Miért ilyen drága Svájcban a hús?
Miért ilyen drága Svájcban a hús? Illetve a hal is ugyan ennyire drága. Az igaz hogy Svájcban minden marha drága de amit észrevettem hogy az éttermezés illetve a hús ( beleértve a halakat/tengeri kajákat is ) még szerintem a svájciaknak is drága.
Pld kb 1kg csirkemell 25-30CHF környékén van. De miért ? Miért kerül 7x annyiba mint Magyarországon ?
Nézz utána, milyen szigorú szabályok vonatkoznak a húsiparra. Sokkal több mindennek kell megfelelnie, sokkal ellenőrzöttebb az egész folyamat. Illetve az állatok tartási körülményei sem olyanok, mint magyarországon.
A helyiek általában a svájci húst veszik meg, hiaba van ott mellette az ugyanolyan import német, szlovák vagy magyar hús. Es ha a svajci átlagfizetéshez viszonyítod a húst arányaiban, még mindig nem olyan drága, mint a magyar átlagfizuhoz viszonyítva a magyar hús otthon.
Egyszerű. A Svájci paraszt 7x-es béren dolgozik, a húsfeldolgozó is 7x-esen, a pult mögött eladó is 7x-en.
Ha ugyan annyiért adnák mint nálunk akkor még a fele bérük se lenne meg.
Na meg Svájc védi a termelőit. Ha olcsóbb áru lenne megszűnne a termelésük, mikor meg igazán szükség lenne rá akkor meg sehol semmi a boltokba.
Én Ausztriában élek és arányaiban (a fizetésekhez mérten) itt is drágább a hús, mint Magyarországon, cserébe szerintem jobb minőségű is.
Én otthon sokszor rosszul voltam a sárgás színű, érdekes szagú csirkemelltől, ilyet Ausztriában még nem láttam.
Valóban az a magyarázat a drágaságra, hogy itt a termelők is sokkal jobban élnek, ergó az ő bérüket is elő kell teremteni, leginkább a termékek árából. Cserébe viszont - ahogy említettem - a minőség is sokkal magasabb, mint Magyarországon.
Gyanítom, hogy Svájcban is ugyanez a helyzet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!