árakkal van a baj, hanem a fizetésekkel?

Figyelt kérdés

És most hagyjuk ezt a hülye összehasonlítást, hogy egy balatoni hotel meglepő módon drágább lesz, mint egy horvát önellátó apartman.

Sztem szomorú, mikor azzal verik sokan a mellüket, hogy bezzeg Bulgáriában hetvenezer Ft-ért nyaraltak 1 hétig. Mi van a kijelentés mögött? Pénztelenség, a magyar csóró valóság. Normál esetben nem kellene hogy gondot okozzon egy dolgozó embernek az, hogy évente egyszer normális módon el tudjon menni nyaralni akár belföldre, akár külföldre.

Mit értek normális nyaralás alatt? Hogy nem a legolcsóbb, hanem a számodra legszimpibb hotelek vagy apartmanok között válogatsz. Hogy minden nap étteremben eszel, reggel megkávézol a parton vagy a főtéren, este borozol vagy koktélozol valami szuper helyen, befizeted a családodat kirándulni, ha akarsz vízisportokat űzöl. Az nem normális nyaralás,hogy elmész valahova a legolcsóbb apartmanba, bevásárolsz a helyi marketben és főzöl,meg ülsz a parton 8 napig.

A magyar valóság szerint a legtöbben ezt engedhetik meg maguknak. Nem a Balaton a drága, hanem a magyar bérek vannak a béka segge alatt, a magyar valóság a csóróság. Sajnos. Erről kéne írni az újságoknak, nem arról, hogy a Balaton vagy a horvát tengerpart-e a drágább...

2023. júl. 19. 16:01
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
89%
Marosán_György: Nem a zsemle kicsi, elvtársak, hanem a pofátok nagy!
2023. júl. 19. 16:04
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Egyrészt valóban a magyar fizetések rosszak. Másrészt a balatoni településeken elérhető szolgáltatások ára irreálisan nagas! Nem véletlenül hasonlítgatja össze mindenki a horvát vagy görög árakkal. Nem védeni a vérszemet kapó harácsgép magyar kereskedőket.
2023. júl. 19. 16:39
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Attól tartok, hogy a magasabb jövedelmeket igen gyorsan követnék a még magasabb balatoni árak is...
2023. júl. 19. 17:37
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
De! Nagy gond van a balatoni árakkal. Pofátlanul magasak, rablás, ami Balatonon megy.
2023. júl. 19. 20:48
 5/11 anonim ***** válasza:
94%

1. Tényleg pofátlanul drága a Balaton (de már egy sima strand is Magyarországon).

2. A magyarok többségébe kódolva van, hogy fogukhoz verik a garast.

Ismertem olyan pénzes családot, akik úgy indultak neki az autós küldöldi nyaralásnak, hogy bőröndnyi konzervet pakoltak fel, nehogymár ott kelljen "aranyáron" venni...

Arról ne is beszéljünk, mikor 40 fokban minden dèlelőtt a konyhában izzad a mama, hogy ne kelljen étterembe menni, mindezt nyaralás címén. Viszont ez általában valamiért az ilyen családoknál mindenkinek természetes, és csak nekünk fura, eltérő nyaralási kultúra és kész.

De az a hozzáállás is agyrém nekem, mikor ész nélkül fizetnek be utazási iroda csomagjára, holott az ár-érték arány nagyon nem stimmel, és hasonló színvonalon feleannyiért is simàn találnának ajánlatot, ha legalább arra nem sajnàlnák az időt, hogy kicsit utánanézzenek, mert van pénz, a saját szervezés meg aztán tényleg ördögtől való...

Nekem az arany középút jön be, a szálláson spórolok, magán a helyszínen és a fogyasztáson nem, és imádom saját magamnak szervezni az utainkat, de nem vagyunk egyformák.

Viszont a Balaton nekem nem ér annyit, mint egy tenger (ilyen árakon főleg), egyrészt mert túl kiszámíthatatlan az időjárás, másrészt túl sok a magyar 😀

2023. júl. 19. 21:54
 6/11 anonim ***** válasza:
54%

Ha nem az olcsó kategóriában nézelődsz, találsz a Balatonon jó szállást és jó éttermeket, az igaz.

Viszont annyi pénzért egyáltalán nem éri meg a Balatonra menni, mert:

-Az időjárás sokkal kétesélyesebb, mint egy mediterrán tengerparton.

-Egy tengerpart legtöbb embernek nagyobb élmény, mint egy tó.

-Mit csinálsz a strandon kívül? Olaszországban nyaraltunk idén és minden nap a város középkori belvárosában fagyiztunk, miután vacsorára ettem grillezet rákot, kagylós tésztát, olasz pizzát, vagy valami hasonlót. Na most a balatoni városokban nincs középkori belváros, hanem 90%-ban unalmas szocreál üdülőövezet (főleg a déli part), 10%-ban luxus üdülőövezet (főleg az északi parton vannak, pl. Balatonfüred környéke), plusz egy-két veretős buliváros, mint Siófok.

