Magyarországról Németországba elkérik a tesztet vagy csak le kell tölteni a 10 napos karantént?
Még mindig Németországban vagyok, de fontolgatom a hazamenést. Személyes tapasztalatok érdekelnének, akik az elmúlt pár hétben utaztak vissza Németországba.
A Bundesgesundheitsministerium oldalán az áll, hogy 10 nap karantén, de kötelezhetnek teszt felmutatására, de csak így, feltétles módban.Telefont nem veszik fel.
A háziorvos szerint ha otthonról hozok negatív tesztet, akkor nem kell karantén, de ez teljesen ellentmond a hivatalos közlönynek. Mikor ezt mondtam neki, nevetett, hogy "hát, meg kell próbálni és kiderül".
A szomszéd horvát nem rég volt otthon, ő otthon csinált tesztet, ideérve pedig a kutya sem nézett rá, pedig neki is járt volna 10 nap karantén. Ő nem is tartotta, simán elment itthonról (ez mondjuk nem követendő példa).
A főnököm meg azt állítja, hogy két teszt is kell, aminek aztán főleg semmi értelme, sehol nem láttam ezt, de ő váltig állítja.
Személyes tapasztalat érdekelne, hogy érdemes-e otthon tesztet csinálni? Tőletek elkérték ilyen esetben? Mert volt olyan honlap, talán a Bahn oldalán, ahol azt írták, hogy hiába töltöd le a 10 nap karantént, akkor is kell teszt is, addig nem mentesülsz a karantén alól. Előre is köszönöm, ha valaki megosztja a tapasztalatát!
Az ADAC oldalán szerintem elég közérthetően le van írva:
Karantén, bejelentési kötelezettség, és ha közben negatív tesztet felmutatsz, akkor is legkorábban 5 nappal a beutazás után szűnik meg a karantén.
Plusz nézd meg azt a konkrét Bundesland-ot is, ahová mész, mert tartományonként vannak változó szabályok!!
"Die wichtigsten Neuregelungen auf einen Blick:
Wer aus einem Risikogebiet zurückkehrt, muss nach der Einreise umgehend in Quarantäne und sich für einen Zeitraum von zehn Tagen (Ausnahme Mecklenburg-Vorpommern: 14 Tage) nach der Einreise ständig dort aufhalten
Reisende sind verpflichtet, unverzüglich nach der Einreise die für sie zuständige Behörde* zu kontaktieren und auf das Vorliegen der Quarantänepflicht hinzuweisen
Die Quarantäne endet grundsätzlich frühestens fünf Tage nach der Einreise, wenn der Person ein negatives Testergebnis vorliegt, das bestätigt, dass keine Infektion mit dem Coronavirus SARS-CoV-2 besteht. Der Test darf frühestens am fünften Tag nach Einreise durchgeführt werden, muss danach zehn Tage aufbewahrt und der zuständigen Behörde auf Verlangen vorgelegt werden. "
Nem akarlak elkeseríteni, de egy személyes tapasztalat (ami esetleg ellentmond a leírtaknak) az egy egyszeri szerencse is lehet... Tehát megismételhetetlen, véletlen...
Erre nem alapoznék utazást.
6-os: teljesen jogos, amit írsz. Én arra gondoltam csak, hogy a hivatalos források is mást és mást mondanak, volt, ahol ugyanaz a hely két külön embere mondott merőben eltérőt. Ezért gondoltam, hogy ha elég saját tapasztalatot látnék, akkor kiderülne, hogy a kb. 5-6 hivatalosként keringő közül melyiket tapasztalták a legtöbbször. Sajnos nem látok elég tapasztalatot sehol ezt illetően. Kifejezetten a 48 óránál nem régebbi tesztekkel kapcsolatban lenne jó valami infó, de a facebook csoportokban is csak habzó szájjal mutogatják azt az egy oldalt, amit épp megtaláltak googleben és hivatalosnak gondolnak (de amúgy pár találat elolvasása után rájön az ember, hogy ezek egymásnak ellentmondanak. Mint ahogy a tapasztalatok is.)
Köszönöm azért mindenkinek a választ!
Lehet, hogy én nem fogalmazok jól. Megpróbálom másképp:
A linkelt bajor oldalon nem térnek ki arra, hogy ha rendelkezel egy 48 óránál nem régebben levett teszttel, akkor is kell-e karanténba vonulnod. Egyszerűen a szöveg SEHOL nem tér ki rá, csak arra, hogy lehet neked ilyen teszted is. De eddig úgy volt, hogy ha rendelkeztél ilyen teszttel, akkor ezt beküldted a Gesundheitsamtba, és visszaigazolták, hogy köszi, akkor te mentesültél a karantén alól. Nekem ezt mondták az amtban is, de más meg azt mondta, hogy nem fogadják el. Egy harmadik honlapon azt írták, hogy ez csak speciális esetekre van. A lényeg, hogy az itt linkelt oldalon erre nincs konkrét infó, mégis él a gyakorlatban. De nem számít, láthatóan erről nem tud senki semmi konkrétat mondani, majd kiderül, ha megpróbálom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!