Kezdőoldal » Utazás » Európa » Utaznánk, 6 éves lányukkal,...

Utaznánk, 6 éves lányukkal, de merre?

Figyelt kérdés

Elsősorban kocsival szeretnénk (vagyis én borzalmasan utálok repülni), akár 1 éjjel alvással menetközben. 300e ft-ból szeretném megoldani az utazást+szállást - ha repülnénk, akkor ugye még kocsit is kéne bérelni... Horvátországban sokat voltunk már, Olaszország vagy Görögország az elképzelésem.

Egyszer valahol olvastam, hogy lehet menni olyan vonattal, ami elviszi a kocsit is, ez még létezik?

Mit ajánlotok, merre induljunk? Mivel van akár negatív, akár pozitív tapasztalatotok?

2023. márc. 19. 12:24
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
83%

"ha repülnénk, akkor ugye még kocsit is kéne bérelni.."

24 országban jártam eddig, most megyek a 25-be, de sosem béreltem még autót.

"lehet menni olyan vonattal, ami elviszi a kocsit is, ez még létezik?"

Ez gondolom sokkal kevésbé macerás, mint repülni.

2023. márc. 19. 12:41
 2/18 anonim ***** válasza:
39%
Ha van autód, akkor minek a repülő vagy vonat. Egyszerűbb akkor autóval menni. Hiszen Europa szinte egésze bejárható autóval is. Én már jártam autóval Norvégiába is. Persze Budapestről indulva.
2023. márc. 19. 12:53
 3/18 anonim ***** válasza:
100%

És mi az elképzelés? Pihenni, strandolni vagy várost nézni?

Olaszország vagy Görögország sok úticélja simán elérhető autóval akár éjszakai pihenő nélkül is, bár a benzinköltségeket figyelembe véve erősen kétlem, hogy 3 embernek elég rá 300 ezer mondjuk egy hétre. Hacsak nem akartok mindenen is spórolni, tömegszálláson aludni, a saját rántott húsos szendvicseteket majszolni és egy fagyira is számolgatni a pénzt (nemhogy mondjuk egy aquapark, múzeum stb).

A vonat “halandóknak” max a Csalagúton viszi át a kocsit, amúgy ha van is ilyen, az biztosan sokkal drágább, mint megvenni jó előre egy fapados repjegyet vagy akár busszal menni.

2023. márc. 19. 13:06
 4/18 anonim ***** válasza:

A repülés a legolcsóbb, nagytávú utazási alternatíva. A kocsi, már csak magával a benzin pénzzel, drágább mint repülni. És a kocsi még több idő is.

A jó hír az, hogy Olaszországba, főleg rómába, mennek nagyon olcsón repülők, lehet találni néha 15-20 ezer forintokért is, de már ez alatt is láttam, viszont azt, hogy két személyre hány napra elég a 300... Talán 3-4, de azt is spórolósan. A városon belüli utazgatás, a kaja, a programok és egy normális szállás nagyon sok pénzt fel tudnak emészteni. Sőt, így belegondolva, inkább 2-3 napra elég ez a 300 spórolósan. De megfelelő szervezéssel ez a 2-3 napot is borzalmasan jóra meglehet csinálni, főleg egy kisgyerek számára.

A legdrágább nem is a repjegy lesz, hanem a szállás, aztán az, hogy a repülőtérről eljussatok a szállásra. Én utálok csomaggal tömegközlekedni és aránylag ritkán vonatozok és buszozok pogyásszal vagy kézipogyásszal, de meg lehet oldani. Fél Angliát is kb így vonatoztam keresztül. Kényelmetlen, de meg lehet oldani. Ezt főleg azért mondom, mert ha a reptér messze lesz a szállástól, akkor ebbe a 300 nem fog beleférni a taxi vagy uber hívása.

A városon belüli közlekedést én mindig keverem a tömegközlekedéssel és a taxi/uberrel. Ha a város másik felébe kell eljutni, akkor nem fogok átszálni egyik buszról a másikra, hanem szépen hívok egy kocsit. De megfelelő szervezéssel, nem kell egyik távoli helyről egy másik távoli helyre eljutnotok.

A kajával meglepően nehezen lehet mit kezdeni, ha normálisan akarunk enni. A turistás helyeken, turistás árak lesznek. Simán ott lehet hagyni 20-30 ezret 1-1 adag kajáért. Érdemes ilyenkor távolabb menni, vagy kaját csomagolni. Pl New Yorkban én rohadtul nem akartam ekkora összegeket otthagyni 1-1 ételért, szóval összeírtam magamnak az olcsóbb éttermeket, továbbá reggelire magamnak csináltam az AirBnB lakásban kaját. Nem ez a legideálisabb utazás, de most ti is egy összegből akartok utazni messzebbre, ilyesféle kompromiszumokat sajnos vállalni kell.

A programokról röviden csak annyit mondanék, hogy nézzétek meg, hogy mit szeretnétek online és írjátok össze az árakat, hogy tudjatok mivel számolni. Egyébként gyakorlatilag mindent meg lehet nézni online, még azt is, hogy egy átlag turista mennyit költ kajára egy héten Rómában.

Szállásra én nem javaslom a hoteleket. A hotel akkor jó ha nem budget-tel mész ki. AirBnB-n nézzetek szét, ott szoktak lenni eldugott kincsek.

A vonatra felrakott kocsiról még nem hallottam, de van egy olyan sanda gyanúm, hogy milliós költség 😅

Na már most, én most ugye Olaszországról, azon belül is Rómáról beszéltem, mert azt tudom, hogy ki lehet hozni olcsóbban mint pl egy görögországot, de nem tudok neked mondani semmi olyasmit, hogy "itt ez és ez lesz, erre kell számítani" vagy, hogy "ez ennyibe fog kerülni, ennyiből ki lehet hozni."

