Nyáron Angliában szeretnénk utazni pár napra. Mivel, hogy, hova érdemes menni?
Pár nap alatt nem érdemes túl sokat betervezni, mert aztán csak rohansz egyik helyről a másikra.
Nem értek egyet azzal, hogy el kéne távolodnod a városoktól (vagy akár csak Londontól), hogy történelmi helyeket nézhess.
Magában Londonban is vannak nagyon szép helyek. Pl. a város közepén levő Tower kastély, a Tower híd mellett. Egyébként magában a hídban is van múzeum kialakítva, ami a híd építéséről és működéséről szól.
Érdemes megnézni a Parlamentet is. Vagy a Westminster apátságot, ami a közelében van. Itt sok híres ember van eltemetve.
Ha a Szent Pál székesegyházhoz mész el, érdemes fölmenni a tetejére, szép a kilátás.
Ha van kedved, a Temze folyón a belvárosból elhajózhatsz Greenwichbe, ahol egyebek mellett a tengerészeti múzeumot érdemes megnézni.
Ha másik irányba indulsz, akkor a Waterloo pályaudvartól félórás vonatozás a szintén a Temze partján álló pompázatos kastély, a Hampton Court. Na, ott aztán VIII. Henrik életéről és koráról annyit láthatsz, hogy be se tudod majd fogadni. És utána még ámuldozhatsz a gyönyörű kastélykertekben is.
De ha kicsit kijjebb akarsz menni, menj vonattal észak felé a King's Cross pályaudvartól Peterborough felé és szállj le Hatfield kisvárosban. Ez még abszolút agglomeráció, talán az első vagy második település London határától. Nézd meg a Hatfield House-t, ami valójában egy főnemesi magánkastély, csodálatos parkkal.
De természetesen nyugat felé is kimehetsz a városból és máris Windsorba érsz. Ott van a királyi kastély, aminek nagy része látogatható, és természetesen teli van történelmi utalásokkal.
De a belvárosban is van királyi palota, a Buckingham-palota (ez is látogatható). A bejárata előtt naponta egyszer (talán 11 órakor? - nézz utána!) díszes őrségváltás van, a lovastestőrség részvételével.
Amit eddig felsoroltam, máris egy hétre való program, és még alig mozdultál ki Londonból.
Ha érdekelnek a rejtélyes, történelem előtti emlékek, akkor menj el a Stonehenge-hez (Salisbury városból indul oda busz, egyébként maga a város is nagyon szép). Ez kb. 120 km London közepétől.
Én egyszer jártam a déli tengerparton is, Eastbourne városnál. Csodálatosak a mészkő sziklák, nagyon jót sétálgattam a tengerpart melletti magas parton. Ha kivételesen meleg lesz, akár egy kicsit fürödhetsz is a tengerben.
Ezenfelül még kismillió szép hely van Angliában, pl. északon a Tóvidék (Lake District) is gyönyörű. És természetesen Walesben és Skóciában is rengeteg szépség van.
A hármassal egyetértek, egy négy-öt napra simán tudsz úgy menni Londonban, hogy tele változatos programmal és tartalommal. Ha mégis úgy döntesz, hogy nem nagyváros, én három +1 Dél-angliai várost ajánlok:
1) Brighton. Ez mondjuk elég híres, viszont egymást váltják a különböző hangulatok. A Pier-en jól lehet pár órát szórakozni, utána a hamisítatlan dél-angliai építészet ami nagyon szép. És a város közepén ott a Royal Pavilion, ami egy indiai stílusú palota a királyi család számára. A nagy része látogatható.
2) Hastings és Battle Abbey. Leginkább arról ismert, hogy 1066-ban Hódító Vilmos itt rázta gatyába az angol sereget. Noha 2011 óta vitatkoznak raja a történészek, hogy pontosan hol vívták a csatát a közvélemény évtizedek óta elfogadja a battle-i mezőt. Van itt várrom, gyönyörű templomok, csata múzeum és maga a csata helyszíne. Battle egyébként (ez a település neve) olyan mint Godricks Hollow a Harry Potterből.
3)Canterbury. Igazából bármit lehetne írni, az itt látható katedrális miatt megéri a látogatást. Ha teljesen bejárod, akkor egy jó 4-5 órás program a kazamatákkal és a toronnyal együtt.
+1
Doverből át tudsz menni komppal Dunkerque-be, a kompozás nagyon menő, egy jó francia reggeli a kikötőt bámulva elég király és a város is megéri a 1.5 óra kompot, mert a főtere a harangtoronnyal gyönyörű.
Párom anno egy évet Angliában dolgozott, Harrogate-ben. Mindenképp el akart oda vinni, mert nagyon tetszett neki a környék.
Májusban voltunk. Harrogateben volt a szállásunk, mindenhova el tudtunk menni tömegközlekedéssel. Megnéztük a várost, voltunk Knaresboroughban, Yorkban, Harewoodban és a Fountains Abbeynél.
Csodaszép hely az összes, nekem nagyon tetszett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!