Melyik Európa legrondább fővárosa?
Azok közül, ahol voltam szegény Pozsony... Koronázóvárosunk volt egykor, de hát azóta ami lett.
A második nekem Bécs. Nem is ocsmány összességében, csak mindháromszor csalódás volt, mikor mentem. De sok fővárosban nem voltam még.
Pristina.
A városhoz amúgy szép emlékek fűznek, és a helyiek is nagyon kedvesek voltak, de azt, hogy ronda, még ők is elismerték, és nincs is rajta mit szépíteni. Alapvetően egy kicsi város, mégis tele van paneltömbökkel és egy csomó, már jó állapotában is kifejezetten lehangolóan ható épülettel. És az épületek nagy része jelenleg nincs jó állapotban... Látnivaló gyakorlatilag nincs. A leghíresebb épületek és műemlékek konkrétan arról nevezetesek, hogy mennyire groteszk módon néznek ki, mint a nemzeti könyvtár értelmezhetetlen stílusú épülettömbje, vagy a Bill Klinton-szobor (így, fonetikusan írva sokszor, igen) és a hatalmas amerikai zászló a hasonló nevű sugárút sarkán. Gyűjtöm a hűtőmágneseket az utazásaim során, úgyhogy hoztam Pristina sétálóutcájának egyetlen szuvenírárusától is kettőt, hát azon az előbbiek mellett még olyan "nevezetességek" szerepelnek, mint a klasszikus, szocreál stílusban épült sportpalota, ami ráadásul már esik szét gyakorlatilag, vagy a nemzeti stadion meg egy random toronyház.
Newborn emlékmű:
nemzeti könyvtár:
volt szerb székesegyház (belül üres):
a sétálóutca kezdete:
Bill Clinton-szobor a lakótelep sarkán:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!