Dániában mivel fizessek?
Dániába utazok, forint alapú számlám van, Master Card sima kártyával.
Múltkor volt az a horvátországi cikk, hogy a dupla váltás miatt milyen rosszul járt az írója.
Dániában mivel járok jobban, váltsak pénzt vagy kártya?
Szia!
Nekem van egy internetes kártyám ugy hivjak hogy revolut. Az a legjobb. Arrol meg nem hallott a horvat cikk iroja.
Nem is szeretem az indexet amúgy.
Ja és egy évben 1* max 2* megyek külföldre így nem akarok semmi mást ilyen Revolut meg hasonlók, úgysem használnám ki.
A kártyás fizetésről két dolgot kell tudni.
Egyik, hogy a bank valamivel rosszabbul vált, mint ahogy te magadnak - kis körültekintéssel - pénzváltónál beválthatod.
Ehhez persze érdemes hozzászámolni az esetleges készpénzfelvételi költséget, meg általában a pénzváltók is vonnak le jutalékot.
A másik, hogy az adott kártyatársaság mindig bizonyos devizában számol el. A Mastercard euroban, a visa meg dollárban. Vagyis ha más pénznemben fizetsz, először eurora/dollárra váltják, majd forintra.
Mivel tudtommal Dániában euro van, így ha Mastercarddal fizetsz, akkor nem lesz 2x átváltva a pénzed.
Plusz bizonytalanságot adhat hozzá, hogy adott esetben először csak zárolják az adott összeget a kártyádon, és csak később fogják valójában levonni. Az indexes cikk írója is így járt, és neki közben kedvezőtlenül változott az árfolyam. Jellemzően szállásfoglalás, autóbérlés, netes vásárlás, automata kúton tankoláskor fordul elő ilyen foglalás, meg ahol kimondottan hitelkártyát kérnek.
Összességében, legjobban akkor jársz, ha kb. megsaccolod mennyi pénzre lesz szükséged, és legalább egy részét beváltod még itt, kedvezőb árfolyamon.
És viszed a kártyád, hogy ha kell, azt is használhasd. Nem fogsz úgy ráfizetni, mint az indexes balek.
Főleg hogy a forint most a béka feneke alatt van, addigra mire kint leszel még javulhat is, és jobban is járhatsz a kártyahasználattal.
Szóval akkor 2* lesz, DKK-EUR-HUF
ezért agyalok
Vannak nagyon lehúzós bankok és kevésbé lehúzósak. Azt tudják lehúzni, aki hagyja magát, ilyen az Indexes csóka és a fentiek alapján a kérdező is.
A héten ugyanazon a napon fizettem Erste kártyával is és Revoluttal is euróban, az árfolyamok így alakultak:
Erste 339,13
Revolut 329,43
Hoppá, nem tudtam, hogy a dánok nem tértek még át euróra.
Én ez esetben a szükséges (saccolt) pénz nagy részét otthon beváltanám koronára. És vinnék kártyát, illetve eurót. Azt helyben is be tudod váltani, ha meg marad, máshol később jól jöhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!