Szerbiában vannak javarészt magyarok lakta települések?
Figyelt kérdés
Ha igen, tudnátok 1-2 példát is említeni?2021. jún. 4. 18:38
1/6 anonim válasza:
Nem igazán tudok. A vajdaság lakossága eléggé kevert és sok település csak azért magyar mert ők vannak a legtöbben de így is csak 20-30% az arányuk.
2/6 anonim válasza:
Vajdasági vagyok, sajnos egyre kevesebb az ilyen. Zenta, Ada, Magyarkanizsa, valamint kisebb faluk ahol még beszélnek a boltban/hivatalos helyeken magyarul és a lakosságban "több" a magyar. Szabadkán például már egyre kevesebb helyen értik/beszélik a magyart.
3/6 anonim válasza:
Nemetorszagban a delszlav haboru elott novi sadi teljesen magyar nevu magyarul kivaloan beszelokkel mikor talalkoztam, akkor mind szerbnek vallottak magukat.
4/6 anonim válasza:
Csantavér. Az autópálya mellett Szabadka után. 7000 fő, 90%-ban magyar. Szerintem város, nem vagyok képben, de lehet ez az egyetlen magyar többségű város a Vajdaságban.
Ezt a dokut ott vették fel nagyrészt:
https://www.youtube.com/watch?v=yqkvdjg9AOE
Ha Hercegszántónál mész be Szerbiába ott szerintem sok helyen magyar többség van, talán pl Bezdánban. De kicsit vegyes az egész. Hallottam már buszon: magyarok vagyunk, nem mo? Vagy magyar anyanyelvű vallotta magát szerbnek is.
Szabadkán és Zomboron sok magyar él, de szerintem kisebbségben vannak.
5/6 anonim válasza:
A magyarországi határhoz közelben lévő települések inkább magyar lakta faluk, városok: Zenta, Ada, Csantavér, Kevi stb. Én Csantavéren élek, itt azonban mindenhol a magyar nyelvet használják. Itt falunak tartják számon 7000 lakossal, azonban lehet, hogy Magyarországon már ezt kisebb városnak is nevezik.
6/6 anonim válasza:
Vannak. Pl.: Bácskossúthfalva ( kb. 85% magyar), Kishegyes ( 85-90% magyar).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!