Nekem nincs gyermekem, én csak egy csóró egyetemista vagyok, aki imád utazni és már megtanult 1-1 praktikát, hogy miként lehet ezt olcsón. Sajnos, nektek utána kell járni az áraknak és minden egyébnek. Ez egy nagyon komoly kutató munka szokott lenni, még nekem is, aki már tapasztalt ebben. Pl amikor 300-ból mentem ki angliába 6 napra az vicces volt, főleg a 200 ezres lakhatás miatt. Meg kellett oldanom, hogy a repjegy-kaja-utazás-program dolog meglegyen 100-ból, ráadásként én szeretek magamnál tartani egy kis összeget vészhelyzetre. Végül sikerült, de órákat ültem a gép előtt, több napon keresztül, és sajnos lehet, hogy neked is ezt kell csinálnod. Mindenesetre sok sikert kívánok, és ha van valami kérdésed, amire esetleg tudhatom a választ, akkor nyugodtan írj rám.

2023. márc. 19. 13:07
 5/18 A kérdező kommentje:

1. nem a macera miatt nem akarok, nagyon durva tériszonyom van, 2x repültem, 1 órás volt, végig pánikrohamom és sírógörcsöm volt, szívbetegként egy ilyen pánik nem a legjobb kombináció

2. igen, szerintem is bejárható, csak annyira messze nem akarunk menni, hogy a fele büdzsé benzinre menjen :)

3. az első megfogalmazásba beleírtam, csak meghalt a netem és eltűnt, de strandolás és nézelődés is lenne. És amúgy leírtam, hogy a szállást+utazást akarom ennyiből, nem a rántott húsos szenyót...

4

2023. márc. 19. 13:51
 6/18 anonim ***** válasza:
35%

Jó, akkor fuss neki még egyszer és értelmezd, amit írtam.

300-ból 3 emberre főként a benzinköltség miatt (ami nagy összeget visz el a büdzséből) vagy nagyon csóró szállás jön ki vagy spórolhattok minden máson, beleértve nyilván az ellátást, programokat. Jó eséllyel kénytelen leszel feljebb vinni ezt a keretet így is úgy is, de legalább akkor jó előre tedd meg és ne ott kelljen számolgatni. Két napozóágyért is simán elkérnek a strandon 5-10 eurót.

Amúgy meg nyilván egyértelmű, hogy ja amúgy még van egy millád az egyéb költségekre, miközben idebüfögsz egy olyan összeget több száz, ezer km-es autóútra meg szállásra, ami manapság max 2 embernek elég, olcsó repjeggyel…

2023. márc. 19. 14:23
 7/18 anonim ***** válasza:
jha, hogy 3 ember? Akkor csak 1-2 nap. *4-es voltam*
2023. márc. 19. 14:29
 8/18 A kérdező kommentje:

6. az, hogy nem vagyok hajlandó többet kifizetni egy 20-30nm-es lyukért, nem jelenti azt, hogy a többi részére nincs még 2-3x ennyim. A programra, vacsorára, fagyira kifizetem.

De miért is kellene neked magyarázzam? Írtam egy költséget, hogy annyiból szeretném. Triesztbe pl. oda vissza meg mászkálással nagyonmaximum 100e az üzemanyag, 200e-ért nehogymár ne legyen egy apartman vagy egy 30nm-es szállodai szoba. nyilván a félpanzió feláras. Te értelmezd, amit én írtam...

(amúgy pl. nápolyba most néztem 120e-ért oda vissza hármunknak a jegyet, meg 140ért szállást, de még mindig az autóval megközelíthető és lehozható nyaralás pártján állok)

(miért kell itt mindig mindent jobban tudni?? azt hittem, ez csak a gyerekvállalás kategóriában megy...)

2023. márc. 19. 14:59
 9/18 anonim ***** válasza:
Mindenhol gyakorin ez megy kedves kérdező, aztán ha más vélemény vagy mint valaki, megy a piros gombocska. (4-7-es voltam)
2023. márc. 19. 15:04
 10/18 aHermann ***** válasza:

Szia!

Elég kevés az összeg amit szállásra és útiköltségre szánsz. Ebből Olaszország és Görögország kocsival nem fog kijönni, de más opcióval se nagyon.

Vannak autót szállító vonatok, de éjszakai vonathoz csatolva. Napközbeni járatok már nincsenek. Most az éjszakai vonatozás éli újra reneszánszát, mert időt és szállást is tudsz spórolni. Tényleg nem rossz verzió, csak hosszú..

Olaszország esetén az éjszakai vonat meggondolandó Bécsből, mert van járat Rómába és La Speziaba, de elég fogytán vannak a jegyek. Nem rossz opciók, és a szálláson is lehet spórolni.

Ha mindenképp ragaszkodsz a kocsihoz, közelebbi helyet keresnék, ahol még nem szálltak el az árak, v. körülnézve lehet, hogy a szállás drágább, de a programok olcsóbban kijöhetnek.

Lengyelország pl. elég megfizethető, és egy körúttal tudtok klassz nyaralást csinálni (Krakkó/Zakopane - Energialandia vidámpark)

Szlovákiában Bajmóc és környéke - vár, fürdő, lombkorona sétány

Dél - Csehország (Cesky Krumlov, Ceske Budejovice - Lipno strand, és lombkorona sétány

Hosszabb hétvégére nem vetném el Salzburgot és környékét sem, mert lehet találni olcsóbb szállást, és a Salzburg kártyával egy csomó mindent ingyen meg tudtok nézni, még környéki felvonók látnivalókat, múzeumokat is. Pl. berchtesgadeni sóbánya.

Amúgy Erdély is gyönyörű.

2023. márc. 19. 15:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!