Miért rajonganak ennyire a turisták Olaszországért?
1 hetet töltöttem el Olaszországban, ezen belül több városban is jártam, és számomra nagyon le hangoló volt, amit ott láttam.
Nápoly, Firenze és Róma, városaiban voltam.
Róma az még, úgy ahogy el megy, de számomra nem egy nagy durranás.
Nápoly és Firenze, na ez a kettő város, számomra szemét, ezt szó szerint írom.
Nem azt írom, hogy voltam minden utcában, de a városokban sok helyen voltunk. Rengeteg utcában szemét a szemét hátán, tele fal firkákkal és omladozó épületekkel.
Ti is tapasztaltok, ilyeneket Olaszországban?
Bocsánat, de lehet hogy nem fogalmaztam pontosan.
A Városokban, ahol jártam olyan mértékű szemét volt, hogy azt a kukás autó, már napok óta nem vitte el, de lehet hogy volt az több is.
Nekem nem, a kulturális dolgaival van problémám, ha nem ahogyan ki néznek a városok.
Köszönöm, de nem mennék, se Las Vegas vagy Disneylendbe-se.
Kultúra, régi épületek, változatos táj (tengerpart, hegyek) és finom ételek.
Nekem anno Velence volt csalódás, bár akkor elég kicsi voltam, lehet, hogy most már jobban értékelném. Iszonyat meleg volt, a templomokba nem mehettünk be, mert rövidnadrág volt rajtunk, mindenhol galambszar és galambszarszag, amit egy rövid zápor meghúszszorozott:D Igazából nincs is más emlékem róla, csak ez:D
Amúgy szerintem is eléggé tudja rontani az összképet, ha valami szemetes vagy romos, de ettől még lehet jó hangulata. Portugáliában (Lisszabonban és Portóban voltam) pl. iszonyatosan tetszettek a csempés épületek, de Lisszabonban a felük, Portóban meg a 70%-uk tök le volt pusztulva. Mindig néztem, hogy mennyire gyönyörű lehetett akkor, mikor még nem voltam romosak.
Ha tiszta, rendezett városokat akarsz látni, akkor szerintem ne a mediterrán rágióban nézelődj:)
"I don't need therapy I just need to go to Italy" :-)
Kedves Kérdező!
El nem tudom képzelni, Te hol jártál ezekben a városokban és mikor. 2010-2012-ben volt egy kemény időszak Nápolyban, amikor a szemétszállítók sztrájkja miatt néha hónapokig nem vitték el a szemetet az utcákról. Akkor jártál ott esetleg?
Grafitit talán azért láttál sokat, mert a boltok alumínium redőnye le volt engedve (szieszta időben, korán reggel, vagy késő este). Ezek hagyományosan össze vannak fújva. Az önkormányzatok az épületeket megtisztítják ugyan a graffitiktől, de az üzletek redőnyeit nem. Ezeket az üzlettulajdonosoknak kellene, akik nem foglalkoznak vele. 30 évvel ezelőtt, amikor kinn éltem Olaszországban, már akkor is így néztek ki. Ez van szinte minden nagyobb olasz városban, de Franciaországban is. Én észre sem szoktam venni.
Firenze kifejezetten rendezett város. A belváros tiszta, igazi ékszerdoboz. Grafiti nincs több, mint Budapesten, omladozó épületre én nem is emlékszem. A belvárosról azért tudni kell, hogy nem ritkák az 500 éves lakóházak sem. A Santa Maria Novella pályaudvar környékén lehet találni kicsit lehangolóbb részeket, de az sem vészes.
Róma egy nagy város, közel 3 millió lakossal. Óhatatlanul vannak szegényebb és gazdagabb kerületek. A belváros Rómában is teljesen rendezett. Én nem láttam szemetesebbnek, mint más európai fővárost. Sok a turista, akikk szemetelnek. Grafiti előfordul, de leginkább a boltok redőnyein. A Termini pályaudvar környéke nem a legjobb hely, mint ahogy néhány külvárosi kerület sem, de szerintem még ezek sem vészesek. A külvárosi részek néha olyanok, mintha 200 km-rel délebbre lennénk.
Oh dolce Napoli :)
Nápoly az ellentétek városa. Itt tényleg előfordul a szemét, a graffiti, az omladozó házak. Cserébe ott van rögtön a kilátás a nápolyi öbölre (hogy ne ember alkotta szépséget mondjak), a San Severo kápolna (csak ezért érdemes elmenni Nápolyba!), a királyi palota, a régészeti múzeum, nem is sorolom tovább.
Nyilván, ha rosszul akarod érezni magad egy országban, azt bárhol megteheted. Olaszországban mondjuk éppen nehéz. Valami nagyon félrement az utazásoddal, ha csak a rosszat láttad benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!