Hol jobb élni Svájc vagy Kanada?
Szeretnék kiköltözni 2-3 évre programozóként valamelyik országba. (egyedül) Beszélek angolul illetve pénzügyi területen mozgok. Hol jobb az élet színvonal és a mindennapi élet ? Hol jobb fejek az emberek és könnyeb barátkozni ?
Amúgy Vancouvert és Zürichnet néztem ki célnak.
Svájcban bőven elég az angol. Én eddig négy cégnél dolgoztam itt, az első három helyen 100%ban angolul ment a kommunikáció, a mostani az első ahova már kérték a németet. (mondjuk ebből adódóan ez jobban is fizet.)
A hétköznapokban is elég az angol, a legtöbb svájci folyékonyan beszél, aki meg nem, azok főleg az ilyen nagyon vidéki öregek, de azoknál meg tök mindegy, mert azok hochdeutschot se beszélnek csak a svájci dialektet, azt meg ember meg nem tanulja, ha külföldi.
Aki meg Genfet javasolta Zürich-hel szemben az koki, el ne hidd ezeket a baromságokat. Genf egyrészt drágább, sokkal lepukkantabb mint Zürich, ráadásul az adó drasztikusan magasabb, miközben a fizuk nagyjából ugyanott vannak. Alapvetően a francia kantonok szerintem nem olyan jók, nagyobb a rendetlenség, több a migri, magasabb az adó, kevesebb a pénz.
#13 Köszi a hozzászolásodat! :)
Meg ahogy néztem munka is sokkal kevesebb
Java fejlesztő állásra linkedin Zürichre kidobott nekem kb 18 oldalt, míg Genfnél csak 3-T a találatokban.
Amúgy Kanada első ránézésre tényleg jóval barátságosabbnak és lazábbnak tűnik, aztán lehet hogy ez csak előítélet. De gondolom Zürichben meg nagyobb megtakarítást tudnék felhalmozni ( szeretnék majd Magyarországon lakást venni )
"És tényleg Zürich kanton adója 10% míg Genf kanton adója 17%"-
Ezt nem lehet egesz pontosan megmondani, hogy mennyi az ado Kanton Zürichben, ill. Genfben. Attol függ, melyik Gemeindeben laksz a Kantonon belül, mennyit keresel, mit tudsz levonni. Zürichben joval magasabb az ado, mint töle par km-re. Ugy szamolhatz, hogy az ado kb. egy havi fizetes egy jo atlag fizetesnel. Es mindenhol 13 havi fizetes van egy evben. Svajc draga, ez igaz, de a keresetek is joval magasabbak, es az adozas jo. Zürichben a munkadhoz eleg az angol- joforman mindenki beszeli, az elethez viszont nem.
Genfet pont azért javasoltam, ami miatt lehúztad. Nem azt a tüchtig unalom, mint Zürich, plusz elég könnyen le lehet lépni a magas fizetéseken, drága presszókávén, szép hegyeken meg teheneken kívül semmit nem nyújtó Svájcból. Nyilván, aki migrizik, az úgysem érti. Dupla pénzért sem tudnék olyan helyen élni, ahol a legfőbb izgalmi faktor, hogy valaki életében először elhajít-e az utcán egy csikket.
Vancouvert én személy szerint nem tudtam szeretni, megőrjít az állandó eső és nyilván saját megítélés alapján tud javaslatot tenni az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!