17 évesen kitudok menni Romániába vonattal?
A Külügy- és Külgazdasági Minisztérium Konzuli Szolgálat honlapján található információ:
Kiskorúak beutazása:
Az Olaszországba egyedül vagy nem szüleivel utazó, 18 évét be nem töltött kis- vagy fiatalkorú esetében az olasz hatóságok kérhetik annak igazolását, hogy a kiskorú a szülők tudtával és beleegyezésével utazik, célszerű ezért az utazás előtt közjegyző előtt szülői beleegyező nyilatkozatot tenni és azt legalább angol, de lehetőség szerint inkább olasz nyelvre lefordíttatni. A nyilatkozatban – a kiskorú és szülei azonosítására alkalmas adatok pontos feltüntetésén túl – javasoljuk feltüntetni az utazás időtartamát, az utazás főbb állomásait, továbbá a szülők elérhetőségeit.
Amennyiben a fentiekre nincs lehetőségük, úgy a következő szülői hozzájáruló nyilatkozat minta használatát javasoljuk:
Gyakorlatban 99.9% valószínűséggel nem lesz szükség erre az igazolásra, sőt határellenőrzés is csak esetlegesen fordul elő.
Bocsánat, félreolvastam... nem tudom miért gondoltam Olaszországra.
Szóval Románia, ugyanaz az infó a Konzuli Szolgálat honlapjáról:
Kiskorúak beutazása:
A kiskorúak külföldre utazása esetén javasolt, hogy a kiskorú vagy a vele utazó személy vigye magával a szülők (ha csak az egyik szülővel utazik, akkor a másik szülő) magyarul és románul készült, vagy fordítással ellátott hozzájáruló nyilatkozatát a gyermek külföldre utazásához és ottani tartózkodásához. (Az angol fordítás is elegendő lehet.)
A szülői hozzájárulási nyilatkozat kiállításához nincs egységes uniós formanyomtatvány.
A nyilatkozatban az alábbi adatokat célszerű feltüntetni:
a kiskorú, a kísérő és a szülő(k) adatai (születési adatok);
a kiskorú utazásra jogosító okmányának száma;
a külföldi tartózkodás célja, helye (cím, telefon);
a meglátogatni kívánt személy vagy intézmény (iskola, tanfolyamszervező) adatai, elérhetősége.
Amennyiben egy óvodás vagy iskolás csoport utazik szülői kíséret nélkül és a kirándulást szervező szervezet / intézmény rendelkezik egységes nyilatkozattal arról, hogy a szülők hozzájárultak a kiskorú gyermek külföldi utazásához, nincs szükség külön szülői hozzájáruló nyilatkozatra.
Mivel Románia még nem Schengeni övezet, így határellenőrzés van a Magyar-Román határon. Románia esetén lehetséges, hogy kérik ezt a nyilatkozatot a határon.
értem. és esetleg ezt a nyilatkozatot megtalálom valahol?
és a nyilatkozatot szükséges kinyomtatni?
17 évesen le tudsz írni helyesen egy igekötős igét?
* ki tudok menni.
Most komolyan rám szólsz azért, mert egy space-t lehagytam? bruh
Biztosan nagyon szeretnek téged. <3
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!