Horvátországba csak autópályán lehet menni?
Tudtok országúton is menni, de ha a tengerpartra mennétek akkor az nettó sz0pás. Egy pályazár miatt voltam fent a hegyekben országúton és hidd el nekem az akkora cumi az autópályához képest mint állat. A nyíl egyenes 130-as tempóhoz képest bukdácsolsz ott a szerpentinen 60-70-nel... fúúú :D
Oké drága a horvát pálya, de gyors.
A belső utak lassabbak,de ha nem sietsz,és látni is akarsz valamit az ország belső részeiből egyszer érdemes megnézni.Nem beszélve spórolhatsz 181 Kuna-t is Split-ig.
Karlovac-Slunj-Plitvicei tavak-Split felé gyünyörű út,nem is éri meg itt rohanni,mert gyönyörű a vidék.
5/Hm,ezt még nem hallottam.
Lehet ennek a Covid helyzet volt az oka,nem tudom.
Udvarnál is jöttem át már,igaz régebben és Harkány felé is mentem már ki Dolnji Mihojlac felé,nem voltak problémák.
Kb. két-három hetente megyek Horvátországba.
Eddig -az évek alatt- három alkalommal volt szerencsém belefutni abba, hogy az extrém időjárás miatt lezárták az autópályát és letereltek róla, teljesen ismeretlen helyeken.
Senkinek sem kívánom az eljegesedett -sokszor- védőkorlát nélküli meredek és kacskaringós szerpentineket át a magas Velebit hegységen, meg a vihartól repkedő köveket és szikladarabokat kerülgetni.
Ezeken az úttalan utakon még a GPS is eltéved.
De visszatérve az alapkérdésre, ha van sok-sok időd és látni akarsz falvakat is, akkor hajrá, de nyugodtan szánjál rá egy napot az odaútra.
Ha a pályadíj megspórolása a cél, az nem fog összejönni, mert a pénzedet üzemanyagra költöd majd és jelenleg 13-15 Kuna literje kint az üzemanyagnak.
Spórolni -szerintem- kétféleképpen lehet.
Letenye előtt megtankolsz, és ha valóban kis fogyasztású autód van, akkor kibírja amíg visszaérsz az első magyar benzinkútig.
A másik verzió, ha Bosznián át mész. Szinte nincsen is autópályadíj és az üzemanyag is olcsóbb mint a horvátoknál. A táj viszont lenyűgöző.
(A bosnyák üzemanyagárakat mai árát nem tudom.)
Mentem pár éve a bosnyákoknál visszafelé megpróbáltuk,hogy egyszer arra jöjjünk haza. A Mostar-Jablanac-Banja Luka-Virovitica úton jöttünk végig a táj tényleg szép,de ezzel minden előnyét az útnak el is lőttük.
Összességében jó 3 órával tovább tartott az út,mintha körbe a horvát autópályán mentünk volna,pedi km-ben sokkal rövidebb,és még bosnyák rendőrökkel is volt némi egyezkedésem az állandó 60-as sebességkorlátozások kapcsán.Szóval összességében szép,de lassú.Egyszer mindenképpen ajánlom ha valakinek van több ideje.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!