És még egy szempontot behoznék, a magyar okosban megoldás! Amit mi leleményességnek meg rafináltságnak hívunk, de valójában csak kicsinyesség és rövidlátás! És ez nem csak a strandi lángososra igaz, hogy minél kevesebb kiadással minél jobban akar járni! A balatoni szállodákkal nem vagyok annyira képben, de szerettem egy időben rövidebb nyaralásokat belföldön 4-5 csillagos Wellness-szállodákban tölteni, ahol kifejezetten nem az olcsó helyekre mentem. Nagyon sok helyen tapasztalom azt, hogy szépen megépítették valahány éve, de azóta hozzá nem nyúlnak és amortizálódik (pl. lötyög a konnektor a falban, a tetőkert el van gazosodva, a gőzfürdőben ugyanazt a penészes mellékszagot éreztem mint amikor egy éve ott voltam, stb.). Vagy amikor ugyanazt a sajttálat rakják ki a svédasztalra szobahőmérsékleten több napig, és pár nap után már nem fogy, mert már nem túl bizalomgerjesztőek a sajtszeleket, akkor a következő nap majonézes sajtsaláta a fogás a svédasztalon.

Nem azt mondom, hogy külföldön 4-5 csillagos szállodákban ez a hozzáállás elképzelhetetlen. Csak hogy tapasztalatom szerint Magyarországon szinte biztosan számítani kell rá.

2023. júl. 20. 09:50
 7/11 A kérdező kommentje:

#6 - megértem amit írsz, a hosszú nyaralásra mi is külföldre járunk, és 1-1 hosszúhétvégét szoktunk a Balatonon tölteni.

Inkább arra a problémára akartam felhívni a figyelmet, hogy az ország csóró, és egyre csóróbb lesz. Nem véletlenül választják rengetegen a lehető legolcsóbb apartmant önellátó módon a lehető legolcsóbb országban /helyen. Bulgáriába pl akkor se mennék, ha fizetnének érte.

És ez a gond, hogy a mai Mo-on vállalkozóként, cégvezetőként engedheted meg magadnak azt a fajta normális nyaralást, amit egy átlag német irodista simán kifizet.

Ismerem mindkét oldalt - a szüleim mindig a lehető legolcsóbban vittek minket (3 gyerek) a tengerhez, ahol nem engedhettük meg sem az ettermezest (max 1 este) sem fizetős kirándulást, csak ott voltunk a parton 1 hétig, ami mondjuk gyerekként még elment.. És anyum banki dolgozó volt, apu pedig üzemvezető egy vállalatnál.

Ehhez képest felnőttként tudom mi a különbség, milyen az, amikor úgy mész nyaralni, hogy ha éhes vagy, beulsz valahova és eszel, ha éppen jetskit akarsz bérelni akkor kibéreled, ha a gyerek edesseget akar akkor kerestek egy olyan helyet stb stb.

Itt Budapesten is, egyik este kiültünk a Bálna teraszra a gyerekekkel, vacsiztunk, beszélgettünk. Hány magyar család teheti meg ma ugyanezt az egyébként teljesen egyszerű, alapprogramot? Kevés. És ez a borzasztó szerintem. Budapesten minden lehetőség adott ahhoz, hogy szórakozni, kikapcsolódni, jól élni tudjon az ember, csak éppen a fizetések nincsenek meg hozzá.

2023. júl. 20. 10:13
 8/11 anonim ***** válasza:

#6 vagyok. Igen, értem, amit mondasz, és egyet is értek. Csak hozzáteszem, hogy ha több pénzt szánsz rá, akkor meg már nem a Balatonra érdemes menni szerintem.

Érdekességként még azért írom, hogy a nagyon csóró országokban is megvannak azok a helyek, ahova a helyi "elit" jár, ahol sporadikusan megkapod azt, amit a nyugati középosztály. Csak az ottani viszonyok közt nagyon menőnek számít, ha megengedheted magadnak. Például ez személyes tapasztalat egy szegény országból: Egy Starbucksot egy az egyben leutánzó kávézó. Az áraik is hasonlóak, mint Európában. De a kávézóból kilépve a parkolóban meg már a kecske legel.

2023. júl. 20. 10:58
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
Amit már írtak előttem, az a baj a Balatonnal, hogy ennyi pénzért igazából máshova is elmehetsz.
2023. júl. 20. 11:21
 10/11 anonim válasza:
Mi most voltunk barátokkal Fonyódon és Badacsonytomajon. 6napra összesen 3-an csaknem 500ezer ft ment el. Jó voltak olyan napok, mikor tényleg rendesen étteremben ettünk. De alapból drága. Fonyódon 30ezer/éj volt(csak az volt már, hülyeségünk miatt. Alapból Lellén vagyunk ami 18ezer/éj). Badacsonytomajon pedig kempingeztünk ott 13ezer/éj volt. Ha jól akarod magad érezni és nem csak ülni és bámészkodni egész nap, akkor durván pörög a mutató.
2023. júl. 21. 18:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!