Románia mennyire biztonságos magyarként? Nagyon ellenségesek a helyiek?
Hello. Nagyváradon lakom, a munkahelyemen rajtam kívül még kettő magyar van, a többi 20 román. Néha kérdezgetnek szavakat, hogy mit hogy mondunk magyarul; vagy reggel próbálnak magyarul köszönni. Nincsenek problémák.
Az edző teremben eléggé vegyesen vagyunk, sok román töri a magyar nyelvet, és próbálnak is magyarul beszélni. De például az edzők mind magyarok, és a recepciós is. Sokszor fura is, ha valaki románul beszél.
De például üzletben szólítottak már meg, hogy ne beszéljek magyarul. Nem szabad velük foglalkozni. Ez az anyanyelvem, ha az angol lenne, akkor angolul beszélnék.
Nem fognak bántani, ha direkt nem produkálod őket. A legtöbb ember nem is volt ellenséges, mikor mondtam, hogy magyar vagyok. Azonban volt pár eset mikor nagyon bunkók voltak velünk: a strandon voltam, kérdezte a fagyis csaj, hogy honnan jöttem, mondtam, hogy Magyarországról. Aztán láttam az arcán a gyűlöletet, erre megkérdeztem, hogy utáljátok a magyarokat igaz? Erre igent mondott.
Plusz még több ilyen eset is volt, de ha alapból nem vagy bunkó velük, akkor ők sem lesznek.
Ilyen csúnya vérengző emberekkel fogsz találkozni:
https://www.youtube.com/watch?v=e6r5cvStl8Q&t=1s
(Mielőtt a videó megnézése nélkül pontoztok, a videó alapján egyébként kiderül, hogy csak ironizáltam.)
Szlovákiaban majdnem megvertek minket, mert magyarul beszéltünk. Jó, egy másik túra alkalmával meg a magyar falura öntött mesterséges tavon meg tök jófej volt a kapitány a hajótúrán.
Romániában nem... Erdély északi részén nagyon sokan értenek magyarul, sokszor segítenek is. Székelyföld megy egyértelműen magyar...
Délen, az etnikai viszonyok miatt, annyira nem beszélnek magyarul, de egyébként ott sincs gáz. Normálisak az emberek.
Ahol vigyáznod érdemes, azok a román többségű nagyvárosok. Az ottani prolik nem feltétlenül ismerik a magyarokat, nem éltek velük egy légkörben, de utálkozni tudnak.
Osztom az utolsó válaszoló véleményét.
Egy ismerősünk hosszabb ideig volt kénytelen Bukarestben lakni munka miatt. Nagyon gyakran vagy tojással, vagy szeméttel volt megdobálva az autója, mivel magyar rendszám volt rajta. Majd mikor megunta, kért egy román rendszámú autót, azután azzal már nem volt gond. Nem tudták,hogy ő jár vele, nem is érte inzultus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!