Akik kiköltöztek Németországba, mik a tapasztalataik, szeretnek kint élni?
Gázt hozzál magaddal, mert az itt nem lesz.
Mától ugyanis válsághelyzetet hirdetett a német kormány.
Elég régóta élek itt, sokkal jobb, mint Magyarországon, az emberek rendesebbek a környezet tisztább, rendezettebb, nem jellemzö a rosszindulat (eddig két esettel találkoztam, mindkétszer kiderült, hogy az illetö magyar).
Nekem semmi problémám nem volt/nincs a beillszkedéssel, igaz, hogy C1 szinten beszélem a nyelvet, van megfelelö végzettségem, nem mosogató-szintü munkát végzek és nem tartok eleve hülyének mindenkit, aki nem magyar. Az itteni közösségekbe befogadnak, ahogy mindenki mást, aki normálisan viselkedik.
Akik lepontozzák a válaszokat, meg tudnak indokolni?
De ez megint egy pont Németország mellett, ott ilyen nincs, hogy csak rosszindulatból lepontoznak bárhol bárkit is, ez megint tipikus magyar szokás
Javaslom, hogy elötte sokat beszélj anyanyelviekkel, ha van rá lehetöséged, nézz filmeket, akár orvosi videókat, de csak olyasmit, ami érdekel/érdekes, de feliratok nélkül, hogy szokd a beszédhangzást és beszédritmust - nem "kell" értened, csak hallgasd -, illetve egy-egy videót nézz meg pár napos eltéréssel többször.
A legnagyobb gond itt eleinte, hogy nem a "magyar" németet beszélik, sokkal gyorsabb a beszéd, és másként hangsúlyoznak, ezért jó az ilyen háttér-német, mert rááll az agyad. Meg idövel egyre többet meg fogsz érteni, ha nem erölteted.
Viszont nem kizárt, hogy itt újra kell egy orvosi vizsgát tenni, legalább is régebben kellett ahhoz, hogy dolgozhass, ez nem kizárt, hogy idöközben változott.
Egyébként a németek nagyon rendesek, csak zárkózottabbak, mint ami MO-on megszokott, ezért skik idöjönnek, eleinte nem tudják öket besaccolni.
Én évekig alig beszéltem valamit a szomszédokkal, aztán egy nehéz helyzetben sorra kaptam a telefonhívásokat, hogy ha szükségem lenne rá, bármikor, éjjel-nappal hívhatom öket, segítenek.
Itt jöttem rá, hogy ök egyszerüen nem azok a szomszédoló tipusúak, de ettöl még sokkal inkább lehet rájuk számítani, mint a magyarországi pletykacsapatokra.
Lassan 10eve elek Nemetorszagban, ha beszeled a nyelvet nem lesz gond. A nemet kollegaim nagyon rendesek, közvetlenek, segitökeszek. A boltban is mindenki elöre köszön, segit ha kell. A környezet/ utcak tisztak.
Az egeszsegügyi ellattas jo, persze itt is van ahol honapokat kell varni egy idöpontra.
Jelenleg 2,20 1 liter benzin, es olajat, wc papirt nem lehet kapni. Ezenkivül az arak a bevasarloközpontokban ugyan olyanok,mint otthon.
Ne felj! Nem a vilag vegere mesz, repülövel par ora, vagy autoval sem hatalmas tavolsag.
Viszont az teny,hogy a csalad, es a baratok hianyat semmi sem karpotolja. Bennem is hatalmas a honvagy, igyekszem 2-3 havonta hazajarni.
Van egy baratnöm aki szinten Magyarorszagon elvegezte az orvosi egyetemet, majd latta a fizeteset, es azt mondta -nem ezert tanultam- mar Ö is kint dolgozik Nemetorszagban, egy korhazban. Persze nyilvan nehezebb, es mas kategoria,mint egy gyari munka.
Ha kerdesed van irj nyugodtan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!