Miben más Skandináviában élni mint itt?
Hát jó.
Először is, sokkal zöldebb, tisztább erdősebb minden, nagy terek vannak lehet túrázni.
A másik, hogy hideg van nagyon. Ha a meleget szereted nehogy oda menj.
Aztán jóval liberálisabbak mint a magyarok. Ez talán leginkább Svédországra igaz, de Magyarországhoz képest az összes liberális.
Amúgy az emberek csendesek, nyugodtak, és kevéssé nyíltak. Leginkább egymás közt vannak, és a gyermekkori barátságok tartanak életen át.
Amúgy magasak az adók, cserébe minden állami szolgáltatás sokkal minőségibb.
Azért, nehéz így általánosítani... hogy mi a magas szolgáltatási színvonal, az relatív. Tény viszont hogy iszonyatosan bonyolult az adórendszer, az állam mindenről tudni akar és rengeteg pénzt szed be. Hogy ezt jó, vagy rossz dolgokra költi-e, szerintem ne akarjuk innen megmondani, majd a helyiek eldöntik. Én pl. itthon se veszek igénybe eü szolgáltatásokat és az ingyenes oktatástól is herótom van... szóval felőlem üzemelhetne 10× ekkora színvinalon, dühös lennék, ha emiatt még jobban megadóztatnának. Ezért sem élek kint, pedig megtehetném :)
De a fair play jegyében hozzáteszem, hogy ha mindent bevallasz, leadminisztrálsz, kitöltesz, visszaküldesz, aláiírsz blablablabla akkor békén hagynak ugyanis nem az állampolgár fölösleges szivatása a cél (bár, ahogy látom, nálunk is egyre kevésbé az) hanem egy óriási bürokrata réteg eltartása :))
A természetközeliség az szép es jó, az adottságok és az infrastruktúra biztosan megvannak hozzá viszont sajnos egyre kevesbé népszerűek a klasszikus téli illetve erdei sportok. Pár év alatt is megdöbbentő volt tapasztalni hogy mennyivel kevesebb a sífutó egy tökéletes téli napon... a fiatalok egyre többet drogoznak és egyre súlyosabb szerekkel, az alkohol mellé, ami alap, akármennyire is állami monopólium és van aranyárban. Ez ami még szembetűnő lehet: sokkal több a súlyosan piás ember és az emberek nem is tudnak bánni az itallal.
A föntieken túl is szabályok tömkelege az élet minden területén... ha késel 5 percet valahonnan, már ferde szemmel néznek rád... es valóban, sok helyen köszönni is luxus, annyira kedvesek. Mondjuk ebből a szempontból egy svéd vagy egy dán főleg, nem hasonlítható pl a finnekhez. Apropó, mit értünk Skandinávián? :) Van, aki szerint Finntől Izlandig minden, van aki szerint csak Svedország-Norvegia, tehát még a dánok se...
Dániában élek, és százalékos arányban kevesebbet adózok, mint mikor Magyarországon dolgoztam. Sok a levonható kedvezmény, ami csökkenti az adóalapot.
Az viszont igaz, hogy az egészségügy általában jobb állapotú, mint Magyarországon a magán eü.
Az egyetem pedig nem csak hogy ingyenes, de a hallgatók pénzt kapnak a tanulmányaik alatt.
Dánia sajnos pont nem természetközeli, alig-alig maradt érintetlen erdő az országban. Cserébe az idő nem hideg :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!